Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Round 4) – Return of the Dragon King

 


1
Posted 30/12/2012 by

Deadly Alliance

Deception

In 1992 kon je in de videogamespeelhallen botten harder horen kraken dan ooit tevoren, een “Get over here!” gevolgd door luidkeelse pijnkreten horen weergalmen, het bloed vrolijk zien rond spatten en brutale verminkingen gadeslaan… Mortal Kombat, een fighting game van Amerikaanse makelij, was gearriveerd. De videogame van Midway, nu NetherRealm Studios onder Warner Bros., groeide uit tot een multimediafenomeen, met verschillende sequels, films, tv-reeksen, comics en een nog steeds klassieke 90s technosoundtrack. Brainfreeze blikt, na 25 jaar Street Fighter, ook terug op de geschiedenis van diens Amerikaanse tegenhanger, want Mortal Kombat mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen (of geflambeerde en al dan niet gespietste menselijke doodskoppen, het is maar wat je verkiest…)

Mortal Kombat zat op het einde van de jaren 90 in een dipje. Het vertrek van co-schepper John Tobias bij Midway, enkele vroegtijdig stopgezette of gewoon slecht ontvangen projecten en het sterven van de arcadespeelhallen beloofden niet veel goeds voor de franchise. De vijfde Mortal Kombat-videogame, de eerste die de arcade passeerde en rechtstreeks uitgebracht werd op consoles, draaide dit in 2002 echter allemaal om en stuurde met haar diepere verhaallijn en vernieuwde gameplay de franchise een geheel andere richting uit.

Shang Tsung + Quan Chi = Deadly Alliance

Mortal Kombat: Deadly Alliance was net zoals Mortal Kombat 4/Gold, een 3D fighting game. In tegenstelling tot het 2.5D gevechtssysteem van haar voorganger, konden de personages nu wel met gemak alle richtingen uit. Elk karakter verkreeg ditmaal maar liefst drie aparte vechtstijlen, één met wapen en twee zonder, waartussen met één druk op de knop gewisseld kon worden. De onbewapende vechtstijlen waren voor de eerste keer in de reeks zeer uiteenlopend (daarvoor maakten alle Kombatants immers gebruik van min of meer dezelfde bewegingen en waren het enkel de special moves en combo’s die enige individualiteit aanboden). Deadly Alliance bevatte ook maar één Fatality per karakter en geen Stage Fatalities of andere finishers.

De populaire bonus game Test Your Might uit de eerste Mortal Kombat keerde terug, alsook het nieuwe Test Your Sight, waarin je het MK-drakenicoon moest terugvinden onder de juiste beker. De speelarena’s behielden de donkere, mystieke settings uit de vorige games en een nieuwe spelmodus, Konquest, vormde een soort Tutorial weergegeven als een reis doorheen de Outworld. Hierin kon je combo’s leren en wat meer te weten komen rond de geschiedenis van de personages en de vechtstijlen die ze gebruikten. Doorheen de hele game kon je Koins verdienen om op te doen in The Krypt, een kerkhof waar je onder elk graf zaken als alternatieve kostuums, Fatality inputs, productievideo’s en bloopers kon terugvinden. Alsook deze informatieve kookles van Scorpion.

De plot van de game draaide rond een verbond tussen Quan Chi en Shang Tsung, de twee meest prominente tovenaars uit de reeks. Nadat Quan Chi op het einde van MK4 aan Scorpion en Sub-Zero bekendmaakte dat hij verantwoordelijk was voor de dood van hun beide families, werd hij door Scorpion meegesleurd naar het Netherealm. Hier nam Scorpion dag na dag brutaal wraak op de tovenaar, tot Quan Chi erin slaagde de helse ninja en dimensie te ontsnappen.

Quan Chi kwam hierna terecht in een eeuwenoude tombe en stootte op de ruïnes van het versteende ongeslagen leger van de Dragon King, de oorspronkelijke heerser van Outworld. Hij zocht dan de hulp van de nog steeds in deze dimensie vertoevende Shang Tsung (de versteende krijgers hadden immers zielen nodig). Samen plotten ze een nieuwe invasie van alle dimensies en vermoordden ze brutaal de twee vechtersbazen die hiertoe weleens een grote dreiging konden vormen: de verzwakte Shao Kahn, voormalig keizer van Outworld, en Liu Kang, viervoudig Mortal Kombat-kampioen en de grootste vechter van het aardrijk. Na een aanval in de rug van Quan Chi, slaagt Shang Tsung er eindelijk in de nek van zijn aartsvijand en held uit de reeks te breken en zijn ziel te consumeren.

Raiden, nu een Elder God, laat het hier niet bij zitten, verwerpt zijn verheven status en keert als dondergod opnieuw terug naar het aardrijk. Hij roept enkele gekende aardse vechters bij elkaar om naar de Outworld te reizen, de dood van Liu Kang te wreken en de nieuwgevormde Deadly Alliance tegen te houden vooraleer ze het onverslaanbare leger van de Dragon King tot leven kunnen wekken.

Kombatants New & Old

Het karakteraanbod van Deadly Alliance kende een interessante mix van zowel oude als nieuwe vechtersbazen. Naast hoofdpersonages Raiden, Shang Tsung en Quan Chi, keerde Kung Lao terug om de dood van zijn Shaolin broeder te wreken. Hij verkreeg een nieuwe wervelwindtrap, een verbeterde versie van Liu Kang’s beweging die Shang Tsung versloeg in de eerste Mortal Kombat. De beweging werd hem aangeleerd door het nieuwe personage Bo’ Rai Cho, een gezette drunken master afkomstig uit de Outworld die zowel Liu Kang als Kung Lao trainde in de kunsten van de Shaolin. Hij werd berucht vermits hij in één van zijn special moves de vloer van de arena kon onder kotsen, met hilarische uitschuivers tot gevolg.

