Random Article


20 Jaar Mortal Kombat (Round 1) – Enter the Dragon

 


2
Posted 26/12/2012 by

Mortal Kombat
Mortal Kombat II

Liu Kang Wins…

Afhankelijk met welk personage je de game versloeg, kreeg je, zoals in vrijwel elke fighting game, een eindfilmpje met een what if?-scenario. Pas toen de sequel Mortal Kombat II de speelhallen binnenvloog in 1993 wisten we wie werkelijk het belangrijke tiende Mortal Kombat-toernooi had gewonnen. Het was de Shaolin Liu Kang, die beroep deed op Goro’s gigantische ego en overmoedigheid om de Shokanprins knock-out te slaan en achteraf eveneens voormalig kampioen Shang Tsung versloeg met zijn gepatenteerde Flying Kick.

Liu Kang werd de nieuwe kampioen, terwijl dondergod Raiden sinds de tweede game eerder in de rol van mentor voor de Earthrealm Warriors werd geduwd. Aartsvijanden Sonya Blade en Kano, alsook de verslagen kampioen Goro, geraakten vermist in de chaos die volgde nadat Shang Tsung verslagen werd en diens eiland begon te zinken. Johnny Cage werd echter gered, terwijl Scorpion eindelijk zijn wraak nam op Sub-Zero en zijn aartsrivaal tot as reduceerde.

Toasty!

Outworld Kombat

Mortal Kombat II zette de verhaallijn voort en werd alles wat zijn voorganger was, alleen bigger and better. Nieuwe bewegingen en personages, snellere gameplay, meer geheimen en meer mogelijkheden tot combo’s… en natuurlijk nieuwe finishing moves. De personages verkregen elk twee Fatalities, alsook de humoristische Friendships (waar op een ludieke manier genade werd getoond) en de Babality (waarin de verslagen tegenstander in een baby werd veranderd, tot op de dag van vandaag de ultieme vernedering in professionele toernooien).

Vermits Shang Tsung er niet in sloeg om het aardrijk te winnen voor zijn meester, de keizer van Outworld, kroop hij met hangende pootjes terug naar zijn eigen dimensie. Hij zou geëxecuteerd worden, ware het niet voor zijn sluwheid. Hij overtuigde zijn meester om hem zijn jeugd terug te schenken en hem het aardrijk te laten uitdagen tot een nieuwe Mortal Kombat. Ditmaal zou het toernooi plaatsvinden in de Outworld zelf, met als grootmeester (en dus eindbaas) niemand minder dan Shao Kahn, heerser van deze helse dimensie. Zo zou de keizer zich in één keer van al zijn nieuwe vijanden tegelijk kunnen ontdoen…

Shao Kahn

In de tweede game keerde kampioen Liu Kang – nu nog net iets harder op Bruce Lee gelijkend qua uiterlijk en vechtkreetjes – terug om zijn titel te verdedigen. Als wraak voor zijn eerste overwinning werden zijn Shaolin broeders in de Wu Shi Academy brutaal afgeslacht door een horde Tarkatans (gemuteerde strijders afkomstig uit Outworld). Hij werd ditmaal vergezeld door zijn vriend en rivaal Kung Lao, een rechtstreekse afstammeling van de legendarische strijder die 500 jaar geleden Tsung versloeg en later gedood werd door Goro. Zijn vlijmscherpe hoed leverde enkele van de bloederigste en meest memorabele Fatalities uit de reeks op.

MK II cast

Raiden nam alweer de vorm van een sterveling aan om zijn aardse vechters in de Outworld bij te staan, terwijl Johnny Cage – na het filmen van het enorm succesvolle Mortal Kombat: The Movie – eveneens zijn nieuwe vrienden ter hulp snelt (en materiaal voor een nieuw filmscript ruikt). Vermits Sub-Zero er niet in geslaagd was om Shang Tsung te vermoorden tijdens het vorige toernooi, stuurt de Lin Kuei-clan zijn jongere broer. Een verwarde Scorpion, denkende dat zijn aartsrivaal uit de dood is herrezen, keert ook terug om deze nieuwe Sub-Zero op te sporen, terwijl Reptile opnieuw opduikt als de bodyguard van Shang Tsung. Ditmaal was de groene ninja echter wel een speelbaar personage met zijn eigen bewegingen en kwamen we te weten dat hij de laatste overlevende was van een reptielenras genaamd de Raptors.

Naast Kung Lao, kwam ook majoor Jackson “Jax” Briggs – hoogstwaarschijnlijk de sterkste man op de planeet – de aardse helden ter hulp. Hij behoorde tot hetzelfde Special Forces-team als de vermiste Sonya Blade en reist naar de Outworld om zijn partner en hun gedeelde aartsvijand Kano op te sporen. Sonya en Kano keerden ditmaal niet terug als speelbare personages, maar waren wel vastgeketend in één van de achtergronden te zien.

Friendship: De gemuteerde Tarkatan geeft een geschenkje aan de demonische tovenaar

Tot de vechters van de Outworld behoorden, naast een jongere Shang Tsung, de van twee vlijmscherpe messen in zijn armen voorziene Baraka – leider van het leger Tarkatans dat verantwoordelijk was voor de slachting op de Wu Shi Academy – en de nieuwe voorlaatste baas Kintaro. Deze vierarmige Shokan was een grotere, gemenere versie van Goro (nu ja, gemener, hij had ergens toch ook iets weg van Tony de Tijger).

