Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Round 3) – Toasty! 3D!

 


0
Posted 28/12/2012 by

Konquest & 3D Fatalities
Action/Adventure Kombat

In 1992 kon je in de videogamespeelhallen botten harder horen kraken dan ooit tevoren, een “Get over here!” gevolgd door luidkeelse pijnkreten horen weergalmen, het bloed vrolijk zien rond spatten en brutale verminkingen gadeslaan… Mortal Kombat, een fighting game van Amerikaanse makelij, was gearriveerd. De videogame van Midway, nu NetherRealm Studios onder Warner Bros., groeide uit tot een multimediafenomeen, met verschillende sequels, films, tv-reeksen, comics en een nog steeds klassieke 90s technosoundtrack. Brainfreeze blikt, na 25 jaar Street Fighter, ook terug op de geschiedenis van diens Amerikaanse tegenhanger, want Mortal Kombat mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen (of geflambeerde en al dan niet gespietste menselijke doodskoppen, het is maar wat je verkiest…)

Na de succesvolle beginjaren van Mortal Kombat in deel één en de uiteenlopende adaptaties van de franchise in andere media in deel twee, bevinden we ons momenteel op het einde van de jaren 90, wanneer de fighting game de derde dimensie en zelfs een ander videogamegenre opzoekt.

Mortal Kombat Konquest

Nadat filmsequel Mortal Kombat: Annihilation in 1997 de franchise bijna kelderde, vond Mortal Kombat een jaar later toch nog de weg naar het kleine scherm. Mortal Kombat: Konquest, ook wel MK: Conquest genoemd, was een live-action tv-reeks dewelke zich 500 jaar voor de gebeurtenissen uit de eerste film afspeelde. Paolo Montalban speelde de grote Kung Lao, die in het begin van de reeks Shang Tsung (Bruce Locke) versloeg in Mortal Kombat en zijn leven spaarde. Tsung werd door zijn keizer verbannen naar de kobaltmijnen en zwoer wraak. Kung Lao keerde terug naar het aardrijk om de volgende generatie krijgers te trainen en de aarde te vrijwaren van de Outworld. De Shaolin monnik werd bijgestaan door Taja (Kristanna Loken), een ex-dievegge, en Siro (Daniel Bernhardt), een voormalig bodyguard. Jeff Meek speelde zowel de dondergod Raiden, verdediger van het aardrijk, als Shao Kahn, keizer van Outworld.

Mortal Kombat: Konquest bevatte uiteraard heel wat bekende personages uit de games, vooral dan de onsterfelijke, of meer bovennatuurlijke karakters met een langere levensduur. Denk maar aan Kitana, Scorpion, Reptile en Mileena. Ook de Lin Kuei-ninjaclan was van de partij, met een voorvader van Sub-Zero in hun rangen. Nieuwe personages waren onder andere Vorpax, een tovenares, en haar moeder Kreeya, een Amazone.

De reeks bevatte weinig bloed, maar redelijk goed gechoreografeerde gevechten, heel wat schaarsgeklede vrouwen en een voor deze mystieke setting een beetje vreemd aanvoelende technosoundtrack. Na 22 afleveringen werd Konquest echter stopgezet, niet vanwege lage kijkcijfers, maar wegens te hoog oplopende productiekosten. Het eerste seizoen eindigde echter op een fameuze cliffhanger, want alle hoofdpersonages werden gedood door Shao Kahn en zijn troepen. Een omkering hiervan was gepland voor seizoen twee (het was schijnbaar allemaal maar een droom), maar de productie hiervan werd nooit gestart. De grote Kung Lao leefde echter sowieso op “geleende tijd”, want hij zou uiteindelijk toch sneuvelen tegen Shang Tsung zijn nieuwe kampioen Goro in het volgende Mortal Kombat-toernooi…

Fatalities in 3D!

In 1997 maakte Mortal Kombat de overstap naar de derde dimensie. Mortal Kombat 4 ruilde de gedigitaliseerde acteurs uit de vorige games in voor polygonenversies van de bekende karakters. De game, de allerlaatste versie van Mortal Kombat die in de inmiddels uitstervende arcadespeelhallen zou verschijnen, verkreeg alvorens haar officiële release een korte, succesvolle road tour doorheen de Verenigde Staten.

Gameplaygewijs speelde Mortal Kombat 4 zeer gelijkaardig aan haar voorganger, al werd er een nieuwe, vrij nutteloze sidestep toegevoegd en konden de personages ditmaal ook wapens gebruiken. Elk personage verkreeg een eigen wapen – steeds een variant op een zwaard, speer, bijl of hamer – en kon deze ook kwijtspelen en zelfs dat van de tegenstander oppikken en gebruiken. Na het cartoonesk geweld uit MK3 werd er nu opnieuw geopteerd voor een meer donkere, mystieke setting. Enkele klassieke speelarena’s uit Mortal Kombat II waren nu in 3D te zien en bloederige Fatalities en Stage Fatalities werden opnieuw de enige finishing moves. De game verkreeg, net als Mortal Kombat en Mortal Kombat II, ook een officiële prequelcomic om de verhaallijn wat verder uit te diepen. MK4 is overigens ook de eerste game met geanimeerde eindfilmpjes voor ieder personage, in plaats van de traditionele comicbookpanelen, met werkelijk vreselijke voice-acting.

Toasty! 3D!

