Random Article


20 Jaar Marvel Vs Capcom

 


Posted 05/12/2016 by

mvclogo

Videogames gebaseerd op onze favoriete superhelden zijn vaak hit or miss, maar af en toe vindt er een samenwerking plaats tussen comicbookuitgever en videogame developer die pure magie oplevert. De band tussen Marvel en Capcom is er zo één. Het kroonstuk van hun samenwerkingen is de fightinggamereeks Marvel Vs Capcom, waarvan zonet een nieuwe telg werd aangekondigd: Marvel Vs Capcom Infinite. De franchise mag tevens dit jaar 20 kaarsjes uitblazen!

 

Hoewel de eerste Marvel Vs Capcom-game, X-Men Vs Street Fighter, pas uitkwam in 1996, begon de samenwerking tussen Marvel en Capcom al in 1993. Capcom stond in die tijd voornamelijk bekend voor 2D side-scrolling beat 'em ups zoals Captain Commando en Final Fight en natuurlijk voor de revolutionaire uitvinding van de moderne fighting game met Street Fighter II (en diens vele updates).

In 1993 verscheen The Punisher in de arcade speelhallen, een Final Fight-kloon met Marvel's zwaarbewapende vigilante in de hoofdrol (en oorlogsheld/S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury als tweede speler). The Punisher en Nick Fury hakten en schoten zich een weg doorheen verschillende criminelen, alvorens tot bij Jigsaw en misdaadbaas The Kingpin te geraken.

capcompunisher

Eén jaar later, in 1994, kwam Capcom aanzetten met hun eerste echte fighting game gebaseerd op Marvel-comics. X-Men: Children of the Atom haalde inspiratie uit de Fatal Attractions-verhaallijn uit de comics en zag Marvel's gekende mutanten het met elkaar uitvechten in Street Fighter Alpha-achtige match-ups. Capcom wist de persoonlijkheden van Cyclops, Wolverine, Storm, Magneto, Juggernaut, Colossus, Psylocke, Iceman, Omega Red en co wonderwel uit te beelden in hun vechtstijlen. Het hielp ook enorm dat de stemacteurs van de populaire X-Men: The Animated Series op Fox opnieuw hun personages inspraken.

capcomxmencotacapcommsh

In 1996 kreeg X-Men: Children of the Atom een sequel met Marvel Super Heroes, waarin Wolverine, Psylocke, Magneto en Juggernaut gezelschap kregen van o.a. Avengers Captain America, Spider-Man, Hulk en Iron Man in een fighting game gebaseerd op de The Infinity Gauntlet-verhaallijn uit de comics. Hierin kon je je een weg vechten tot eindbazen Doctor Doom en natuurlijk Thanos, behulp makend van power-ups geleverd door de Infinity Gems. Alweer wist Capcom perfect de persoonlijkheden van de Marvel-personages te vatten.

capcomxmenapocalypsecapcomwarofthegems

X-Men: Children of the Atom en Marvel Super Heroes werden uitgebracht op de Sega Saturn- en Sony PlayStation-consoles, maar Capcom herwerkte de games ook nog voor de 16-bit markt. X-Men: Mutant Apocalypse (1994) en Marvel Super Heroes: War of the Gems (1996) waren geen fighting games, maar werden twee van de laatste goed onthaalde actiegames/2D sidescrollers voor de Super NES.

De zaadjes voor een cross-over tussen de franchises van Capcom en Marvel werden al gelegd in X-Men: Children of the Atom en Marvel Super Heroes. Naast de Street Fighter- en Darkstalkers-achtige gameplay, verscheen een versterkte versie van de Ansatsuken-badass Akuma als geheim personage in X-Men: COTA, terwijl de Japanse versie van Marvel Super Heroes ook Anita uit Darkstalkers bevatte.

capcomxmenakumacapcommshanita

 

