Random Article


 
Nieuwste Specials
 

Review: The Hobbit – Smaug 6″ Funko Super Sized Pop! Vinyl Figure

 

 
Overzicht
 

WInkelprijs: €20 - €25 voor de standaard- en de Metallic-versies en €45 (en meer) voor de Chase-versie
 
Uitgever:
 
Ontwerper:
 
Jaar:
 
Serie:
 
Verpakking
 
 
 
 
 


 
Beeld
 
 
 
 
 


 
Afwerking
 
 
 
 
 


 
Verzamelwaarde
 
 
 
 
 


 
Gimmicks
 
 
 
 
 


 
Levering
 
 
 
 
 


 
Total Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 


Door voor een 6"-editie te gaan, komen de details en dus Smaug zelf nog meer tot hun recht


Niet alle mogelijkheden om deze nog specialer te maken werden benut en de "houding" van deze Pop! strookt niet met het beeld dat we van Smaug hebben


Smaug, de “vader” van de moderne fantasydraken, heeft de welverdiende eer gekregen om als eerste van de draken als 6” Funko Pop!Vinyl op de markt te komen…

0
Posted 26/04/2015 by

 
Full Article
 
 

Vele fans van The Lord of the Rings of The Hobbit kennen het gevoel wel: er is zoveel merchandise op de markt dat je keuze te over hebt en soms niet weet waar je moet beginnen. Jammer genoeg stel je snel ook vast dat vele van deze collectors items niet echt betaalbaar te noemen zijn. Zo dien je bij Weta gemiddeld €200 neer te leggen voor één van hun “gewone” beelden.

20150412_Smaug 1Thorin Oakenshild als Weta Collictible

Als je daarnaast ook nog andere interesses hebt en nog wat geld wil overhouden voor je dagelijkse noden, wordt het er zeker niet gemakkelijker op. Gelukkig heeft Funko hier zijn kans geroken en maken ze het wel mogelijk om een leuke verzameling bij elkaar te krijgen. Ondanks de grote populariteit van de Tolkien-franchises, zijn er jammer genoeg op dit moment niet veel personages in de vorm van Pop! Vinyls beschikbaar.

20150412_Smaug 14

Vijf van de tien beschikbare LOTR Pop!s

Zelfs van de publiekslievelingen zoals als de dwergen Fili en Kili, en de elfkoning Thranduil ontbreekt op dit moment elk spoor. Gelukkig besefte Funko wel dat de draak Smaug The Magnificent zeker niet mocht ontbreken.

the-hobbit-smaug-pop-vinyl

Oorspronkelijk werd de releasedatum van deze Funko Pop! Vinyl in oktober voorzien, maar zoals dat wel al eens durft te gebeuren, is deze nu pas echt beschikbaar. Worden de verwachtingen, die door het lange wachten extra hoog zijn, ingelost?

Het eerste wat opvalt als je deze Pop! opneemt, is dat hij zwaar is en niet in de zin van “twee keer zo groot, dus twee keer zo zwaar”, maar echt wel pak zwaarder dan wat je zou verwachten van een Funko. Aangezien we bij Brainfreeze graag ons onderzoek tot op het bot uitvoeren werden er dan ook een aantal Pop! Vinyls op de weegschaal gezet en werden ze tegelijkertijd gemeten:

  • De mystery miniversie van Viserion uit de Game of Thronesreeks weegt slechts 24g en is ongeveer 5cm hoog
  • De standaardversie hiervan weegt bijna vier keer zoveel, namelijk 98g en is ongeveer 9cm hoog
  • De 6”-inch versie van Stay Puft Marshmallow Man uit de Ghostbusterslijn weegt, ondanks het feit dat hij drie keer zo groot is (ongeveer 18cm) iets meer dan het dubbele: 226g
  • En Smaug, zo blijkt, is even hoog als Stay Puft, maar weegt nog eens bijna dubbel zo veel, namelijk 450g

20150412_Smaug 16

Lijkt al dit WeightWatchers gedoe een beetje overdreven? Wel, nog niet zo lang geleden claimde Marvel dat hun Hulkbuster de “HEAVIEST Pop! to date!” is. Verwacht je in de toekomst dus maar aan nog meer van dergelijke claims.