Put the mask back on!

De tweelingzussen Kitana en Mileena waren de persoonlijke huurmoordenaressen van Shao Kahn zelf. Prinses Kitana was schijnbaar zijn dochter en Mileena haar zus, maar niets was minder waar. Kitana was in feite de dochter van koning Jerrod en koningin Sindel uit het vreedzame rijk Edenia, dat door Shao Kahn omvergeworpen werd en in de Outworld geassimileerd na het verliezen van tien Mortal Kombats. Mileena was een door Shang Tsung gecreëerde kwaadaardige kloon van Kitana, wiens DNA gekruist werd met het bloed van de Tarkatan. Dit leverde haar een geweldig gebit op achter haar ninjamasker.

Meet the Emperor

Eindbaas van de game was Shao Kahn, keizer van Outworld, zelf. Deze gigantische, zwaar door Genghis Khan geïnspireerde krijgsheer werd de ultieme antagonist in de Mortal Kombat-saga. Ondanks zijn enorme macht en zeer goedkope bewegingen, was hij echter vrij makkelijk te verslaan vanwege zijn neiging om de speler meermaals uit te lachen en te beledigen tijdens de match (wat hem zeer kwetsbaar maakte tot frontale aanvallen).

Kahn maakte er een gewoonte van om je zelfs na de dood te blijven uitkafferen

Welke gevechten er zich precies afspeelden tijdens de tweede game worden betwist, maar wat wel geweten is is dat de nieuwe Sub-Zero op een gegeven moment het leven van zijn tegenstander spaarde. Scorpion was hier getuige van en zag dat dit niet dezelfde Sub-Zero was die jaren geleden zijn clan en gezin vermoordde. Hij besluit dan maar om de beschermengel van deze ninja te worden, als boetedoening voor het doden van zijn oudere broer.

Kitana ontdekte tijdens het toernooi de ware aard van Shao Kahn, Shang Tsung en Mileena en sloot zich aan bij het aardrijk, terwijl Kintaro schijnbaar werd gedood door Raiden. De vechters van de Outworld werden verslagen en Shao Kahn moest zelf het onderspit delven in een gevecht tegen Liu Kang. De Shaolin monnik kon nu een tweede Mortal Kombat-overwinning aan zijn palmares toevoegen.

Mileena & Kitana

Kombat Secrets

De geheime personages uit MKII

De helse dimensie van de Outworld leverde enkele iconische fantasierijke achtergronden op, al dan niet met enkele nieuwe Pit Fatalities. Denk maar aan het zuurbad in The Deadpool, het gigantische Kahn’s Arena, de helse The Pit II en natuurlijk The Living Forest. In dit levende bos zag je af en toe de nieuwe geheime karakters Jade, een groene vrouwelijke ninja en jeugdvriendin van Kitana, opduiken en Smoke, een grijze ninja met aanvankelijk de bewegingen van Scorpion, maar behorende tot dezelfde Lin Kuei-clan als Sub-Zero. Het beruchtste en moeilijkste geheime personage in de game werd echter Noob Saibot (de achternamen van MK-scheppers Ed Boon en John Tobias omgedraaid). Deze geheel in het zwart geklede ninja was het moeilijkste geheime gevecht uit de game, dewelke allen plaatsvonden in Goro’s Lair uit de eerste Mortal Kombat, en zou nog een hele verhaallijn tegemoet gaan.

Sonya Blade en Kano zag je vastgeketend in Kahn’s Arena, terwijl je in de achtergrond van The Pit II twee versies van Liu Kang tegenover elkaar zag staan. Deze werden door de fans Hornbuckle (Kang in groene broek) en Blaze (Kang in vlammen) genoemd. Uiteindelijk zou Midway Blaze nog uitwerken als apart personage. Hetzelfde gebeurde overigens al in de eerste Mortal Kombat-game, waar de naam Ermac opdook. Dit betekende in feite Error Macro, een glitch waardoor Scorpion rood gekleurd werd. En jawel, Midway zou later een roodgekleurde ninja met de naam Ermac in de latere games steken.

Het is echter niet duidelijk in hoeverre de aardse strijders eerlijk hebben gevochten…

Mortal Kombat II werd eveneens een gigantisch succes en wordt nog steeds aanzien als één van de absolute hoogtepunten van de franchise. Net zoals Johnny Cage, die na zijn terugkeer uit de Outworld met Mortal Kombat II: The Movie het grootste (fictieve) kassucces ooit opnam, besefte Midway dat Mortal Kombat 3 onvermijdelijk was. Ook adaptaties in andere media buiten videogames, konden hierbij niet uitblijven…

20 jaar Mortal Kombat gaat morgen verder op Brainfreeze, maar geniet hieronder nog even van alle Fatalities, Stage Fatalities en vooral Friendships uit Mortal Kombat II en een leuke fan made Mortal Kombat-editie van de film Bloodsport met Jean-Claude Van Damme in de rol van Johnny Cage!

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


  1. avatar
     
    de baard van alan moore

    Pfoe, it didn’t age well. Maar ik heb hier begin jaren negentig veel plezier aan beleefd.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.