X-MEN VS STREET FIGHTER

 • Jaar: 1996
 • Uitgebracht op: Arcade, Sega Saturn, Sony PlayStation (EX-versie)

capcomxmenvsf

De eerste echte Marvel Vs Capcom-titel kwam er dan eindelijk in 1996. X-Men Vs Street Fighter plaatste X-Men Cyclops, Storm, Wolverine, Magneto, Juggernaut, Gambit, Rogue en Sabretooth tegenover de Street Fighter Alpha-versies van Ryu, Ken, Chun-Li, Cammy, Charlie Nash, M. Bison, Zangief, Dhalsim en Akuma. De eindbaas werd een gigantische versie van X-Men-aartsvijand Apocalypse. De game behield dezelfde mechanieken van Capcom's vorige Marvel-games, waaronder over-the-top super moves, super jumps en "aerial rave"-luchtcombo's. De capaciteiten van de Street Fighter-personages werden stevig opgedreven zodat ze konden concurreren met de krachten van de X-Men. De vlammen van Dhalsim werden inferno's, Ryu's Hadouken!-vuurballen verdriedubbelden in grootte en M. Bison moest niet onderdoen voor Magneto als zwevende supervillain.

capcomxmenvssf

De grootste vernieuwing van X-Men Vs Street Fighter was echter de tag-team gameplay die de Vs-serie uiteindelijk zou kenmerken. Spelers moesten niet één personage doorheen verschillende één-tegen-één gevechten loodsen, maar konden nu twee personages kiezen. Tijdens de twee-tegen-twee gevechten kon men naar believen wisselen tussen beide karakters en uiteraard samen gigantische super moves doen.

De game werd een enorme hit in de speelhallen en op de Sega Saturn (die een extra 4MB RAM-kaart om een perfecte arcadeport te garanderen), maar de Sony PlayStation moest het stellen met een verwaterde EX-versie waarin het tag-team aspect verlaten werd vanwege de technische beperkingen van de console.

capcomxmenvsfgameplay

 

MARVEL SUPER HEROES VS STREET FIGHTER

 • Jaar: 1997
 • Uitgebracht op: Arcade, Sega Saturn, Sony PlayStation (EX-versie)

capcommshvsf

Zoals we inmiddels al verwachtten van Capcom, bleef een update in de vorm van een sequel niet snel uit. In 1997 kwam Marvel Super Heroes Vs Street Fighter in de speelhallen, waarin terugkerende Street Fighters Ryu, Ken, Chun-Li, M. Bison, Zangief, Dhalsim en Akuma gezelschap kregen van Dan en Sakura. Uit de vorige game bleven Cyclops en Wolverine over. Zij werden vervoegd door X-Men: COTA-collega Omega Red en Marvel Super Heroes-alumni Shuma-Gorath, Blackheart, Captain America, Spider-Man en Hulk. De gigantische Apocalypse keerde ook terug, maar de nieuwe eindbaas werd een versterkte cyborgversie van Akuma: Cyber-Akuma. De Japanse versie van de game bevatte ook Norimaro, een overdreven nerdy versie van de Japanse komiek Noritake Kinashi, dewelke de Marvel- en Street Fighter-personages aanviel met fan memorabilia.

capcommshsfapocalypse

De game leverde dezelfde twee-tegen-twee tag-team gameplay als X-Men Vs Street Fighter, met andere personages en lichtjes herwerkte achtergronden. Een nieuwe feature was de Variable Assist, waarin je tag-team partner even een speciale beweging op het speelveld kwam doen alvorens snel terug te verdwijnen. Ook kende de game meerdere verborgen personages, haast allemaal palette swaps. Marvel's Mephisto was in feite gewoon een rode versie van zijn zoon Blackheart, U.S. Agent was Captain America in een zwart pak, Spider-Man verkreeg in zijn Spider-Armor een power boost, terwijl Sakura en Zangief respectievelijk een "Dark" en "Mecha"-versie kregen. Een kwaadaardige en door M. Bison herwerkte versie van Charlie Nash keerde ook terug als Shadow.

