Random Article


Countdown to Star Wars The Force Awakens: Top 10 Star Wars Videogames

 


Posted 06/12/2015 by

nog10

In 1977 bracht George Lucas zijn experimentele Star Warsfilm uit. Tussen alle productiedrama’s  en technische beperkingen door bleek de regisseur een waar sci-fi-meesterwerk te hebben geschapen. De tot de verbeelding sprekende wereld met buitenaardse rassen, futuristische lichtsabers en ruimtegevechten kan je dan ook het best benaderen en beleven in de vorm van grensverleggende videogames. Welke pareltjes het best slagen om de magie van Star Wars te recreëren én ook gewoon leuk zijn, ontdek je in deze Top 10 (moderne) Star Wars-Videogames.

 

10. STAR WARS RACER REVENGE (2002)

Openen doen we met Star Wars Racer Revenge, een combinatie van de destructieve Burnout-racing games en de podracers uit Star Wars: The Phantom Menace. Toegegeven, het verhaal dat zich acht jaar later afspeelt na de (chronologisch gezien) eerste Star Wars-film, is maar flauw. Sebulba, haast ongeslagen podracekampioen eist zijn kans op wraak op een nu ietwat oudere Anakin Skywalker.

Deze Racer Revenge (2002) is de laatste telg in een reeks soortgelijke spelletjes die uiteraard allen erg gelijkaardig aanvoelen. Technisch gezien was deze game beter dan diens voorgangers, maar op vlak van gameplay bood het maar weinig nieuwe elementen. Gelukkig kon je, zoals het ook hoort, samen met vrienden elkaar van de baan proberen te rammen. Voor fans van zowel Star Wars als klassieke racing games is deze Racer Revenge dus een must-have.

Racer Revenge

9. STAR WARS: EMPIRE AT WAR (2006)

Op de negende plaats staat de enige real-time strategy-game op de lijst: Star Wars Empire At War. Zoals de titel al doet vermoeden, speelt het verhaal zich af ten tijde van de originele trilogie tijdens de strijd tussen de Rebellenalliantie en het Galactische Keizerrijk. Verwacht je tijdens het besturen van allerlei klassieke voertuigen en troepen, dus ook aan enkele bekende gezichten. Naast de te verwachten grondgevechten waarbij je ter plekke allerlei grondstoffen moet verzamelen, zijn vooral de ruimteslagen rond gigantische stations de moeite. Jawel, Empire At War stelt je in staat een gehele vloot Star Destroyers te besturen en zo het rebellengespuis weg te blazen.

Naast de lineaire verhaallijn die zich net voor A New Hope afspeelt, zijn vooral de Galactic Conquest- en Skirmish-modes erg te genieten. In “Skirmish” kies je een van de beschikbare planeten en start je een eenmalige korte match op. In het diepgaande Galactic Conquest ben je dan weer de leider van ofwel het Keizerrijk ofwel de Rebellenalliantie en moet je trachten het Star Wars-universum te veroveren. Hoewel Empire At War maar weinig nieuws aan het genre toevoegde, verkocht deze Star Wars-game erg goed en volgde er snel een overbodige, door ruimtepiraten geïnspireerde expansie getiteld Star Wars: Empire At War – Forces of Corruption. Niet alleen is Star Wars: Empire At War een solide, maar ietwat simpele real-time strategy, het biedt ook voldoende herspeelbaarheid en enkele leuke actiemomenten.

Empire At War

 8. STAR WARS:  X-WING ALLIANCE (1999)

De laatste telg in de bejubelde X-Wingreeks kon natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. In deze fan-favorite simulatiegames zit je achter de stuurknuppel van heel wat klassieke rebellenvoertuigen. In het laatste deel werd naast de gebruikelijke oorlogsmissies ten tijde van de Galactische Burgeroorlog en technische verbeteringen, ook de mogelijkheid toegevoegd om multi-crewschepen te gebruiken. Voor wie niet meteen achter het stuur van de Millennium Falcon durfde te kruipen, was er dus nog plaats in een van de schietkoepels.

Bovendien werd het nu mogelijk eigen missie te creëren en dus nog grootschaligere ruimteslagen uit te vechten. X-Wing Alliance, net zoals de vorige X-Wing- en Tie-Fighter-installaties, is een leuk tussendoortje, maar heeft jammer genoeg de tand des tijds niet doorstaan. Een voorzichtige aanrader, maar niet meer dan dat.

Star-Wars-X-Wing-Alliance

7. LEGO STAR WARS: THE COMPLETE SAGA (2007)

Dat Star Wars-games niet serieus hoeven te zijn om succes te oogsten, maakte de LEGO Star Wars-reeks duidelijk. In deze games, opgedeeld per filmtrilogie, speelde je het verhaal van de desbetreffende Episode, maar met een belangrijke twist. De gehele spelwereld was opgebouwd uit allerlei karakteristieke LEGO-blokjes en kende een belangrijke nadruk op een hilarische, kinderlijke humor.

