Random Article


Top 10 Generation 1 Pokémon

 


Posted 26/02/2016 by

Pokémon

Generation 1

Twintig jaar geleden verschenen de originele Pokémon-spelletjes op Nintendo’s GameBoy handheld console. Zowel Pokémon Red als Blue met hun “Pocket Monsters” groeiden al snel uit tot een wereldwijde rage. In deze innovatieve videogames werden we geïntroduceerd tot 151 schattige, krachtige of indrukwekkende wezens die de speler kon vangen, trainen en meenemen op zijn tocht om de Pokémonmeester te worden. Als je je Pokémon goed behandelde, konden ze zelfs permanent evolueren tot een epische, meer volwassen vorm! Gotta catch (and train) ‘m all!

De immer bekende animatieserie, -films, ruilkaarten, knikkers en zelfs flippo’s maakten van Pokémon een fenomeen voor de relatieve eeuwigheid en eveneens een lucratieve business. Heel wat vervolgspelletjes verschenen met geheel nieuwe generaties aan Pokémon. Van 151 naar 251 naar 386 en verder: ondertussen verschenen maar liefst zeven volwaardige generaties met een totaal van 721 Pokémon. Met zoveel wezentjes kan het niet anders dat sommigen iets minder creatief of uniek zijn dan de andere. Daarom kijkt Brainfreeze naar aanleiding van de twintigjarige verjaardag van de eerste generatie Pokémon naar de tien coolste, schattigste, nuttigste of pakweg sterkste leden van diezelfde generatie.

 

10. SCYTHER

Scyther

 • Type: Insect-Vliegend
 • Pokédexnummer: #123
 • Mogelijke Abilities: Swarm – Technician – Steadfast

Op de tiende plaats staat deze Pokémon van zowel het Vliegend- als Insect-type. Gekenmerkt door zijn vlijmscherpe messen die hij voortdurend scherpt en vleugels waarmee hij enorme snelheden kan bereiken, is Scyther een niet te onderschatten toevoeging aan ieders competitieve team. Als een van de zeldzamere én meer bad-ass Pokémon in de originele spelletjes groeide deze gigantische sprinkhaan al snel uit tot een onvermijdelijke fan-favorite. Vanaf de tweede generatie kreeg Scyther een even epische Staal-evolutie, genaamd Scizor, en later zelfs een Mega-Evolutie.

 

9. GYARADOS

Gyarados

 • Type: Water-Vliegend
 • Pokédexnummer: #130
 • Mogelijke Abilities:  Intimidate – Moxie

De meest onschuldige en vaak belachelijk gemaakte Water-Pokémon, Magikarp, groeide tegen ieders verwachting uit tot een epische, levensbedreigende draak. Hoewel Gyarados zonder twijfel een erg gevaarlijke Pokémon is, is hij een van de sterkere competitieve strijdkrachten met Abilities als Intimidate en Moxie. In de animatieseries werd hij dan weer vaak afgeschilderd als de alles vernietigende natuurkracht met stalen kaken en aanvallen als Hyperbeam. Ook deze gigantische kaiju kreeg een (iets minder indrukwekkende) Mega-Evolutie die hem op het competitieve terrein nog prominenter op de voorgrond plaatste. Zijn dubbeltype draagt ertoe bij dat hij heel wat speciale TMs en handige HMs kan leren, waaronder enkele onverwachte elektrische aanvallen!

 

8. PIDGEOT

Pidgeot

 • Type: Normaal-Vliegend
 • Pokédexnummer: #18
 • Mogelijke Abilities:  Keen Eye – Tangled Feet – Big Pecks

Als een van Ash’s eerste Pokémon in de animatieserie en makkelijkst te vangen Pokémon in de videospelletjes heeft menig speler wel eens een Pidgey, Pidgeotto en uiteindelijk Pidgeot gevangen. Een van de typische HM die een trainer een Pidgeot aanleert, is het toepasselijke “Fly” om van stad naar stad te vliegen. Op competitief vlak is Pidgeot door zijn ietwat voorspelbare windaanvallen niet de sterkste speler, maar kan dankzij Keen Eye -waardoor de tegenspeler de accuraatheid van Pidgeots aanvallen niet kan verlagen- zeker en vast zijn mannetje staan. Al bij al is Pidgeot een snelle en iconische, maar voorspelbare Pokémon…

 

7. ALAKAZAM

Alakazam

 • Type: Psychisch
 • Pokédexnummer: #65
 • Mogelijke Abilities:  Synchronize – Inner Focus – Magic Guard

Alweer een gevaarlijke Pokémon in deze top tien. Van de ietwat schattige Abra die enkel kan teleporteren, een onverwachte evolutie naar Kadabra (Abra-Kadabra, die puns toch) en uiteindelijk via een ruil met een vriend naar Alakazam was ook hier een onverwachte verandering. Van gedachtelezen tot telekinetische krachten: dit competitief one-shot monster kan het allemaal. Leuk detail: doorheen zijn leven blijven de hersencellen van Alakazam en dus ook zijn IQ continue toenemen. En jawel, ook hij heeft toepasselijk genoeg een wijselijk uitziende Mega-Evolutie.

