Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Final Round) – Armageddons, Rebirths & Reboots

 


0
Posted 31/12/2012 by

Armageddon

MK vs DC Universe

Mortal Kombat Reboot

Mortal Kombat Reboot!

Of ze hun inspiratie bij DC hebben gehaald is niet geweten, maar de makers van Mortal Kombat (sinds de overname van Midway door Warner Bros. nu NetherRealm Studios genoemd) besloten ook om de franchise van een reboot te voorzien. Mortal Kombat (2011) keerde terug naar de roots van de franchise. Het bevatte nog wel steeds 3D-graphics, maar ditmaal op een tweedimensionaal vlak (2.5D), met een controlesysteem vergelijkbaar met Mortal Kombat en Mortal Kombat II. De aparte bewegingen en vechtstijlen voor alle vechters, de individuele combo’s en de combo breakers uit de 3D-games werden ook overgezet. De klassieke personages keerden terug en werden in een nieuw high definition-jasje gestoken en hetzelfde gebeurde met de gekende achtergronden uit de eerste drie games.

Ieder personage verkreeg meerdere Fatalities en één Babality. Ook de traditionele Stage Fatalities (zonder Death Traps) waren opnieuw te zien. Een nieuwe aanwinst was een super meter, waarmee je verbeterde speciale bewegingen, combo breakers en de nieuwe X-ray moves kon laden. De X-ray was de meest beschadigende en pijnlijk uitziende beweging, vertraagde de actie en toonde de zware inwendige schade die de move toebracht.

Ouch

Wat Mortal Kombat echter opnieuw zo hard deed opvallen, was het over-the-top geweld en de controverse. Het bloed spoot weer naar alle kanten, de Fatalities oogden goorder en realistischer dan ooit, de personages toonden immense blauwe plekken, kleerscheuren en andere verwondingen na elk gevecht en de game werd ook alweer verbannen in enkele gebieden. Just like old times!

Met het nieuwe speelsysteem, de klassieke personages en natuurlijk de gore, werd Mortal Kombat (2011) kortom de meest bloederige, maar ook beste MK-game ooit.

De cast van de Mortal Kombat reboot

Test Your Might… Again

Armless Kombat

Naast de traditionele arcade mode, bevatte de nieuwe Mortal Kombat ook een tag team optie voor 2-tegen-2 gevechten en enkele minigames. Test Your Might en Test Your Sight kregen gezelschap van Test Your Strike (waarin je uitgekozen één steen in een muurtje moest stukslaan) en Test Your Luck, een soort roulette die wel heel aparte gevechten kon opleveren (zoals “Headless Kombat” of “Armless Kombat“, en dat zag er exact uit zoals je denkt). De nieuwe Challenge Tower leverde dan weer leuke en originele uitdagingen naast de traditionele gevechten.

Mortal Kombat bevatte echter ook de beste Story Mode ooit gezien in een fighting game. Net als in voorganger MK vs DC, leerde je hier doorheen verschillende hoofdstukken met de meeste personages spelen. Het verhaal van de nieuwe game begint vlak na MK: Armageddon, waar elke Kombatant brutaal werd afgeslacht en enkel Raiden en Shao Kahn nog bovenop de piramide staan. Vlak voor hij wordt afgemaakt door de keizer, stuurt Raiden een boodschap doorheen de tijd naar zijn jongere zelf: “He must win!“.

Kratos

Hierna spelen de gebeurtenissen van de eerste drie Mortal Kombat-games zich opnieuw af, maar nu Raiden weet dat ze de vorige keer geleid hebben tot Kahn’s overwinning in Armageddon, probeert de dondergod ze te veranderen.

Alle personages uit de eerste drie MK-games keren terug, behalve de Centaur Motaro (de game engine was weer niet voorzien op personages met vier poten). Quan Chi is ook weer van de partij, terwijl Kenshi, Rain en de nieuwe vrouwelijke ninja Skarlet de cast vervoegden als downloadbare personages. De bazen van de game werden Shang Tsung, Goro, Kintaro en Shao Kahn zelf. De Playstation 3 en Vita-versies verkregen ook niemand minder dan Kratos, de Spartaan en halfgod uit de God of War-games, als speelbaar personage. Later maakte eveneens Freddy Krueger uit de Nightmare on Elm Street-franchise zijn Mortal Kombat-debuut als DLC. Beide heren pasten in feite perfect in het bloederige spel, dat in 2012 ook een Komplete Edition kreeg met alle downloadable kontent.

Freddy Krueger knows where you sleep…

Raiden leidt in de nieuwe, aangepaste verhaallijn zijn aardse vechters opnieuw doorheen het tiende toernooi (MK), het toernooi in de Outworld (MKII) en de uiteindelijke invasie van de aarde (MK3). Her en der worden er zaken aangepast, zo wordt Johnny Cage bijvoorbeeld niet vermoord door Motaro in de invasie en zorgt Raiden zelf voor de dood van de Centaur (om hem toch maar een cameo te geven). Cyrax en Sektor waren aanvankelijk in hun menselijke vorm te zien vooraleer ze omgevormd werden tot de cybernetische Lin Kuei-ninja’s en het is ditmaal ook niet de Lin Kuei-strijder Smoke die gevangengenomen en geautomatiseerd werd, maar de jongere Sub-Zero. Deze Cyber Sub-Zero maakte met één van zijn Fatalities ook de naam van deze website bekend bij miljoenen gamers. Waarvoor dank!

Heel wat bekende Kombatants stierven een brutale, soms tragische dood in de Story Mode, waaronder beide Sub-Zero’s (Noob Saibot en Cyber Sub), Kung Lao en zelfs held Liu Kang, die echter nog steeds de winnaar werd van de eerste twee toernooien. “He must win!” sloeg echter niet op Liu Kang zoals in de vorige versie van het verhaal, maar op Shao Kahn zelf. Invasie is immers toegestaan van de Elder Gods, het is het samenvoegen van de rijken dat zonder tien opeenvolgende overwinningen in Mortal Kombat verboden is. Wanneer Kahn hier wel aan begint wordt hij door een door de goden versterkte Raiden afgemaakt. De dondergod redde dus de aarde, maar de kost was zeer groot…

“Get over here!” 2011

Future Kombat?

Het leuke/storende is… dat is waarschijnlijk niet eens Liu Kang’s eigen bloed!

Met het geweldige succes van de nieuwe game, eindelijk een prominente plaats in professionele fightinggametoernooien, het tweede seizoen van Legacy en een aankomende filmreboot, ziet de toekomst er zeer roodkleurig uit voor Mortal Kombat (neen, dat is geen tikfout). Voorlopig is het productieteam van NetherRealm Studios druk bezig met het afwerken van Injustice: Gods Among Us, alweer een fighting game met de DC-personages in de hoofdrol, maar een sequel tot de nieuwe Mortal Kombat lijkt onvermijdelijk te zijn. Toch gaan ze enorm hun best mogen doen om de game, en zeker haar verhaallijn te overtreffen. Er schieten immers niet zoveel klassieke vechtersbazen meer over en NetherRealm Studios weet maar al te goed dat de kracht van de franchise nog steeds bij de eerste drie games ligt.

Dit was 20 jaar Mortal Kombat. Geniet hieronder nog even van een bloederige trailer tot de game en de intro tot de Story Mode (viewer discretion advised, maar je zou hier ook niet zijn als je niet al wat gewoon was). Geen Kontinues meer, we’re finished!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.