Random Article


Brainfreeze speelt! #8 – Gamers’ Guild

 

Posted 30/08/2019 by

Als je de nieuwsberichten mag geloven, zijn boardgames aan hun opmars bezig. Maar omdat je nooit zomaar mag geloven wat er in de media verschijnt, gaat Brainfreeze op onderzoek uit. In Brainfreeze Speelt bezoeken we maandelijks een spellenclub. In een reeks korte interviews gaan we op zoek naar antwoorden: wat was hun reden om te starten? Welke bordspellen zijn hot en welke not?! En wie weet heb jij na het lezen van deze interviews jouw nieuwe thuis gevonden!

Vandaag geven we het woord aan Phil Van Den Mergel van spellenclub Gamers’ Guild.

 

Wat is de naam van de spellenclub en vanwaar komt deze?

Gamers’ Guild waarmee we eigenlijk verwijzen naar het historische karakter van Gent gezien in de Middeleeuwen Gent verschillende gildes had. De tweede reden is dat we geen “pure” bordspellenclub zijn, in de enge zin van het woord, maar eerder een spellengemeenschap (of gaming community) waar veel meer gespeeld wordt dan enkel bordspellen. Zo is er bij ons ook plaats voor rollenspel, cardgames (zowel “collectable” als ”living”), wargames, miniature games, enz. Het enige soort spellen wat we niet in clubverband spelen zijn computergames maar dat betekent niet dat er geen van onze leden zijn die deze niet spelen.

 

Waar is de spellenclub gevestigd?

Wij hebben onze vaste stek in Worlds’ End Comics & Games Bar te Gent waar we op onze speelmomenten altijd op enkele vaste tafels kunnen rekenen.

 

Op welke moment komen jullie samen?

Hierop een afdoende antwoord te geven is een beetje “tricky”! Officieel komen we samen op woensdagavond vanaf 19u30 én op zondagnamiddag vanaf 13u30 maar officieus spelen onze leden vaak nog op andere dagen of avonden in Worlds’ End. Sterker nog, je kan er bijna op elk moment van de week wel iemand van de club vinden die aan het spelen is.

 

Hoe lang bestaan jullie al en hoe verloopt de toestroom van leden?

We bestaan reeds sinds 1998 (onder onze vorige naam weliswaar) en we hebben gemiddeld zo’n 120 à 150 leden. Dit aantal is min of meer gelijk gebleven over de verschillende jaren want de meeste van onze leden zijn ook reeds vele jaren actief in de wereld van de bordspellen en spellen in het algemeen, sommige zelfs verschillende decennia. Aangezien sommige van onze leden al langer met deze hobby bezig zijn hebben we ook een zeer gemengd publiek qua leeftijden: in Gamers’ Guild zitten twintigers, dertigers, veertigers en zelfs enkele vijftigers.

De toestroom bestaat vooral uit mensen die ons leren kennen via onze activiteiten, spelmomenten of, en dit is de grootste groep, mensen die vaker willen spelen dan gemiddeld 1 of 2 keer per maand en dit niet vinden in hun eigen omgeving. Aangezien we vooral mikken op veel-spelers en ervaren spelers en minder op families en mensen die nieuw zijn in deze hobby, hoewel natuurlijk iedereen welkom is, is onze toestroom dan ook eerder traag maar zeker. Dit wordt nog benadrukt door het feit dat we vooral spellen kopen en spelen in hun oorspronkelijke taal en zelden vertalingen kopen. Meeste spellen en spelregels klinken gewoon niet zo goed in het Nederlands.

Sinds we de app “GameFor” gebruiken om onze spellen te plannen, hebben we soms ook toeristen die eens een spelletje komen meespelen als ze Gent bezoeken wat perfect kan gezien ons lidmaatschap vrijblijvend is en spelen bij Gamers’ Guild volledig gratis is.

Hoe ziet een activiteit er uit? Ondernemen jullie nog andere initiatieven?

Een typisch spelmoment kan bij ons verschillende vormen aannemen maar globaal gezien, en zeker wat bordspellen betreft, wordt er op GameFor vooraf aangekondigd welke spellen gespeeld worden op een spelmoment en hoeveel spelers er maximum kunnen aansluiten. Voor bordspellen zijn dit trouwens “Golden Tickets” events want elk lid krijgt op zo’n avond een ticketje, diegene die het spel uitlegt zelfs een extra ticket, en om de 3 maand verloten we een aantal bordspellen onder onze leden om zo ook iets extra terug te geven aan onze leden. Maar soms spreken leden ook onderling af via onze Facebook-pagina of andere kanalen.

We organiseren vaak tornooien of andere activiteiten rond spellen al dan niet in samenspraak met de Worlds’ End en/of andere clubs. We gaan ook vaak naar spellenbeurzen waar onze vrijwilligers demo’s geven van spellen die bij ons populair zijn en soms bemannen we ook een schilderstand om mensen de eerste stappen ivm het schilderen van miniaturen bij te brengen.

Elk jaar organiseren we rond februari ook het WarCon evenement te Merelbeke, samen met andere clubs uit Gent, waar verschillende Belgische en internationale clubs én handelaars op af komen en waarbij het ontdekken van alles rond deze hobby centraal staat.

 

Hoe zie je de toekomst van de groep?

Gezien de huidige “boom” in de bordspellenwereld en het feit dat er momenteel clubs, vooral bordspellenclubs dan, als paddenstoelen uit de grond rijzen, denk ik dat we gewoon zullen verder doen zoals we altijd gedaan hebben. We hebben gemerkt dat mensen de weg naar onze club wel vinden hoewel de reden waarom soms zeer divers is. Zo komen sommigen omdat ze nieuwe zaken in de hobby willen ontdekken terwijl anderen dan weer komen omdat ze vaker willen spelen dan gemiddeld 1 of 2 keer per maand en er zijn nog redenen waarom mensen de stap maken naar spelen binnen de Gamers’ Guild.

Verder zullen we zeker ook blijven pleiten voor samenwerking tussen verschillende clubs, zoals we in het verleden altijd al gedaan hebben, en zullen we activiteiten en clubs blijven ondersteunen waar het mogelijk is. Momenteel werken we soms al samen met clubs als Nemesis, Red Barons en Bylandt Gent en we zijn steeds vragende partij voor samenwerking met andere clubs ook al is de reactie vaak negatief en soms zelfs hautain maar dat zal wel aan de tijdsgeest liggen, zeker?

Zo denken we er aan om in de toekomst meer interclub activiteiten op te starten voor bepaalde segmenten van de hobby. En we willen in de nabije toekomst ook meer en meer inzetten op tornooien en andere georganiseerde evenementen, al dan niet in samenwerking met onze sponsor en andere clubs.

Maar we willen vooral een gemeenschap blijven waar iedereen welkom is, het spelen zelf gratis blijft, de liefde voor het spelen centraal staat en iedereen zijn ding kan doen binnen de hobby. Deze zaken hebben er toe bijgedragen dat Gamers’ Guild meer is dan een club, het is een groep hechte vrienden geworden met een voorliefde voor het beleven van een hobby.

 

Wil jij jouw Spellenclub in een van onze Brainfreeze Speelt-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Gamers’ Guild op Facebook

Comments

comments


Joffrey

 
avatar