 

6. PIKACHU

Pikachu

 • Type: Elektrisch
 • Pokédexnummer: #25
 • Mogelijke Abilities: Static – Lightningrod

Dankzij zijn prominente rol in de animatieserie als Ash’s vaste partner, maar ook eigen videogames als Pokémon Yellow, Hey You, Pikachu of PokéPark Wii: Pikachu’s Adventure is deze schattige elektrische muis zonder twijfel de bekendste Pokémon aller tijden en het icoon van de hele franchise. Op competitief vlak is hij geen uitblinker, maar geen onvermijdelijk slachtoffer dankzij zijn snelle elektrische aanvallen. Qua schattigheid is hij dankzij zijn later toegevoegde pre-evolutie, Pichu, dan weer wel een van de meest prominente Pokémon. Zijn meer bad-ass evolutie naar Raichu met een dondersteen, waarover de emotionele veertiende aflevering met Lt. Surge uit de eerste reeks uitvoerig handelt, is dus zeker en vast geen verplichting  om Pikachu sterker te maken. Bekend zijn Pikachu’s fysieke transformaties van een iets molligere muis naar de latere slanke vorm doorheen de verschillende generaties.

 

5. DRAGONITE

Dragonite

 • Type: Draak-Vliegend
 • Pokédexnummer: #149
 • Mogelijke Abilities: Inner Focus – Multiscale

Met Dragonite (dragon-knight) ontmoeten we een zogenaamde pseudo-legendarische Pokémon, een die sterk genoeg is om met volwaardige legendarische wezens te vechten, maar er zelf geen is. Of: je kan meerdere Dragonites vangen en bevrienden, zo je wil. Als laatste en veel training vergende evolutielijn van Dratini naar Dragonair naar uiteindelijk Dragonite is deze vriendelijk ogende draak geen simpele Pokémon om te bemachtigen. Toch is hij of zij al die moeite zeker en vast waard. Op het competitieve vlak was hij lange tijd een van de toppers en kan hij nu nog steeds mee met de nieuwere generaties met aanvallen als Outrage en het fatale Hyperbeam. De latere Salamence, eveneens een competitief monster, uit generatie drie is bovendien een duidelijke poging om deze succesvolle Pokémon te recreëren.

 

4. EEVEE

Eevee

 • Type: Normaal
 • Pokédexnummer: #133
 • Mogelijke Abilities: Run Away – Adaptability – Anticipation

Deze fan-favorite en zeldzame Pokémon – je kon er immers maar eentje hebben zonder te wisselen met vrienden in de GameBoy-spelletjes – staat dankzij zijn/haar buitengewone diversiteit (door genetische instabiliteit volgens de Pokédex) op deze lijst. Eevee kan in de eerste generatie naar maar liefst drie verschillende Types evolueren. Deze zijn Flareon, de vuurvariant dankzij een vuursteen, Jolteon, de elektrische hond dankzij een dondersteen, en Vaporeon, de watervariant dankzij logischerwijs een watersteen. Een handige Pokémon die je kan aanpassen naar gelang je een bepaald type in je team nodig hebt of gewoon de schattige Eevee wil behouden!

 

3. ARCANINE

Arcanine

 • Type: Vuur
 • Pokédexnummer: #59
 • Mogelijke Abilities: Intimidate – Flash Fire – Justified

De top drie openen we met alweer een pseudo-legendarische Pokémon. In de oorspronkelijke generatie waren er drie legendarische vogels, Articuno, Zapdos en Moltres (verwijzing naar Spaanse een, twee, drie, trouwens). In de tweede aflevering van de eerste animatieserie daarentegen wordt Arcanine ook nog toegevoegd aan dit lijstje van mythische Pokémon. Zo ontstond al snel de gedachte dat deze competitieve krachtpatser dus ook oorspronkelijk een van de legendarische Pokémon was. Toch is deze latere evolutie van Growlithe alles behalve een doetje. Zoals net vermeld is hij op het competitieve vlak met zijn beide mogelijke Abilities Intimidate en Flash Fire een van de sterkste originele vuur-Pokémon. In de animatieserie werd Arcanine vaak gebruikt als politiehond en gezien als een hondstrouw wezen.

 

2. (MEW -) MEWTWO

Mew Mewtwo

 • Type: Psychisch
 • Pokédexnummer: #150
 • Mogelijke Abilities: Pressure – Unnerve

De sterkste Pokémon van de eerste generatie hoort uiteraard op deze lijst thuis. Mewtwo werd geïntroduceerd als kwaadaardige kloon van de legendarische Mew, gecreëerd om te vechten én altijd te winnen. Met zijn ongelooflijke hoge Special Attack-stats blijft deze Pokémon ook vandaag de dag nog een van de sterkste en meest competitief nuttige wezens. Later kreeg Mewtwo – ondanks kritiek bij fans – twee Mega-Evoluties en werd hij nog krachtiger.

 

1. CHARIZARD

Charizard

 • Type: Vuur-Vliegend
 • Pokédexnummer: #6
 • Mogelijke Abilities: Blaze – Solar Power

In de originele GameBoy-spelletjes koos menig speler voor de schattige Vuur-starter, Charmander. De laatste evolutie in de Charmander-Charmeleon-Charizard-lijn is dan ook wellicht de meest behaalde eindversie van een starter. Met zijn Ability “Blaze” die hem extra vuurkracht geeft wanneer Charizard deze het meest nodig heeft, was hij een Pokémon waar je competitief niet omheen kon –leuke detail, Charizard had dezelfde stats als generatie twee-starter Typhlosion-. In de Pokémon-animatieserie had Ash natuurlijk zijn iconische en vaak ongehoorzame Charizard met welke hij een sterke band uitbouwde en als een van de weinige Pokémon ook in latere generaties terugkeerde. Zonder twijfel een fan-favorite bij meerdere generaties aan kijkers. Toegegeven, ook Blastoise en Venusaur zijn geen slechte keuzes als starters in de originele GameBoy-spelletjes, maar de eerste plek gaat toch maar naar Charizard.

 

EERVOLLE VERMELDINGEN:

NINETALES

Ninetales 

 

NIDOKING EN NIDOQUEEN

Nidoking nidoqueen

 

GENGAR

Gengar

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.