Net zoals zijn voorganger, werd Marvel Super Heroes Vs Street Fighter overgebracht naar de Sega Saturn (+ extra 4MB RAM) en verkreeg de Sony PlayStation weer een EX-versie zonder tag-teams. De kritieken waren wel iets minder vermits de game niet erg hoog scoorde qua originaliteit.

capcommshvssf

 

MARVEL VS CAPCOM: CLASH OF SUPER HEROES

 • Jaar: 1998
 • Uitgebracht op: Arcade, Sega Dreamcast, Sony PlayStation (EX-versie), Sony PlayStation 3 en XBox 360 als deel van Marvel Vs Capcom: Origins

capcommvc

Veel meer dan een update kwam er in 1998 met de allereerste Marvel Vs Capcom. Deze keer waren het niet enkel Street Fighters, maar personages uit tal van Capcom-franchises die zich kwamen meten met de Marvel-helden en -schurken. Aan de Marvel-kant vonden we Spider-Man, Captain America, Hulk, Wolverine, Gambit en nieuwkomers Venom en War Machine (in feite Iron Man met enkele nieuwe moves en een andere kleur en stem) terug. Langs de Capcom-kant kregen Street Fighters Zangief, Ryu (met extra movesets van Akuma en Ken) en Chun-Li versterking van Jin Saotome (Cyberbots), Morrigan (Darkstalkers), Captain Commando, Strider Hiryu en Mega Man. Als eindbaas werd Apocalypse vervangen door Onslaught, het wezen voortgekomen uit de donkerste aspecten van Professor Charles Xavier en Magneto en de ster van de grote gelijknamige Marvel cross-over uit 1996. Men deed ook opnieuw aan wat palette swapping voor de geheime personages (met de uitzondering van Roll uit Mega Man, waren Shadow Lady – een duistere versie van Chun-Li -, Morrigan als haar zus Lilith en de respectievelijk gouden, oranje en rode versies van War Machine, Hulk en Venom niet bijster origineel).

capcommvconslaught

Naast geheel nieuwe achtergronden tjokvol easter eggs, kende Marvel Vs Capcom ook tal van cameo's van gastpersonages. Je tag-team bestond nog steeds uit twee speelbare personages, maar je kon bepaalde karakters oproepen om een x aantal keer tijdens de match één speciale beweging te doen. Hierin kwamen oudgedienden als Cyclops, Magneto, Storm en Sentinel terug, maar ook nieuwe toevoegingen als Marvel's Thor en Jubilee, of Capcom's Arthur (uit Ghosts 'n Goblins), Devilot (Cyberbots) en Ton-Pooh (Strider).

De inmiddels gekende gameplay breidde nog meer uit door voor het eerst de Variable Cross/Duo Team Attack voor te stellen, waarin je tag-team partner gedurende een korte periode ook op het speelscherm komt en je je twee personages tegelijk bestuurt (mét ongelimiteerde super moves). Dat betekende dat er tot vier speelbare personages per match op het scherm getoverd konden worden.

Marvel Vs Capcom was een grote stap vooruit voor de franchise en werd opnieuw zeer goed onthaald. De Sega Dreamcast-versie was wederom een perfecte port van de arcade game, terwijl de Sony PlayStation nog één laatste keer een verwaterde EX-versie kreeg zonder tag-team of duo team attacks.

capcommvcduocross

 

MARVEL VS CAPCOM 2: NEW AGE OF HEROES

 • Jaar: 2000
 • Uitgebracht op: Arcade, Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2, XBox, Sony PlayStation 3 en XBox 360 (via PS Network en XBox Live Arcade)

mvc2

In 2000 ruilden ze bij Capcom hun CPS II-arcadesysteem (waarop de vorige games draaiden) in voor het op de Sega Dreamcast-gebaseerde NAOMI-bord. Het resultaat was Marvel Vs Capcom 2: New Age of Heroes, Capcom's eerste 2.5D fighting game waarop 2D-personages het tegen elkaar opnamen in 3D-achtergronden. De grootste nieuwe verwezenlijking was echter de update van het twee-tegen-twee tag-team systeem. Marvel Vs Capcom 2 ging resoluut voor drie-tegen-drie.

