Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Final Round) – Armageddons, Rebirths & Reboots

 


0
Posted 31/12/2012 by

Armageddon

MK vs DC Universe

Mortal Kombat Reboot

Vooraleer Armageddon een ware sequel kreeg, hielden de vechters in 2008 nog even halt in het DC-universum. Midway en de rechten op de franchise werden een jaar later ook overgekocht door Warner Bros., moederbedrijf van DC Entertainment.

Mortal Kombat versus DC Universe

Mortal Kombat vs DC Universe was de eerste MK-game op de huidige generatie consoles en behoorde niet tot de officiële canon van de franchise. De bekendste Kombatants, min of meer voorgesteld in hun filmversies/versies uit de eerste drie games, werden hier tegenover de iconische superhelden en schurken uit het DC-comicsuniversum geplaatst.

Het verhaal van de game was een typische crossover tussen twee universa. Uit een mengeling tussen keizer Shao Kahn en DC’s kwaadaardige god Darkseid ontstond de, ahum, uiterst originele Dark Kahn. Hij bracht de MK- en DC-universa bij elkaar, en zoiets heeft altijd zware gevolgen.

Uiteraard geraakten de verschillende verwarde Kombatants – klassiekers als Scorpion, Sub-Zero, Raiden, Liu Kang, Sonya Blade, Jax, Kitana, Shang Tsung, Kano en Baraka – in conflict met de helden en schurken van DC (die dit scenario ondertussen toch al gewoon mogen zijn). Quan Chi was ook te zien in de verhaallijn, maar niet speelbaar (de DLC voor de game werd immers geschrapt). Een prequelcomic, getekend door MK co-schepper John Tobias zelf, was ook beschikbaar bij de Kollector’s Edition van de game.

Een mysterieuze kracht, The Rage genaamd, vormde tevens een manier om de vechtlust tussen beide partijen aan te wakkeren, alsook de sterkere karakters (Superman, Raiden, Captain Marvel/Shazam) zwakker te maken en de zwakkere personages (The Joker, Sonya, Catwoman) wat sterker te maken. Het draaide immers nog steeds om 1-tegen-1 gevechten en iedereen diende een kans te maken. In de game zelf vormde The Rage een tijdelijke power boost.

In de Story Mode kon je je kant kiezen en doorheen verschillende hoofdstukken alle personages en hun speelstijlen leren kennen. Na heel wat gevechten, met de Justice League, maar ook onderling, stemden alle Kombatants goed en slecht in om Dark Kahn op te zoeken. De Justice League en hun schurken deden hetzelfde en uiteindelijk slaagden hun leiders Raiden en Superman – beseffende dat ze, inderdaad, een gemeenschappelijke vijand hadden – erin om Dark Kahn te verslaan en de universa veilig terug te splitsen. Shao Kahn kwam terecht in de Phantom Zone, terwijl Darkseid gevangen werd gezet in het Netherealm.

De what if?-endings in de arcade mode leverden overigens zeer leuke mash-ups van Mortal Kombat– en DC-verhalen. Zo verkreeg Sonya Blade een Green Lantern-ring, werd Sub-Zero Gotham City’s nieuwe Batman, verkreeg Quan Chi een Deadly Alliance met Lex Luthor en werden bijvoorbeeld de plots van MK: Armageddon en DC’s The Sinestro Corps War samengevoegd.

Het grote probleem van Mortal Kombat vs DC Universe, dat nochtans vrij lekker speelde, was echter de Teen Rating (in plaats van het traditionele Mature-label). Dit hield in dat er maar weinig bloed te zien was en vooral de Fatalities heel tam waren. Deze finishing moves werden trouwens enkel weggelegd voor de Kombatants en DC-schurken als The Joker en Deathstroke, want de superhelden lieten uiteraard steeds hun tegenstanders leven en verkregen dan maar de vrij fout genoemde Heroic Brutalities (wat er zo heroïsch aan een brutality was, werd niet uitgelegd). Ironisch eigenlijk, want uiteindelijk moet het grafische geweld in de laatste twintig jaar aan DC Comics – met heel wat afgerukte ledematen, verkrachtingen, uitgestoken ogen en gebroken ruggen en nekken – helemaal niet onderdoen voor dat uit de eerste Mortal Kombat-games.

Who’s Superman now?!

Rebirths & Legacies

In 2010 verscheen de kortfilm Mortal Kombat: Rebirth, een zelfgemaakte, onofficiële pitch van regisseur Kevin Tancharoen (Fame) en een poging om Mortal Kombat in een meer realistische, grimmige, door thrillers als Se7en geïnspireerde setting te krijgen. De pitch, dewelke je hieronder kan bekijken, werd zeer goed onthaald, voornamelijk vanwege de goreWarner Bros. luisterde, en bood Tancharoen de kans om hierna een hele officiële webreeks rond Mortal Kombat te maken, alsook een reboot van de filmfranchise te regisseren.

Rond de nieuwe film is nog maar weinig bekend, maar de negendelige webreeks Mortal Kombat: Legacy leverde zeer degelijke aparte oorsprongsverhalen voor verschillende klassieke karakters uit de eerste drie MK-games (Jax, Sonya en Kano, Sektor en Cyrax, Scorpion & Sub-Zero, Johnny Cage, Raiden, Kitana & Mileena). Sommige verhalen waren echter minder realistisch dan Rebirth en leunden dichter aan tegen de fantasy settings uit de officiële games, ondanks het relatief lage budget van de reeks. Mortal Kombat: Legacy seizoen twee staat gepland voor een release in 2013 en zal de toernooiverhaallijn van de eerste Mortal Kombat-game (en film) adapteren. Cary Tagawa zal hierin zijn rol als tovenaar Shang Tsung uit de film hernemen. Alle afleveringen van seizoen één kan je trouwens vanaf hier op Brainfreeze bekijken.

Kontinue naar de Mortal Kombat Reboot

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.