Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Round 2) – MK Invasion!

 


1
Posted 27/12/2012 by

Mortal Kombat 3: De Invasie van de Aarde

Na het overweldigende succes van de eerste twee videogames was de druk voor de derde game groot. Mortal Kombat 3 verscheen in 1995 in de speelhallen met verbeterde graphics en geluid, een veel snellere gameplay alsook een nieuwe Run Button toegevoegd aan de controls. Hiermee kon je je personage laten rennen over het scherm en de knop was ook van belang bij het vernieuwde, meer gepersonaliseerde combosysteem.

Het verhaal van MK3 schilderde het Outworld-toernooi uit haar voorganger af als een soort afleiding. Shao Kahn, heerser van deze helse dimensie, was dus helemaal nog niet voorgoed verslagen en zette een plan in werking dat ie 10.000 jaar geleden al uitwerkte. Koningin Sindel, de biologische moeder van prinses Kitana, pleegde toen zelfmoord nadat haar man en rijk omver werden geworpen door Shao Kahn en ze als bruid tot de keizer werd gekozen. Kahn gaf echter zijn tovenaar Shang Tsung de opdracht om de ziel van zijn nieuwe koningin vast te zetten en herboren te laten worden op het aardrijk. Hierdoor konden Shao Kahn en zijn Outworld-leger door de dimensionele poorten stappen en een heuse invasie van de aarde in gang zetten.

Sindel & Shao Kahn

De Aarde en de Outworld beginnen samen te vloeien en Kahn claimt zowat elke menselijke ziel op de planeet. De zielen waar dit niet bij lukt worden in allerijl beschermd door de dondergod Raiden en behoren tot de vechters gekozen om de planeet te vertegenwoordigen in een nieuwe Mortal Kombat. Ditmaal geen traditioneel toernooi, maar een strijd op leven en dood om Kahn’s invasie af te wenden…

Raiden was te zien in de intro, maar werd door het samengaan van de aarde en Outworld verboden om mee te doen. Kampioen Liu Kang – wiens sound effects nog harder op een brabbelende kalkoen leken dan ooit tevoren – keerde echter wel terug en was het belangrijkste doelwit van Shao Kahn zijn moordcommando’s, samen met zijn kompaan Kung Lao. Sonya Blade en een van geavanceerde metalen armen voorziene Jax zagen Kahn’s invasie al enigszins aankomen en bereidden zich voor op hun nieuwe strijd. Hun aartsvijand Kano ontsnapte hen echter op het einde van MKII en werd ingelijfd in het leger van Kahn. Het was de huurling zijn taak om de troepenmacht van de Outworld het gebruik van aardse wapens aan te leren. Ook de jongere versie van Shang Tsung stond zijn meester Kahn opnieuw bij in de invasie.

Cast van Mortal Kombat 3

Een ongemaskerde versie van de jongere Sub-Zero keerde eveneens terug. Hij werd inmiddels opgejaagd door zijn eigen clan, de Lin Kuei, die het geweldige idee kregen om al hun ninja’s om te vormen tot cyborgs zonder ziel. De nieuwe cybernetische ninjakarakters Sektor en Cyrax, respectievelijk van een stel raketten en een cybernetisch net voorzien, werden enorm hard geïnspireerd door de design van de Predators uit de gelijknamige sciencefictionfranchise. Een derde, blauwe ninja werd een geheim personage. Dit was Smoke, een goeie vriend van Sub-Zero die al eerder te zien was in MKII. Hij werd tegen zijn wil omgevormd tot een cyborg en behield toch nog een tikkeltje van zijn menselijkheid.

Andere klassieke personages als Kitana, Scorpion en Johnny Cage keerden aanvankelijk niet terug. Voornamelijk omdat hun oorspronkelijke acteurs het aftrapten bij Midway en zelfs rechtszaken aanspanden. In de game werd dan maar geïmpliceerd dat Johnny Cage één van de vele slachtoffers was van Kahn’s moordcommando’s. Zijn graf is zelfs te zien op het kerkhof in één van de achtergronden.

Motaro

Tot de nieuwe personages behoorden een herboren en aanvankelijk bij Kahn aangesloten koningin Sindel, voorzien van levend haar en een krijsstem om u tegen te zeggen, en haar bodyguard Sheeva. Dit was een vrouwelijke Shokan (het ras waartoe Goro en Kintaro behoorden) en de allereerste keer dat de spelers zelf een personage met vier armen konden besturen. Bij de nieuwe aardse strijders vonden we de krachtige sjamaan Nightwolf en Kurtis Stryker, een lid van de oproerpolitie en de enige overlevende van een Amerikaanse metropool. Kabal, een ex-lid van Kano’s Black Dragon-terreurgroep, raakte zwaargewond en levensgevaarlijk verbrand tijdens de invasie, maar werd voorzien van een gasmasker dat hem in leven hield. Hij gebruikte zijn twee haakzwaarden, enorme snelheid en zeer cheap combo’s om het Outworld-gespuis te verdrijven.