Spelers konden nu dus drie personages per team kiezen uit een gigantisch rooster aan speelbare karakters. Elk Marvel-personage uit de vorige fighting games van Capcom keerde terug. Naast de inmiddels bekende gezichten uit de vorige Vs-games, betekende dit ook de terugkeer van Psylocke, Spiral, Colossus, Iceman, Sentinel en Silver Samurai uit X-Men: Children of the Atom en Iron Man, Doctor Doom en Thanos uit Marvel Super Heroes. Het Marvel-rooster werd nog verder uitgebreid door 90s X-Men-mainstays Cable en Marrow (alsook een Adamantium-loze versie van Wolverine), terwijl de Darkstalkers, Street Fighters en andere mascottes van Capcom-kant bezoek kregen van o.a. Hayato Kanzaki uit Star Gladiator, Jill Valentine uit Resident Evil en nieuwe personages Ruby Heart, Tron Bonne en Amingo. Als eindbaas was er de gigantische Abyss, dewelke in drie zeer aparte vormen verscheen.

mvc2gameplay

Marvel Vs Capcom 2 bracht het Variable Assist-systeem uit Marvel Super Heroes Vs Street Fighter terug en leverde nog meer over-the-top gameplay en combomogelijkheden dankzij het drie-tegen-drie systeem. Ook werden de traditionele zes aanvalsknoppen (dewelke Capcom al gebruikte sinds Street Fighter II) herleid tot vier.

Jarenlang werd MVC2 gezien als het hoogtepunt van de Vs-franchise en werd het een ware favoriet op professionele fightinggametoernooien. De game werd overgebracht naar Sega Dreamcast, XBox en Sony's PlayStation 2 (waar het één van de meer zeldzame games werd). Jaren later zou het een online update krijgen op PS3 en XBox 360.

mvc2character

 

(ULTIMATE) MARVEL VS CAPCOM 3: FATE OF TWO WORLDS

 • Jaar: 2011
 • Uitgebracht op: Sony PlayStation 3, XBox 360, PC, Sony PlayStation 4, XBox One

mvc3

Een goeie tien jaar na de vorige game, kondigde Capcom Marvel Vs Capcom 3: Fate of Two Worlds aan. Inmiddels zette Capcom de Vs-serie verder door crossovergames te maken met langdurige concurrenten SNK (The King of Fighters, Fatal Fury, Samurai Showdown), Namco Bandai (Tekken) en met de Japanse animatiegigant Tatsunoko (Tekkaman, Gatchman, Yatterman). Nu zou men opnieuw samenwerken met Marvel en voor het eerst de Marvel Vs Capcom-serie volledig in de derde dimensie brengen.

Marvel Vs Capcom 3 behield enigszins hetzelfde controleschema en 2D drie-tegen-drie gameplay van zijn voorganger, maar de karakters en achtergronden kregen een 3D cel-shaded make-over. Een nieuwe toevoeging was de X-Factor, een tijdelijke power/health/speed boost. Ook werd er een pak meer gefocust op de verhaallijn (waarin heel wat leuke easter eggs zitten voor de fans) en kwamen de persoonlijkheden van de personages niet alleen naar voren in hun vechtstijlen en stem, maar communiceerden ze ook met elkaar. De dialogen en gepersonaliseerde endings voor de personages werden geschreven door Marvel-comicbookschrijver Frank Tieri en gaven het geheel iets authentieks.

mvc3gameplay

In de afgelopen jaren zijn de Avengers een pak populairder geworden bij Marvel dan de X-Men en dat merk je aan het rooster, dat nu een grotere focus legde op Earth's Mightiest Heroes. Captain America, Iron Man, Hulk, Spider-Man en Doctor Doom kregen gezelschap van Thor, She-Hulk, Dormammu, MODOK, Taskmaster en Super-Skrull (dewelke alle krachten van de Fantastic Four bezit). Marvel's mutanten werden nog steeds goed vertegenwoordigd door Wolverine, Storm, Magneto en Sentinel en kregen hulp van de debuterende Phoenix, X-23 en de hilarische Deadpool. Alweer wist Capcom gekende stemacteurs uit lopende Marvel-animatiereeksen te strikken om de personages in te spreken.

