Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Round 2) – MK Invasion!

 


1
Posted 27/12/2012 by

Mortal Kombat Madness!

Mortal Kombat 3

Mortal Kombat… for Kids!

Mortal Kombat Trilogy

Ultimate Mortal Kombat 3 was een verbeterde en duidelijk beter ontvangen game dan haar voorganger, maar het was nog niet de laatste update. In de intro van UMK3 was er nog als grap een paarse ninja genaamd Rain te zien (naar het bekende nummer van Prince). Uiteindelijk werd hij speelbaar in de 16-Bit consoleversies, als een ninja met, jawel, op water gebaseerde krachten. Hij was net als Kitana, Jade en Sindel afkomstig uit Edenia. Ook Noob Saibot werd hierin een apart personage met eigen bewegingen dewelke hem tot één van de machtigste (en meest broken) karakters in eender welke fighting game maakten. Hij was nu een lid van de Brothers of the Shadow, afkomstig uit het Netherealm, die spioneerde voor een nog hogere macht dan Shao Kahn.

Beide personages, alsook de nieuwe Brutalities (waarin je op je tegenstander bleef slaan tot ie gewoonweg ontplofte) werden in de consoletitel Mortal Kombat Trilogy gestopt. Deze stelde meteen ook nieuwe MK3-versies van Raiden, Baraka en Johnny Cage voor. De dondergod nam opnieuw de vorm aan van een sterveling, Baraka was alweer een generaal in Kahn’s leger en Cage zijn ziel werd dankzij de samenvoeging van de Aarde en de Outworld verhinderd om naar de hemel te gaan. Hij kon zijn strijdmakkers dus nog één laatste keer bijstaan. Zijn nieuwe acteur kon echter niet de bekende spagaat, dus speelde hij zijn gepatenteerde nut punch kwijt.

Brutality: Het is algemeen geweten dat elk MK-personage drie ribbenkasten, twee schedels, vier voeten en een achttal dijbenen bezit…

Klassieke MK1-versies van Raiden en Kano, en MKII-versies van Kung Lao en Jax werden hierin ook speelbaar, een nieuwe Agressor-meter werd toegevoegd en spelers konden eindelijk ook de bazen Shao Kahn en Motaro en zelfs Goro en Kintaro selecteren. De Sega Saturn en Sony Playstation-versies voegden Chameleon toe, een ninja die om de zoveel tijd van kleur veranderde en hierbij de desbetreffende bewegingen kreeg, terwijl er in de Nintendo 64-versie een vrouwelijke Khameleon opdook, die hetzelfde deed voor de drie vrouwelijke ninja’s. Zij kreeg echter wel een verhaallijn, als de laatste vrouwelijke overlevende van Reptile’s ras.

Alle Kombatants tot hiertoe

Mortal Kombat Trilogy bevatte misschien niet de betere graphics en meer gebalanceerde gameplay van Ultimate Mortal Kombat 3, maar compenseerde dit dan wel door alle MK-personages tot hiertoe in één game te steken. Wie er dan allemaal elkaar bevocht tijdens de inmiddels gigantische verhaallijn is niet geheel duidelijk, maar Sindel werd alvast bekeerd door haar dochter Kitana, Johnny Cage werd gedood door Motaro, Sonya Blade gooide Kano van een wolkenkrabber, Kano werd echter wel in leven gehouden door Motaro, die op zijn beurt gedood werd door Sheeva. Na de schijnbare dood van Kung Lao versloeg een woedende Liu Kang voor de tweede maal Shao Kahn en dwong hem de invasie te staken. De aarde was gered en de Shaolin monnik behaalde zijn derde Mortal Kombat-overwinning op rij…

Goro uit MK1 versus Raiden uit MKII in een achtergrond van MK3

Mortal Kombat… for Kids!

De gebeurtenissen en karakterdesigns uit de derde game vormden in 1996 de basis voor de allereerste Mortal Kombat-zaterdagochtendcartoon, getiteld Mortal Kombat: Defenders of the Realm. Juist, een cartoon voor kinderen gebaseerd op één van de bloedigste videogames aller tijden. Zo ver was de franchise al gekomen in nog geen vijf jaar. Defenders of the Realm kan het best omschreven worden als de Justice League-versie van Mortal Kombat. De aardse vechters, waaronder Liu Kang, Jax, Kurtis Stryker en de sjamanistische Nightwolf (hier een technologie-expert), dienden de planeet veilig te houden van ongewenste bezoekers uit de Outworld of aanverwante dimensies. Het team maakte gebruik van draakachtige jets, Sonya Blade riep te pas en te onpas “Kombat Time!” en leider Raiden was niet verlegen om een grapje of twee. Na 13 afleveringen zat de pret er echter al op.