Met een lijst van honderden speelbare Star Wars-personages, vele extra levels en een voortdurende co-op maakten van de verscheidene LEGO Star Wars-spelletjes een instant-klassieker die vandaag nog steeds door velen gespeeld wordt en heel wat andere gelijkaardige LEGO-games inspireerde. Voor meer rond LEGO Star Wars, zie deze special.

Lego Star Wars

 6. STAR WARS: REPUBLIC COMMANDO (2005)

Na Star Wars Episode II: Attack of the Clones stalen de befaamde Clone Troopers al snel de show. Een volwaardige game rond de elitecommando’s van het Republikeinse leger werd dan ook snel goedgekeurd bij LucasArts. Deze first-personshooter functioneerde bovendien als opstap naar Episode III: Revenge of the Sith en introduceerde dus heel wat nieuwe vijanden en buitenaardse rassen.

Een kleine, vierdelige eenheid troepen, aangevoerd door de speler, moest tijdens de Clone Wars allerlei gevaarlijke en geheimzinnige missies uitvoeren. De capabele A.I., ruige vuurgevechten en mogelijkheid tot strategische opstellingen maakten van deze shooter een erg dankbaar geschenk en onmiskenbaar belangrijke toevoeging aan de Star Wars-games.

republic-commando-2

5. STAR WARS JEDI KNIGHT: JEDI ACADEMY (2003)

In Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy speel je het verhaal van Jaden Korr, een jonge Padawan aan de nieuwe Jedi-tempel jaren na het einde van Return of the Jedi. Korr is op zijn startlocatie als Jedi-leerling na, een compleet kneedbaar personage. Naar eigen voorkeur bouw je je eigen originele karakter met eigen vechtstijl op. Zowel vuurwapens, voertuigen, lichtsabels als Force-krachten behoren tot je ruime arsenaal op weliswaar erg lineaire, maar uitgebreide missies.

Ook dit was niet de eerste installatie in de Jedi Knight-serie en beschikt dus over enkele beduidend interessante toevoegingen. Vooral de al dan niet lokale multiplayer verlengt het speelgenot met klassieke modi zoals Capture the Flag, Deathmatch en Siege. Dit weliswaar oudere spel bezorgt menig fan uren speelplezier, maar doorstond eveneens de tand des tijds niet. Gelukkig zorgde LucasArts voor nog enkele andere videogames die je de kracht van de Force konden doen ervaren…

Jedi Academy

4. STAR WARS: THE FORCE UNLEASHED (2008)

Eindelijk verscheen er in 2008 dan een Star Wars-spel dat de Force in al zijn glorie toonde en beschikbaar stelde aan de speler. In The Force Unleashed volgen we het verhaal van “Starkiller”, een mysterieuze, oersterke leerling van Darth Vader, en zijn vele tochten doorheen het melkwegstelsel. Als geheime Padawan van Vader moet Starkiller de overgebleven Jedi opsporen en de opkomende Rebellenalliantie vernietigen, maar wat dan met de achterdochtige en oppermachtige Keizer, eveneens de meester van Darth Vader?

Mocht deze game een Nederlandstalige tagline krijgen, dan zou dat zonder twijfel “Voel de Force” worden. Starkiller is niet zozeer een Jedi of Sith, maar wel een bovennatuurlijk begaafde Force-gebruiker. Wanneer je een zoveelste Stormtrooper doet omhoogvliegen en hem wat in het rond doet tollen, voel je je echt oppermachtig. Hoewel de gameplay soms wat repetitief wordt en de missies best rechtlijnig zijn, is dit zonder twijfel een van de betere Star Wars-games met dank aan het originele verhaal alsook de indrukwekkende graphics. Doe jezelf een plezier, schaf deze titel aan en sla nadien het ondermaatse vervolg, The Force Unleashed II, over.

Force Unleashed

3. STAR WARS: THE OLD REPUBLIC (2011)

In a galaxy far far away… Toch deden maar weinig games op deze lijst het grootschalige Star Wars-universum de eer aan die het zo broodnodig verdient. Tot de releases van Star Wars Galaxies en diens spirituele opvolger Star Wars: The Old Republic. Als eerste, volwaardige MMORPG waarbij duizenden spelers online hun eigen personage konden creëren en zo allerlei missies uitvoeren in de herkenbare en uitgestrekte werelden, trok Galaxies al snel een stevig spelersaantal aan. Jammer genoeg werd na enkele expansies een einde gemaakt de betalende MMORPG.