Ook het Capcom-rooster kreeg een danige shake-up. Street Fighters Ryu, Chun-Li, Akuma, Crimson Viper en Darkstalkers Hsien-Ko, Felicia, Morrigan werden bijgestaan door Dante en Trish (Devil May Cry), Chris Redfield en Albert Wesker (Resident Evil), Amaterasu (Okami), Arthur (Ghosts 'n Goblins), Zero en Tron Bonne (Mega Man), Nathan Spencer (Bionic Commando), Mike Haggar (Final Fight) en de enige echte Viewtiful Joe. Eindbaas van dit alles was Marvel's gigantische planeteneter Galactus, terwijl Marvel's Shuma-Gorath en Jill Valentine (in haar Resident Evil 5-versie) de eerste DLC-personages werden.

mvc3galactus

MVC3 werd al snel een nieuwe favoriet op professionele fightinggametoernooien en toonde aan dat er nog heel wat leven zat in de franchise. De interesse leidde tot een digitale rerelease van Marvel Vs Capcom 2, alsook van Marvel Super Heroes en de eerste Marvel Vs Capcom (in de Marvel Vs Capcom: Origins-collectie). Capcom kennende, was een update natuurlijk ook onvermijdelijk.

Deze kwam er dan ook met ULTIMATE MARVEL VS CAPCOM 3 eind 2011 (op PS3, XBox 360 en PS Vita). Voor het eerst konden fightinggamefans aan de slag met nieuwe personages als Marvel's Sorcerer Supreme Doctor Strange, Rocket Raccoon, Nova, Iron Fist, Ghost Rider en Hawkeye. Het Capcom-rooster werd uitgebreid met Vergil (Devil May Cry), Nemesis (Resident Evil), Phoenix Wright (Ace Attorney), Firebrand (Ghosts 'n Goblins), Frank West (Dead Rising) en Strider Hiryu (Strider). De game werd tevens wat beter gebalanceerd (die dekselse Sentinel en Dark Phoenix op X-Factor waren immers véél te krachtig) en enkele nieuwe achtergronden en easter eggs werden toegevoegd.

umvc3

 

 MARVEL VS CAPCOM: INFINITE

 • Jaar: 2017
 • Verschijnt op: Sony PlayStation 4, XBox One, PC

mvc4infinite

Op het recente PlayStation Experience-evenement werd de nieuwste telg in de MVC-franchise aangekondigd. In de eerste teaser zagen we alvast Capcom-mainstays Ryu en Mega Man het opnemen tegen Marvel's Iron Man en Captain Marvel (Carol Danvers), dewelke haar debuut maakt in de reeks. Inmiddels weten we ook al dat oudgedienden Captain America en Morrigan (Darkstalkers) terugkeren.

MVC: Infinite komt naar de next-gen consoles en verwacht wordt dat de game min of meer dezelfde stijl en controls van MVC3 zal behouden. Men keert echter wel terug naar een twee-tegen-twee tag team zoals in de eerste games uit de jaren 90 en Street Fighter X Tekken. Qua personages zullen ze bij Capcom weer hun hele bibliotheek uitspitten, terwijl men bij Marvel meer naar het Marvel Cinematic Universe zal kijken. Dit wil zeggen dat voor het eerst in de geschiedenis van de franchise de prominente X-Men-personages niet aanwezig zullen zijn en er meer plaats wordt gelaten voor de Avengers, Guardians of the Galaxy, Inhumans, Defenders en Spider-Man. Het ziet er tevens ook naar uit dat de power-ups geleverd door de Infinity Gems/Stones uit Marvel Super Heroes een grote terugkeer zullen maken. Dan is uiteraard Marvel's Thanos ook niet veraf en is de Mad Titan een goede kanshebber om eindbaas te worden…

mvc4

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.