Nightwolf’s reactie (links) is een goeie manier om de hele reeks samen te vatten

De cartoon werd echter nog wel berucht doordat het een tweede tovenaar naast Shang Tsung voorstelde, genaamd Quan Chi. Dit personage zou nog een enorm grote rol spelen in de latere games uit de franchise.

Mortal Kombat Live

De allereerste MK-animatiefilm was echter Mortal Kombat: The Journey Begins van Threshold Entertainment uit 1995, een prequel tot de live-action film. Naast traditionele animatie, bevatte de prent ook enkele motion capture 3D-gevechten. Hierin werd wel wat dieper ingegaan op de geschiedenis tussen Scorpion en Sub-Zero, Goro en zijn familie, Shang Tsung en het gevecht tussen Goro en de grote Kung Lao 500 jaar geleden. Van 3D-bloed was er echter geen sprake.

Een nog vreemdere eend in de bijt was de Mortal Kombat: Live Tour, een theatertournee met stunts, martial arts en lasers voor het hele gezin. Inderdaad, je leest het goed, Mortal Kombat voor het hele gezin! De plot en kostuums werden alweer voornamelijk gebaseerd op Mortal Kombat 3 en Fatalities waren uiteraard weer uit den boze. De show startte in Radio City Music Hall in New York City , trok doorheen de Verenigde Staten en deze Brainfreezer meent zich zelfs nog te herinneren dat er reclame rond werd gemaakt in België, maar dat de show toch niet tot bij ons geraakte wegens te weinig interesse.

Movie Kombat: the sequel

Na het succes van de eerste Mortal Kombat-film (en diens stevige cliffhanger), kon ook een sequel niet uitblijven. Vermits de plot van de eerste twee games grotendeels geadapteerd werden in de eerste prent, sprong Mortal Kombat: Annihilation uit 1997 meteen naar de gebeurtenissen uit Mortal Kombat 3. Keizer Shao Kahn opent, vlak na de eerste film, de poorten tussen de Aarde en de Outworld en begint een invasie van de planeet. Johnny Cage sneuvelt haast meteen en Raiden en co dienen de hulp in te roepen van onder meer Jax en Nightwolf om de invasietroepen tegen te gaan. Enkel Robin Shou als Liu Kang en Talisa Soto als Kitana keerden terug uit de eerste film, alle andere acteurs werden vervangen. Heel wat personages uit Ultimate MK3 en MK Trilogy maken hun filmdebuut, maar blijven zelden echt lang genoeg in beeld om degelijk uitgewerkt te worden.

Mortal Kombat: Annihilation, geregisseerd door John R. Leonetti, was een dieptepunt voor de franchise. Het script sloeg op niet veel, de acteurs liepen er maar stuntelig bij en de special effects waren gewoonweg enorm goedkoop. Nieuwe acteur James Remar kon Christopher Lambert als Raiden niet doen vergeten en de dondergod bleek nu plots ook de broer te zijn van een er veel te menselijk uitziende Shao Kahn (Brian Thompson). Het ergst van al was echter het letterlijke gebruik van de Animalities. We volgden de hele film door Liu Kang zijn zoektocht om in een goedkoop geanimeerde draak (die er bijlange niet zoals in de game of zelfs als het logo eruitzag) te veranderen en Shao Kahn een pak slaag te verkopen. Een derde film, Mortal Kombat: Devastation, bleef jarenlang in development hell steken en het project stierf een stille dood…

Het hoogtepunt van Mortal Kombat leek voorbij te zijn, maar gelukkig kon een nieuwe game de uitweg bieden. Met Mortal Kombat 4 poogde de franchise terug te keren naar een meer duistere setting en maakte ze meteen ook de overstap naar de derde dimensie, terwijl Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero de algemene verhaallijn verder trachtte uit te diepen in een ander videogamegenre…

20 jaar Mortal Kombat gaat morgen verder op Brainfreeze…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


 1. avatar
   
  Simon Shepherd

  Games… check
  Komics… check
  Movies… check
  Cartoons… check

  Damn…. I’m a Mortal Kombat Geek :-p :-p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.