Random Article


Brainfreeze Speelt! #2 – DoKaPi Tienen

 

Posted 25/02/2019 by

Als je de nieuwsberichten mag geloven, zijn boardgames aan hun opmars bezig. Maar omdat je nooit zomaar mag geloven wat er in de media verschijnt, gaat Brainfreeze op onderzoek uit. In Brainfreeze Speelt bezoeken we maandelijks een spellenclub. In een reeks korte interviews gaan we op zoek naar antwoorden: wat was hun reden om te starten? Welke bordspellen zijn hot en welke not?! En wie weet heb jij na het lezen van deze interviews jouw nieuwe thuis gevonden!

Vandaag geven we het woord aan Johan Heremans van spellenclub DoKaPi te Tienen

 

Wat is de naam van de spellenclub en vanwaar komt deze?

DoKaPi Tienen, simpelweg de afkorting voor Dobbelstenen, Kaarten en Pionnen (meer heb je niet nodig voor een gezellige avond).

Waar is de spellenclub gevestigd?

Onze spellenclub is gevestigd in Tienen. Ondertussen hebben we jarenlang in de cafés “Het Zwak Moment” en “De Baron” geresideerd. De laatste tijd zijn we wat beginnen experimenteren met locaties, vooral met het oog op mensen die ons nog niet kennen te ontmoeten.

Zo spelen we onder andere in het OverKop huis in Tienen (Overkop is een project dat voortvloeit uit de RodeNeuzenactie van 2017). Vanuit onze overtuiging dat gezelschapsspellen louterend is voor de geest, zijn we dan ook blij dat we deze samenwerking aan kunnen gaan.

Op welke moment komen jullie samen?

Tweewekelijks op vrijdag of zaterdag. Dit is heel lang wekelijks geweest, maar daar zijn we gestrand in dezelfde 5-6 mensen die telkens terugkwamen, en een gesloten groepje vormden.

Hoe lang bestaan jullie al en hoe verloopt de toestroom van leden?

Bij de oprichting was het doel om mensen samen te brengen en samen bordspellen te spelen. Dit is zowel gericht op mensen die reeds graag bordspellen spelen, als op mensen voor wie deze wereld nog onbekend is. We doen dit enerzijds vanuit een sociaal perspectief: als onderdeel van burgerinitiatief OpgewekTienen willen we mensen in contact brengen met elkaar en sociale interacties en connecties bevorderen. Daarnaast zijn we er ook van overtuigd dat veel spellen spelen de cognitieve vaardigheden aanscherpt. Het is zoals veel boeken lezen zorgt voor een beter taalgebruik.

We bestaan ondertussen bijna 6 jaar. In het begin was er een grote toestroom van nieuwsgierigen en geïnteresseerden. We hadden een heel gezellige locatie (een zaaltje apart in een brasserie). Ik schat dat er over de jaren heen ongeveer een 100-tal verschillende mensen aan een bordspelavond deelgenomen hebben. Inpikkend op dat succes zijn we versneld naar wekelijkse avonden op verschillende locaties.

Een typerend gegeven is dat na een zekere toestroom van leden, dezelfde mensen elkaar meer en meer opzoeken op de spelavonden, daarna bij elkaar thuis afspreken, en de spelavonden links laten liggen (want nooit zo comfortabel als je eigen huis). De toestroom daarentegen valt gemakkelijk stil.

Hoe ziet een activiteit er uit? Ondernemen jullie nog andere initiatieven?

De oude spelavonden: iedereen komt tussen half 8 en half 9 aan, eventueel met eigen bordspellen, er wordt gediscussieerd wie wat wil spelen en de spellen worden op tafel gelegd. We proberen dat wat bij te sturen: op onze Facebookpagina kondigen we thema’s aan en 2 spellen binnen dat thema dat we op tafel willen leggen.

Daarnaast blijft de vrijheid om uit eigen collectie iets te nemen en te spelen. Als activiteiten om mensen uit te nodigen hebben we al 2 ‘SpelProeverijen’ georganiseerd in Pand10 (een pand met als functie alle verenigingsleven te ondersteunen). Daarbij worden dan toegankelijke bordspellen uitgelegd en begeleid door ons. We organiseren ook Mystery Dinners, een eigen creatie wat het midden houdt tussen een LARP in een hedendaagse wereld en een bordspel. De vraag daarnaar komt voornamelijk vanuit de vraag uit de groep zelf, maar zorgt er voor dat we ook mensen van buiten DoKaPi kennis kunnen laten maken met ons.

Hoe zie je de toekomst van de groep?

Eerlijk is eerlijk: persoonlijk heb ik soms het gevoel dat het voortbestaan van de spellenclub aan een zijden draadje hangt. Aan de positieve zijde: We investeren sinds deze zomer extra energie om de toestroom weer aan te wakkeren en dat lijkt enig effect te hebben.

We hebben zonet een heel programma voor het voorjaar van 2019 uitgewerkt en er is een nieuwe bordspelwinkel waar we merken dat bordspellen echt populair zijn. Anderzijds lijkt het fenomeen “bordspellen-thuis” toch iets moeilijks om mee om te gaan als spellenclub. Je kan daar op zich niets op tegen hebben, want het originele doel is bereikt, maar het maakt het organiseren van spelavonden wel moeilijker.

 

Wil jij jouw Spellenclub in een van onze Brainfreeze Speelt-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

DoKaPi Tienen op Facebook

Comments

comments


Joffrey

 
avatar