Random Article


 
Nieuwste Specials
 

Review: Miniatuur Weta The Lord of the Rings – Gandalf The Grey Beeld

 

 
Overzicht
 

WInkelprijs: €59
 
Uitgever:
 
Ontwerper:
 
Serie:
 
Verpakking
 
 
 
 
 


 
Beeld
 
 
 
 
 


 
Afwerking
 
 
 
 
 


 
Verzamelwaarde
 
 
 
 
 


 
Gimmicks
 
 
 
 
 


 
Levering
 
 
 
 
 


 
Total Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 


Sprekende gelijkenis met sir Ian McKellen. Een beeld dat nooit zal vervelen.


Rotsblok ziet er fake uit.


“A wizard is never late!” Daarom kunnen we 14 jaar na onze eerste kennismaking met Ian McKellen als Gandalf zijn Weta-miniatuurversie nog steeds van naderbij bekijken…

0
Posted 15/06/2015 by

 
Full Article
 
 

MPW-52979

Hoewel het reeds 14 jaar geleden is dat The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring in de zalen kwam, kunnen de fans zichzelf nog regelmatig verblijden met nieuwe merchandise. Bovendien kreeg de hele LOTR-markt dankzij de The Hobbit-trilogie nog een extra duwtje in de rug.

Ook wie graag rechtstreeks van “de bron” koopt, kan zich in het geval van de LOTR en de Hobbit gelukkig prijzen, want, net zoals vele andere productiehuizen, heeft Weta een eigen onlinewinkel. Meer nog, wie ooit in Wellington, Nieuw-Zeeland terecht komt, kan daar de Weta Cave, waar het hele jaar door filmprops tentoongesteld worden, bezoeken en kan zelfs een blik werpen in de Weta Workshop, waar de filmmagie tot stand wordt gebracht.

Voor iedere fan is er werkelijk iets beschikbaar. Dit valt ook goed te zien in de merchandise dat Weta aanbiedt. Gaande van zo goed als onbetaalbare beelden en replica’s, over juwelen, naar T-shirts, schrijfgerief en allerlei accessoires. . Maar wat wil een film/LOTR-fanaat nu echt?

Op basis van datgene waarmee Weta het meest zijn winkelrekken mee aanvult, zijn blijkbaar de 1/6de-schaal beelden enorm geliefd. Jammer genoeg is hun prijs geen spek naar ieders bek (gemiddeld €200). En ook hier laat Weta zien dat ze goed op de hoogte zijn van de wensen van hun klanten, want de volgende populaire reeks bestaat uit “miniatuur” beelden waarvan de prijs slechts ergens tussen de €50 en €60 ligt.

hobbitgollumalrg21/6de-schaal beeld van Gollem (“Gollum Enraged”)

Bij de LOTR franchise kan je momenteel vijf personages terugvinden in deze miniatuurreeks, namelijk Arwen, Strider/Aragorn, Gandalf, Gollum en een Ringwraith.

lotrwtstat01-w1000  lotrwtbustgl-w1000

Bij The Hobbit daarentegen kan je de drie trollen (Tom, Bert en William), drie dwergen (Oin, Bombur en Bofur) en Bilbo terugvinden. Aangezien deze laatste vier duidelijk gebaseerd zijn op de vatenscène, lijkt het niet meer dan logisch dat in afzienbare tijd ook de andere dwergen in deze reeks beschikbaar zullen zijn.

hobbittrollgroupNEWlrg2

Laat ons eens zien of het verzamelen van deze miniaturen inderdaad zo interessant is door Gandalf the Grey onder de loep te nemen. Volgens de gegevens op de website is hij 15 cm hoog, 11 cm wijd en 12 cm diep. Ter vergelijking is de 1/6de-schaal variant 34 cm hoog, 19 cm wijd en 29 cm diep. Je moet dus duidelijk minder plaats voorzien voor de miniatuur. Wat op zich ook een interessant gegeven is. Oh, en wie voor groot, groter, grootst wenst te gaan: er is ook een life-size Gandalf beschikbaar. Deze is maar liefst 178cm hoog, 100cm wijd en 120cm breed.

Voor we het beeld zelf bespreken, nog eventjes dit over de verpakking. Rond de eigenlijke verpakking zit een extra kartonnen doos. Gelukkig houdt Weta rekening met het feit dat een doos uit een andere doos halen een nachtmerrie kan zijn en dat de fanatieke verzamelaar er zelfs niet aan denkt om zijn/haar doos ondersteboven te draaien. Daarom zit er rond de eigenlijke doos een extra grote, stevige plastiek zak, wat het uitpakken een stuk vergemakkelijkt. Zeker in het geval van de miniaturen. De doos is volledig uit karton gemaakt en hoewel er foto’s van het beeld zelf op te zien zijn, heb je eigenlijk nog steeds geen idee hoe het “ding” er werkelijk uit ziet tot je het uit de verpakking haalt. De uitleg omtrent het personage en de beeldhouwer (in dit geval Steven Saunders) op de achterkant van de verpakking is wel een leuke toevoeging.

IMG_0809 IMG_0805

Onderkant van de voetbasis en achterkant van de verpakking

Maar genoeg over de buitenkant, laten we nu eindelijk het beeld zelf bekijken. Als je het voor de eerste keer ziet, zijn er zoveel zaken die jouw aandacht vragen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar je eerst naar moet kijken. Dit alleen al is een opmerkelijk gegeven aangezien het een “miniatuur” is en je dus eigenlijk minder details verwacht. Maar Weta en Steven Saunders hebben wonderbaarlijk werk verricht. Alles zit juist, van de hoed die aan Gandalfs voeten ligt, Gandalfs mantel die je de indruk geeft dat deze van stof vervaardigd is ook al werd er “polystone” gebruikt tot zijn pijp.

IMG_32461-682x1024 IMG_3261-682x1024IMG_3209-682x1024

En ondanks de grootte van dit beeld is het ook lang zoeken om een fout te vinden in het verfwerk . De huidskleur, de haarkleur, de kleur van de mantel en de hoed, alles komt overeen met hetgeen je verwacht van een Gandalf dewelke gebaseerd is op sir Ian McKellen. Het enige minpuntje is de rotsblok waar de tovenaar op zit. Vanwege de glans en de textuur die er aan gegeven werd, lijkt deze wat plastiekachtig. Wat wel jammer is, aangezien Weta maar al te goed rotsblokken kan nabootsen en al de rest van dit beeld er wel knal op zit.

IMG_08042

De verzamelwaarde van dit beeld is misschien niet zo hoog als de 1/6de-schaal beelden aangezien de oplage niet in een beperkt aantal geproduceerd wordt, maar hoe dan ook overstijgt deze Gandalf The Grey alle verwachtingen en kan je zonder problemen de Moria-scène waarin Gandalf de weg probeert te herinneren erin herkennen. Zonder twijfel is dit beeld een super toevoeging aan elke LOTR-verzameling en is het zijn prijs meer dan waard. Hopelijk wacht Weta niet al te lang om nog andere personages aan de LOTR-serie van deze reeks toe te voegen.

gandalfproblemsolving

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.