Gelukkig moesten fans niet te lang wachten en kregen we The Old Republic in de plaats. Het oorspronkelijk eveneens betalend, maar al snel free-to-play, spel speelt zich duizenden jaren voor de prequeltrilogie af ten tijde van de hoogdagen van de Republiek. De speler kiest uit verscheidene klassen, waaronder smokkelaars, troopers, allerlei Jedi- en Sith-variaties en vervolgt dan zijn of haar weg doorheen de Star Wars-wereld in Bioware’s diepgaande verhaal. Hoewel de interactieve dialogen en het vertrouwd aanvoelende verhaal dit tot een op-en-top Star Wars-spel maken, ontbrak enige verdere diepgang en werd het soms –zoals best veel MMOROPGs- wat te repetitief. Wie anderzijds op zoek is naar een gratis, nog steeds erg actieve online game, moet zichzelf het plezier doen om The Old Republic uit te proberen.

Dankzij de epische schaal, het grootse spelersaantal en vele creatieve itemmogelijkheden verkrijgt The Old Republic verdiend de bronzen medaille in deze top 10.

The Old Republic

2. KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC (2003)

De Knights of the Old Republicsaga, of kortweg KotoR, zal wellicht een van de bekendere Star Wars-reeksen zijn op deze lijst. Menig fan heeft uren en uren tijd gestopt in deze klassieker die het tijdperk van de Oude Republiek introduceerde in de Star Wars-videogames. Vierduizend jaar voor The Phantom Menace waren er immers al allerlei conflicten tussen het Rijk, onder leiding van de Sith, en de Republiek met diens Jedi. De speler staat te midden van deze strijd waarbij de Sith zwaar in de meerderheid zijn…

Meteen valt op dat het verhaal van primair belang is bij deze titel. Dit is dan ook de titel die ontwikkelaar BioWare en diens sterke en creatieve verhaalaspecten op de kaart zette. Qua gameplay is het een ander verhaal. De gevechten in Knight of the Old Republic zijn opvallend statisch naar moderne standaarden, en dan ook nog eens ronde gebaseerd. Geen snel gehak of uitvoerige combinaties zoals bij The Force Unleashed, maar wel de focus op de opbouw naar die ene doordachte slag maakt dat de strijd in Knight of the Old Republic zo spannend wordt.

Deze Star Wars-game werd uitermate positief onthaald dankzij diens focus op role-playing en het innemend verhaal. De te verwachten tragere combat zorgt er anderzijds voor dat dit spel net voor de finish struikelt.

Knights of the old Republic

 1. STAR WARS BATTLEFRONT (2004) & BATTLEFRONT II (2005)

Toegeven, hier spelen we een beetje vals door voor een verdiende ex-aequo te kiezen. Deze gedeelde eerste plaats bestaat dan ook uit Star Wars Battlefront en opvolger Star Wars Battlefront II. In de baanbrekende Battlefront-reeks werd het mogelijk om in de huid van een Clone Trooper, Stormtrooper of Rebel te kruipen tijdens de epische veldslagen in de Star Wars-wereld. Ontwikkelaar Pandemic Studios zorgde eveneens voor een heel arsenaal aan tot de verbeelding sprekende voertuigen en herkenbare werelden. Ook de online multiplayercomponent was erg indrukwekkend voor diens tijd en zorgde voor uren speelplezier.

Battlefront 2

In de tweede telg werden een originele verhaallijn omtrent de opkomst van het Galactische Keizerrijk, speelbare power-ups in de vorm van bekende Star Wars-helden en –schurken en vooral ruimteslagen toegevoegd. Ook de verscheidene spelmodi zoals “Instant Action” en “Galactic Conquest” werden verder uitgebreid en wat meer diepgang geschonken. Dankzij de honderden modificaties door de fans en de verdomd leuke gameplay is Battlefront II nog steeds een vaak gespeelde game en dus verdiend de beste Star Wars-game tot nog toe uitgebracht. De laatste, net uitgebrachte Star Wars: Battlefront door Electronic Arts die op deze lijst ontbreekt, zag je de afgelopen weken ongetwijfeld al wel eens op Brainfreeze verschijnen…

 

Eervolle vermeldingen en mogelijke aanraders:

  • Star Wars Galaxies – De spirituele voorganger van The Old Republic was de basis van datzelfde hedendaagse MMORPG-succes. Jammer genoeg is deze game niet meer speelbaar.
  • Star Wars: Bounty Hunter – Ooit afgevraagd hoe een dag in het leven van Jango Fett eruit ziet? Deze Bounty Hunter is een leuke third-personshooter die daarop een aangenaam antwoord biedt.
  • Star Wars Rogue Squadron III: Rebel Strike – Sinds die epische ruimteslag op de Death Star in de finale van Star Wars: Episode IV – A New Hope was het opkijken naar het Rogue Squadron. In de gelijknamige Rogue Squadron-reeks en vooral laatste telg Rebel Strike kom je dan zelf te weten hoe het voelt om dergelijke oorlogen uit te vechten als lid van deze befaamde Rebelleneenheid.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.