Random Article


Waarom ik dan toch een PlayStation 4 Pro kocht speciaal voor Marvel’s Spider-Man

 

Posted 30/08/2018 by

Acht gespeelde Spider-Man-games. Wat kan dat nieuw spel dan nog bieden?

Gamen. Het is iets wat ik minder en minder doe. En dat is, geloof het of niet, een weloverwogen en grotendeels vrije keuze. Andere dingen vond ik uiteindelijk belangrijker. Waren dat nu uitjes met vrienden, het uitlezen van die gigantische ever-growing stapel comics of het verslinden van films: videogames maakten plaats voor ander entertainment.

Vroeger was dat anders. Steevast volgde ik mijn vele verschillende franchises op de PlayStation 2 en PlayStation 3 om daarna op 15-jarige leeftijd de stap naar PC-gaming te wagen. Dan pas gaat een ongelooflijke (Steam)bibliotheek aan content voor je open. Studies, tijdverdrijf en andere interesse’s kwamen daar dus tussen en het gamen ging op een lager pitje. Zeker het opvolgen van nieuwe games. Tot nu met Spider-Man voor de PlayStation 4.

 

 

“Een nieuwe Spider-Man-game? My Spidey-sense is mildly tingling!”

Op 13 juni 2016 wordt Marvel’s Spider-Man aangekondigd. Het spel van ontwikkelaar Insomniac Games en verdeler Sony Interactive Entertainment zal opnieuw een open world-game worden waarin je vrij kan rondslingeren als ieders favoriete webhoofd en de misdaad kan bestrijden! Met een hele resem schurken, kostuums en een ongezien grote Marvel-weergave van New York City kwam het meteen op de radar van heel wat gamers te staan. En dat spel wil natuurlijk iedere Spidey-fan – mezelf inclusief – spelen!

Pech. Het wordt een PlayStation 4-exclusive. Ga ik dan toch die nieuwe Spider-Man-game moeten missen? Met een beperkt budget en beperkte tijd zal dat dan toch maar moeten…

 

Mijn Amazing voorgangers

Ik sloeg nochtans nauwelijks Spider-Man-games over. Van Spider-Man: Mysterio’s Menace voor de Game Boy Advance over de videogames rond Sam Raimi’s Spider-Man 1, 2 en 3 tot Web of Shadows en de Amazing-tie-ins: ik heb er best wat achter de kiezen. Een occasioneel level uit Spider-Man voor de PlayStation 1 werd ook wel eens gespeeld, maar duidelijk minder.

In een “best of”-lijstje zou voor mij Spider-Man 2 net zoals bij velen bovenaan staan. Dat rondslingeren vond ik zelfs zo leuk dat ik die game kocht op zowel PlayStation 2 als PSP. Toch heeft ook Spider-Man: Web of Shadows een speciaal plekje in mijn hart dankzij de impact van de speler op het verhaal, de beste weergave van het zwarte Spidey-kostuum tot nog toe en gastoptredens van Wolverine, Moon Knight en Luke Cage. Dit was een speelbare comic. Jammer van de matige graphics en het povere stemmenwerk.

“Acht gespeelde Spider-Man-games. Wat kan dat nieuw spel dan nog bieden?” vraag je je af. Voor mooiere graphics alleen koop ik immers geen spel. Laat staan een console van enkele honderden euro’s.

 

Face it, tiger: you need this game.

Ondertussen gaan de maanden voorbij en wordt er nieuw content vrijgegeven voor Spider-Man. Niet al te veel, maar toch genoeg. Enkele belangrijke details zijn alvast de volgende:

  • Dit wordt het grootste New York City in een Spider-Man-game.
  • We herkenden een hele hoop iconische schurken en een indrukwekkende Sinister Six.
  • Veel verschillende kostuums (al dan niet als tijdelijke pre-order-bonussen)
  • Levels rond Peter Parker en Mary Jane. Een game die net zoals de comics ook wel eens de focus legt op Peter Parker? Huh.
  • Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar de Arkham-games rond Batman en hun gevechtsysteem? Stelen moet je doen van de beste, niet?
  • De verhaallijn zal gemiddeld twintig uur duren.
  • Zoveel kleine details! Je kan na het uitspelen van de “story arc” het tijdstip in NYC kiezen! Geen fall damage! Random crimes!

Wat beloofd wordt, is een moderne versie of volwaardige update van Spider-Man 2 met een leuke narratieve inslag, enkele ongeziene invalshoeken, meer materiaal recht uit de comics en natuurlijk veel betere graphics. Net zoals Spider-Man 2 stopt het spel niet nadat je het verhaal hebt uitgespeeld en kan je zo lang je wil rondslingeren in New York City.

 

With great marketing, there must also come a great game.

Meer en meer groeide het idee dat dit “dé Spider-Man-videogame” zou worden. Die gedachte dook blijkbaar ook op bij mijn vrienden. En de marketing bleef ons maar aan het spel herinneren. Geen enkele New Yorker kon bijvoorbeeld aan die “Spidey-metro” ontsnappen en ook iedereen op E3 zal geweten hebben dat Spidey een nieuwe interactieve telg krijgt. Continue bevestiging is wat Insomniac Games & Sony Interactive Entertainment boden. Ja, de hype is groot.

Kortom, de marketing gaf me wat ik moest hebben en enkele weken geleden bezweek ik. Niet veel na de uiteindelijke beslissing (en een PlayStation 4 Pro rijker) liep ik zo de winkel buiten:

Nu hoop ik gewoon dat de sterke marketingcampagne me niet bedrogen heeft. De kans lijkt me klein, maar je weet maar nooit. Wie weet wordt het een even saaie en teleurstellende bedoening als die Spider-Man 3-game. Maar kom: we blijven positief en tellen af naar vrijdag 7 september!

 

Met wat geluk kan je dan ook mijn recensie ergens doorheen september verwachten (maar niet meteen want ik ga eerst wat rustig rondslingeren in New York City!)

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.