Meet Shinnok & Quan Chi

Na de nederlaag van keizer Shao Kahn, werd er een nieuwe dreiging tot het aardrijk voorgesteld: Shinnok, een gevallen Elder God en heerser van het Netherealm (de hel dus) nadat ie de voormalige huisbaas Lucifer omverwierp. Zijn komst werd al enigszins aangekondigd in Mortal Kombat Trilogy, vermits de uit het Netherealm herrezen Noob Saibot en Mileena al fungeerden als zijn spionnen. Shinnok werd eeuwen geleden na een gevecht met Raiden en de Elder Gods – dat de aarde een tijdlang in duisternis onderdompelde en onder meer Reptile‘s ras nagenoeg helemaal uitroeide – verbannen naar het Netherealm. Hij heeft echter nog steeds zijn zinnen op de aarde gezet en kon met behulp van zijn luitenant, de machtigste tovenaar uit het Netherealm en demonische dodenbezweerder Quan Chi (we kennen hem nog uit de cartoon Defenders of the Realm), uit zijn helse koninkrijk ontsnappen. Leuk weetje: Shinnok en Quan Chi waren eveneens mede verantwoordelijk voor de herrijzenis van koningin Sindel door Shang Tsung en de zijnen. Hiermee hebben ze dus ook achter de schermen een hand gehad in de gefaalde invasie van de aarde door Shao Kahn…

Shinnok & Quan Chi

Met behulp van de verraadster Tanya, konden Shinnok, Quan Chi en hun leger ongemerkt Edenia – gelegen in de Outworld – binnenglippen en veroveren. Hierbij namen ze koningin Sindel en prinses Kitana gevangen, die momenteel bezig waren hun rijk herop te bouwen na de val van Shao Kahn. Hierna werd er een aanval gelanceerd op de hemel, waarbij heel wat goden sneuvelden. Enkel dondergod Raiden en Fujin, god van de wind, overleefden de slachting. De dondergod roept hierna de hulp in van zijn trouwe stervelingen, dewelke hem mee volgen tot in de Outworld om Shinnok en Quan Chi voorgoed te verslaan in een nieuwe Mortal Kombat.

Kombat in the Outworld…Again

In Mortal Kombat 4 maakten heel wat klassieke personages de overstap naar 3D, of eerder 2.5D. Kampioen Liu Kang was alweer van de partij en was er maar al te gebrand op om zijn “verboden” liefde prinses Kitana te bevrijden. Hij werd bijgestaan door Kai, een Shaolin monnik en voormalig lid van de White Lotus Society-orde. Raiden schonk de tijdens de invasie gesneuvelde Hollywoodacteur Johnny Cage een tweede kans in het leven, dewelke hij met beide handen aangreep. De dondergod overtuigde ook de jongere Sub-Zero om te strijden voor het aardrijk. Sonya Blade en Jax Briggs richtten na de invasie het Outer World Investigation Agency op, dat portalen opent door technologie in plaats van magie en expedities stuurt naar andere dimensies. Zij volgden in MK4 Jarek naar de Outworld, het schijnbaar laatst overlevende lid van Kano‘s Black Dragon-terreurorganisatie.

Een ongemaskerde en er steeds meer hagedisachtig uitziende Reptile werd na de invasie een voortvluchtige crimineel in Edenia, en sloot zich bij Shinnok aan nadat deze hem beloofde zijn ras terug tot leven te wekken. Scorpion keerde wederom terug om wraak te zoeken op Sub-Zero. Hij zwoer zijn beschermengel te zijn na MKII, maar werd valselijk overtuigd door Quan Chi dat ook de jongere broer van zijn aartsvijand mee verantwoordelijk was voor de dood van zijn familie en clan. Uiteindelijk bleek hier niets van waar te zijn, en was het Quan Chi zelf die Scorpion’s familie en ninjaclan doodde en de oudere Sub-Zero hier valselijk van beschuldigde. De bekendste rivaliteit in de geschiedenis van de game was dus niets meer dan een manipulatie van de demonische tovenaar.

Tot de nieuwe personages behoorde naast god van de wind Fujin, Shaolin monnik Kai en de verraadster Tanya, ten slotte nog Reiko, een generaal in Shinnok’s leger die in zijn eindfilmpje in de consoleversies omineus de helm van Shao Kahn opzette (uiteindelijk bleken ze toch twee verschillende personages te zijn). Noob Saibot, lid van Quan Chi’s Brotherhood of Shadows, keerde terug als geheim personage.

Goro tegen zijn Meat-versie

Hij werd hierbij bijgestaan door Meat, letterlijk een vechtend skelet met wat vlees eromheen (of hoe een karakter eruitziet na sommige Fatalities). Quan Chi en Shinnok waren de eindbazen van de game, maar in de consoleversies kregen ze gezelschap van niemand minder dan de vierarmige Goro, die wraak wou op Liu Kang. In tegenstelling tot Shang Tsung, die letterlijk kon transformeren in alle personages uit de game, kon Shinnok louter de bewegingen overnemen van alle karakters. Ondanks zijn machtige positie in de verhaallijn, wordt zijn speelversie tot op de dag van vandaag gezien als de slechtste MK-eindbaas ooit.

Vele terugkerende personages verkregen opnieuw enkele iconische bewegingen en Fatalities. Johnny Cage had zijn nut punch terug, terwijl Liu Kang en Scorpion ditmaal de enigen waren die nog in dieren konden transformeren. Kang verkreeg zijn klassieke draakmetamorfose uit MKII en Scorpion kon nu voor de eerste maal in een levensgrote schorpioen veranderen (in tegenstelling tot die schattige pinguïn uit de vorige game).

Kontinue naar Mortal Kombat Gold en de MK Action/Adventure-games

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.