Random Article


Verslag: Zomerspel 2019

 

Posted 17/06/2019 by

In België zijn al heel wat activiteiten rond bordspellen. Naast Spel in Antwerpen, het Spellenfestival in Genk en het Brussels Games Festival in het Jubelpark is er ook Zomerspel in Merelbeke. Het tweedaags spellenfestival voor jong en oud vond dit jaar voor de zesde keer plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni. Zomerspel is een gezellig festival waar spelen centraal staat en dat hebben we dan ook maar gedaan!

 

Elk jaar kiezen de organisatoren van Zomerspel een thema, dit jaar was het thema Space. Ze proberen aan de hand van decors de saaie gemeentehallen aan te kleden. Met uitzondering van een luchtsluis en een robot of twee waren die decoraties iets minder aanwezig, we hebben ze gemist. Wat we niet gemist hebben, waren de tafeltjes waar je kon spelen. Want net als voorgaande jaren staan deze in overvloed verspreid over de hele zaal. Dat maakt van Zomerspel een ideale plaats om veel titels uit te testen. Ook hadden de organisatoren van de gelegenheid gebruik gemaakt een eigen bier te brouwen: Spelbreker, een heerlijk blond biertje van 6,3° dat perfect past bij een gezelschapsspel. 

Een overzicht van de spellen die we hebben uitgetest:

Firenze

Firenze, uitgegeven door Quined Games is een herwerking van een spel uit 2010. Hierin ga je aan de slag als architect, waar je probeert de hoogste torens te bouwen in de stad. Maar let op dat niemand anders je probeert te saboteren. Elke keer als je een toren bouwt, zal je een opdracht vervullen die je punten kan opleveren. Wanneer je bouwstenen aan het verzamelen bent krijg je altijd een bijhorende kaart, deze kaart kan je vooruit helpen of anderen saboteren door een deel van hun toren te moeten afbreken. Firenze is een eenvoudig uit te leggen spel met tegelijkertijd voldoende diepgang.

 

Space Gate Odyssey

Space Gate Odyssey uitgegeven door Ludonaute en Asmodee bleef lang onder de radar door het artwork van de doos die niet direct in de smaak viel. Een lege tafel zorgde ervoor dat we toch kennis konden maken met deze titel. In dit spel bouw je een ruimteschip en probeer je zo snel mogelijk vijf exoplaneten te bevolken. Het actie mechanisme zit goed in elkaar: Je verplaatst een werker naar een nieuwe kamer en voert de actie uit, de andere spelers mogen dan ook wel de actie uitvoeren als ze aanwezig zijn in die kamer. Je kan je actie  versterken door meerdere werkers in dezelfde ruimte te hebben. Hoe meer mensen je naar de nieuwe planeten kan sturen, hoe meer punten je zal verzamelen op het einde. Het materiaal in de doos is heel mooi ontworpen en van degelijke kwaliteit.

Ginger Bread House

De nieuwe titel van Phil Walker-Harding die we kennen van Cacao, Ihmotep en Berenpark is opnieuw een puzzelspel. Je verzamelt objecten die je kan gaan gebruiken om opdrachten te vervullen. De speler met de meeste punten is de winnaar. Daarmee is ook het meeste verteld, want het spel is weinig uitdagend en zeer repetitief. 

 

Wingspan

De hype van 2018 hebben we heel lang links laten liggen, maar uiteindelijk hebben we toch moeten zwichten. Het spel dat oorspronkelijk door Stonemaier Games werd uitgegeven, kreeg onlangs een vertaling door 999 Games. In Wingspan maak je kennis met 150 verschillende soorten vogels. Je probeert aan de hand van actieblokjes verschillende vogels te verzamelen in jouw gebieden en gebruik te maken van hun speciale eigenschappen. Elk gebied heeft zijn acties en zo kan je jouw gebieden uitbreiden met kaarten, deze kan je achteraf activeren. Er zijn ook roofvogels en die kan je gebruiken om anderen hun speciale eigenschappen te gebruiken.

 

Wie er wil bijzijn in 2020, moet zeker 16 en 17 mei in de agenda aanduiden. Want dan zal de zevende editie van Zomerspel plaatsvinden. Welk thema dan centraal zal staan, kan je ontdekken op hun website of Facebookpagina.

Officiële website van Zomerspel

Comments

comments


Joffrey

 
avatar