Random Article


Brainfreeze Speelt! #11: De Spelmaeckers

 

Posted 22/12/2019 by

Als je de nieuwsberichten mag geloven, zijn boardgames aan hun opmars bezig. Maar omdat je nooit zomaar mag geloven wat er in de media verschijnt, gaat Brainfreeze op onderzoek uit. In Brainfreeze Speelt bezoeken we maandelijks een spellenclub. In een reeks korte interviews gaan we op zoek naar antwoorden: wat was hun reden om te starten? Welke bordspellen zijn hot en welke not?! En wie weet heb jij na het lezen van deze interviews jouw nieuwe thuis gevonden!

Vandaag geven we het woord aan Davy van spellenclub De Spelmaeckers.

 

Wat is de naam van de spellenclub en vanwaar komt deze?

13 jaar terug zijn we officieel gestart met Spellenclub De Spelmaeckers. Maar in de jaren daarvoor kwamen wij samen bij Fred in de woonkamer van zijn ouders om te spelen. Dat er naast spelen ook heel wat werd gezeverd, kunt u zich misschien wel inbeelden. Zo werd er op een gegeven moment gebrainstormd over een groepsnaam. De broer van Fred, Dimitri Meersman kwam op de proppen met de oud-Vlaemsche woordspeling van Spelmaeckers. En zo geschiedde… En wie al ooit met ons samen aan een speltafel heeft gezeten, weet dat die naam zeer toepasselijk is. ;)

Waar is de spellenclub gevestigd?

Momenteel spelen we niet meer in de woonkamer van Fred zijn ouderlijk huis. Deze werd na een tijdje te klein, want iedereen begon wat vrienden mee te brengen en toen hadden we al vlug 3-4 tafels nodig. De volgende stap was ‘t Zwemb@ in Beveren-Leie, het toenmalige jeugdhuis. Deze ruimte bood wat meer mogelijkheden, maar was voor de niet-jeugd blijkbaar toch een drempel om binnen te komen. Daarom besloten we om in 2003 officieel een vereniging te worden en sinds dat jaar komen we maandelijks samen in OC De Kernelle.

Het fijne is dat we alle drie Beverse roots hebben. We leerden elkaar ook kennen op de plaatselijke speelpleinwerking De Speelberg (jaja, spelen zat ons toen al in het bloed). Kortom, we voelen ons goed in Beveren-Leie en zijn zeker niet van plan daar ooit weg te gaan, ook al wonen we nu ergens anders.

Op welke moment komen jullie samen?

Tijdens het schooljaar komen wij maandelijks samen, dit op een vrijdag of zaterdag. We hebben geen vaste data. Maar vanaf juni geven we de data mee van het volgende jaar. Enkel onze spellendag staat vast. Deze gaat ieder jaar door op de laatste zaterdag van juni. Zet die dus maar alvast in je agenda!

Hoe lang bestaan jullie al en hoe verloopt de toestroom van leden?

Dit jaar zijn we begonnen aan onze 13e jaargang. Na meer dan 120 spellenavonden blijven we nog steeds verbaasd dat er iedere avond nieuwe gezichten te zien zijn in onze zaal. Echt actief reclame maken doen we niet. Maar we vermoeden wel dat er nog veel mensen via-via bij ons terecht komen, omdat ze het gehoord hebben van een vriend of familielid. De laatste jaren worden we ook heel veel gevraagd door andere verenigingen of organisaties om een spellenavond te organiseren.

Van op dergelijke evenementen zien we ook vaak mensen terug op onze vaste spelavonden. Wat een goed teken is, want ze hebben duidelijk de smaak te pakken gekregen. We komen uit hele drukke jaren. Maar de laatste jaren zagen we toch dat ons bezoekersaantal zakte naar 30 tot 40 spelers op een avond. Niet dat wij ons daar zorgen in maken, want nu kunnen we ook zelf eens mee aanschuiven aan een speltafel.

Hoe ziet een activiteit er uit? Ondernemen jullie nog andere initiatieven?

Voor onze spellenavonden willen we zo laagdrempelig mogelijk blijven. Daarom willen we ook niet meer dan €1 inkom vragen. Met een lidmaatschap werken we ook niet. Iedereen is welkom en iedereen die binnenkomt, mag zichzelf een spelmaecker noemen. Wie binnenkomt kiest één spel uit onze collectie of wij raden er eentje aan en leggen het daarna ook uit. Verder hebben we ook een aantal speciale acties. Zo hebben we al een aantal keer een spellenquiz georganiseerd.

Ook onze vierjaarlijkse spelmaerathon waarbij we het Belgische en Nederlandse spellenland doorkruisen voor het goede doel is een heus event. Maar ook kleine extraatjes op spelavonden zoals een secret santa, valentijnseditie, tornooitjes, schattenjacht… maken onze spelavonden onvergetelijk.

Hoe zie je de toekomst van de groep?

Heel rooskleurig. De voorbije jaren deden wij alles met z’n drieën. Dit begon toch z’n tol te eisen. Begin dit jaar lanceerden we dan ook een oproep om medewerkers te vinden. Maar liefst 20 vrijwilligers gaven zich op. 20 mensen die het zien zitten om ons bij te staan met klaarzetten, de bar openhouden, spellen uitleggen, de site onderhouden, opruimen in de late uurtjes. Kortom, we zijn ze nu al eeuwig dankbaar!

Zo kunnen wij ons terug wat meer focussen om mensen in contact te brengen met de mooiste hobby die er is, bordspellen spelen. Zolang we dobbelstenen kunnen vasthouden en zolang we de spelregels kunnen onthouden, gaan we door. En ook de opvolging is al verzekerd, want sinds kort lopen er al 3 kleine spelmaeckertjes rond.

 

Wil jij jouw Spellenclub in een van onze Brainfreeze Speelt-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

De Spelmaeckers op Facebook

Comments

comments


Joffrey

 
avatar