20150412_Smaug 3

Maar nu terug naar ons onderwerp van de dag: Smaug. Zoals daarnet vastgesteld is hij ongeveer drie keer zo groot als de normale Pop! Dit houdt dus ook in dat de verpakking waarin hij zit ook groter dient te zijn en er dus in principe meer ruimte is voor extra’s. Jammer genoeg stel je al snel vast dat Funko is blijven vasthouden aan de standaarddoos waarin elke Pop! Vinyl geleverd wordt. Op één gedetailleerde zijkant na, valt er niets te beleven en is dit dus een gemiste kans om deze 6”- toy nog een tikkeltje specialer te maken.

20150412_Smaug 9

Gelukkig is de doos niet het enige dat telt, dus laten we maar eens naar Smaug zelf kijken. Hetgeen meteen de aandacht trekt is zijn hoofd en dan voornamelijk zijn blik. Aanvankelijk wordt je herinnerd aan het deel van de gevechtsscène in Erebor in The Desolation of Smaug waarin hij afgeleid wordt door het gigantische gouden beeld.

20150412_Smaug 4

Dit idee komt mogelijks voort uit de grote zwarte ogen, maar ook zijn houding lijkt dit idee te versterken. Het is namelijk moeilijk om de vergelijking met een hond die smekend naar zijn baasje zit te kijken, niet te maken. En dit ondanks de duidelijke aanwezigheid van zijn vleugels en geschubde staart. Als Funko dus het “klassieke” beeld van Smaug voor ogen had, zijn ze hier dus wel wat de mist ingegaan.

20150412_Smaug 6

Waar Funko dan wel weer goed zit, is in de details. In tegenstelling tot de Pop! Vinyls die gebaseerd zijn op “menselijke” figuren, heeft Funko hier nochtans niet veel om mee te werken. Enkel Smaug’s schubben laten toe om hem extra diepte te geven. En dat deze werkelijk belangrijk zijn en dus juist moeten zitten, wordt duidelijk als je het boek Smaug: Unleashing the Dragon (Weta, 2014) er op naslaat. Daarin wordt namelijk een heel hoofdstuk hieraan gewijd en wordt er ook vermeld dat er gewerkt werd met het idee dat “hij vele gevechten heeft meegemaakt met Dwergen en andere rassen, maar ook met andere draken” waardoor hij een aantal littekens heeft opgelopen. En één van de littekens is  natuurlijk de o zo belangrijke ontbrekende schub.

Gelukkig heeft Funko deze niet over het hoofd gezien en hebben ze zich er ook van weerhouden om hierin te overdreven. Ze hebben letterlijk één schub weggelaten.

20150412_Smaug 11

Verder heeft Funko niet alleen aan de schub gedacht, maar hebben ze ook goed opgelet naar hetgeen Weta gezegd heeft en hebben ze hier en daar een schub of stekel “beschadigd”. En dit zorgt er inderdaad voor dat Smaug er afgeleefder gaat uitzien.

 20150412_Smaug 12 20150412_Smaug 13

Alles bij elkaar genomen, krijg je op geen enkel moment het gevoel dat deze Pop! veel beter tot zijn recht zou komen in de standaardmaat en is de keuze van Funko om voor een 6″ model te gaan zeker de juiste geweest. Jammer genoeg zijn de hoge verwachtingen niet volledig ingelost en kon deze Smaug er nog beter uitgezien hebben.

Als uitsmijter nog even dit

Naast deze standaard 6”-versie, werden er ook nog twee andere edities uitgebracht: een “Metallic”-versie en een “Chase”-versie. Beiden komen uit onder hetzelfde nummer, namelijk 124, waardoor er qua houding geen verschil is tussen deze drie. Voor de Metallic-versie kreeg Smaug echter een glanzende gouden kleur en werden bij de Chase-versie de normale zwarte ogen vervangen door gele (of gouden). Laat je echter niet vangen door deze ogenschijnlijke kleine variaties, want waar de Metallic-versie beschikbaar is voor nagenoeg dezelfde prijs als de gewone versie (rond de €20), wordt er voor de Chase-versie goed doorgerekend en zijn bedragen rond €45 niet uitzonderlijk. Er bestaan dus wel degelijk dure Funko Collectibles…

20150412_Smaug 16 20150412_Smaug 15

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.