Deadly Alliance select screen

Scorpion en Sub-Zero mochten in deze volgende generatie van Mortal Kombat natuurlijk ook niet ontbreken. De helse ninja keerde terug om zijn wraak op Quan Chi verder te zetten, terwijl een duidelijk ouder maar machtiger geworden Sub-Zero in de tussentijd de cybernetische ninja Sektor versloeg, hierbij de nieuwe grootmeester van de Lin Kuei-ninjaclan werd en zijn clan hervormde tot een kracht voor het goede. Zijn nieuwe drakenmedaillon versterkte eveneens zijn ijskrachten. Hij werd bijgestaan door zijn jonge studente Frost, een ietwat arrogante vrouwelijke Lin Kuei die haar zinnen had gezet op de medaillon van haar meester.

Kenshi vs Scorpion

Tot de vechters van het aardrijk behoorden Johnny Cage, die een nieuwe uitdaging zocht na het erbarmelijke script voor zijn nieuwe film The Death and Return of Johnny Cage (een parodie op zijn eigenlijke dood en herrijzenis tijdens MK3 en MK4), en natuurlijk de Special Forces-agenten Sonya Blade en Jax Briggs. Hun Outer World Investigation Agency werd zopas geïnfiltreerd en opgeblazen door het nieuwe personage Hsu Hao, een huurling van de Red Dragon-clan (een oudere tegenhanger van Kano’s Black Dragon-terreurgroep). Hsu Hao werkte voor Mavado, leider van de Red Dragon, die nog niet zo lang geleden Kabal (uit MK3) versloeg en zijn haakzwaarden nam als trofee. En over Kano gesproken, deze voormalige huurling en huidig aanvoerder van Shao Kahn’s resterende troepen in de Outworld overleefde zijn gevecht met Sonya tijdens de invasie. Hij bood zijn diensten aan de Deadly Alliance aan na de dood van zijn meester. Prinses Kitana van Edenia staakte tijdelijk haar strijd met de troepen van Kahn en Kano om zich aan te sluiten bij Raiden en de dood van Liu Kang, haar “verboden” liefde, te wreken. Zij had sinds MK4 ook een verbond gesloten met Goro en zijn Shokans, maar de vierarmige ex-kampioen van Mortal Kombat sneuvelde schijnbaar in de strijd.

Reptile

De cybernetische ninja Cyrax werd na de invasie van Kahn gevonden door Jax en Sonya, geherprogrammeerd tot een kracht voor het goede en kon zelfs zijn menselijke ziel terugwinnen. Tijdens een missie voor de OWIA geraakte hij echter gestrand in de Outworld. Hij sloot zich aan bij de vampier Nitara, die beloofde hem terug naar de aarde te laten keren maar zijn diensten nodig had om een mysterieus artefact ten goede van haar ras te zoeken. Ze verkreeg echter ook de hulp van een inmiddels volledig beestachtig geworden Reptile, die na de dood van Shao Kahn doelloos de Outworld rondzwierf.

Een uit de Outworld afkomstige vechtster genaamd Li Mei rebelleerde tegen de twee tovenaars nadat ze alle inwoners van haar dorp tot slaaf maakten, terwijl de blinde, van telekinetische krachten voorziene zwaardvechter Kenshi wraak zocht op Shang Tsung. Quan Chi kreeg dan weer de hulp van twee Oni (demonen uit het Netherealm) genaamd Drahmin – die zodanig stonk dat hij constant vliegen aantrok – en Moloch, dewelke fungeerde als de iets grotere tussenbaas uit de game. Quan Chi en Shang Tsung wisselden elkaar uiteraard af als eindbazen.

Tot de geheime personages behoorden ten slotte Mokap, een vechter in een motion capture-pak (waarmee inderdaad alle bewegingen van de karakters uit de game werden opgenomen) en de vlammende Blaze, die we nog kennen uit één van de achtergronden van Mortal Kombat II. Mokap verkreeg een verhaal als stunt double van Johnny Cage, terwijl Blaze schijnbaar eeuwen terug werd gevangen genomen door de cult van de Dragon King en als beschermer werd opgevoerd van het allerlaatste drakenei. Dit personage, dat overigens zijn naam verkreeg door de fans, zou nog zeer belangrijk blijken in de komende games.

Mokap en Johnny Cage op de set

In de Tournament Edition-versie van Deadly Alliance voor de Game Boy Advance (waarin de game werd opgesplitst in twee delen), maakten nog drie extra personages hun debuut: Sareena (de vrouwelijke Netherealm-demon en ex-huurmoordenares van Quan Chi uit Mortal Kombat Mythologies), de cybernetische ninja Sektor (die na zijn nederlaag tegen Sub-Zero zijn eigen robotclan, de Tekunin oprichtte) en schaduwninja Noob Saibot, die nog steeds behoorde tot de troepen van Shao Kahn en verantwoordelijk bleek te zijn voor de dood van Goro.

Mortal Kombat: Deadly Alliance bevatte, zoals je meteen al merkt, een veel diepere verhaallijn dan haar voorgangers en bracht, na de erbarmelijke voice-acting uit de MK4-eindfilmpjes wijselijk de traditionele endings in comicbookstijl terug. Toch verbrak de game enigszins de traditie, vermits haar opvolger duidelijk maakte dat in Deadly Alliance, de slechteriken hadden gewonnen

Kontinue naar Mortal Kombat: Deception

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     
    Lupercal

    Intro van Armageddon leek zo zalig maar uiteindelijk was het de zwakste van die generatie, gemiste kans :p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.