Noob Saibot was weer te zien als een geheime, zwarte schaduw en de eindbaas werd opnieuw Shao Kahn, ditmaal voorzien van een verhoogde snelheid en een gigantische hamer. Zijn hoofdgeneraal was Motaro, geen Shokan met vier armen, maar een Centaur op vier poten. De Centaur waren de natuurlijke vijand van de Shokan in Outworld, waardoor ook Sheeva aan haar trouw begon te twijfelen…

Going Ultimate en het wonder van de Palette Swap

Mortal Kombat 3 verkreeg gemengde reacties in de speelhallen, voornamelijk vanwege het ontbreken van enkele klassieke personages uit de franchise. Zeker Scorpion en een gemaskerde Sub-Zero werden gemist. Ook de nieuwe Friendships en vooral Fatalities – waarbij de personages bijvoorbeeld nog op hun benen bleven staan nadat hun hoofd eraf werd geslagen – voelden enorm gehaast aan. De serie had ook een grotere focus op humor, zeker in de finishing moves, en vermits het verhaal zich op de aarde afspeelde, werden ook de mysterieuze settings van Shang Tsung’s eiland en de Outworld ingeruild voor meer generische achtergronden zoals een straat, een brug of een metrostation. De mogelijkheid om je tegenstander in enkele achtergronden van het ene verdiep naar het andere te slaan, was aanvankelijk zeer leuk, maar kon er ook voor zorgen dat je in een loop met steeds dezelfde paar speelarena’s terechtkwam.

Alle ninja’s op rij, 2 acteurs, 1 actrice = 13 karakters

Ook de nieuwe Animality was misschien een stapje te ver. In MKII kon Liu Kang in één van zijn iconische Fatalities in een draak veranderen. Nu kon elk personage in een dier transformeren, bijvoorbeeld een ijsbeer voor Sub-Zero en een wolf voor Nightwolf.

Liu Kang’s Animality

Een update getiteld Ultimate Mortal Kombat 3 balanceerde de gameplay en voegde nieuwe achtergronden, de klassieke Endurance Matches, 2-tegen-2 gevechten, een toernooimodus en enkele bekende oudere personages opnieuw toe. Dit waren echter allemaal palette swaps, dus éénzelfde personage maar dan in een andere kleur met verschillende bewegingen. Iets waar de mannelijke, vrouwelijke en cybernetische ninja’s uit de vorige videogames zich ook al schuldig aan maakten.

Het verhaal van Ultimate Mortal Kombat 3 bleef grotendeels hetzelfde, maar breidde gewoon dat van MK3 uit. Favoriet Scorpion keerde terug tot het rijk der levenden wanneer Shao Kahn er niet in slaagde de zielen van het Netherealm – de dimensie die wij kennen als de hel – over te nemen (vreemd genoeg transformeerde hij voor zijn Animality in een pinguïn, zijn naam gaf misschien iets te veel weg?). Reptile (om de een of andere reden dan weer een chimpansee in zijn Animality) werd erop uitgestuurd om de rebelse prinses Kitana te doden, samen met een nu wel speelbare Jade. Zij was echter een jeugdvriendin van Kitana en keerde zich tegen Reptile en haar keizer. Kitana en Jade slaagden er uiteindelijk ook in om Sindel aan haar verleden te doen herinneren en tegen Shao Kahn op te zetten.

Kitana’s boosaardige tweeling Mileena keerde eveneens terug als geheim personage, alsook de gemaskerde, klassieke versie van Sub-Zero. Hij was in feite maar een soort “droomversie” van de ninja, net zoals de menselijke ninjaversie van Smoke (wiens cybernetische vorm nu gewoon selecteerbaar was). Ermac, de rode ninja gebaseerd op een glitch uit de eerste game, was nu wel een apart personage. Hij werd voorgesteld als een collectie zielen van gesneuvelde krijgers uit de Outworld, bezat telekinetische krachten en stond in dienst van Shao Kahn. Eén van zijn zielen was overigens koning Jerrod, de vader van Kitana en ex-man van Sindel.

Kontinue naar Mortal Kombat Trilogy…

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


 1. avatar
   
  Simon Shepherd

  Games… check
  Komics… check
  Movies… check
  Cartoons… check

  Damn…. I’m a Mortal Kombat Geek :-p :-p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.