Random Article


Review: Valda – Race to the Gods

 
 
Overzicht
 

Type:
 
Ontwerper:
 
Tekenaar:
 
Uitgeverij:
 
Genre: ,
 
Aantal Spelers:
 
Moeilijkheid:
 
Leeftijd:
 
Spelduur:
 
Taal:
 
Publicatie Jaar:
 
Prijs:
 
Vormgeving en sfeer
 
 
 
 
 


 
Gameplay
 
 
 
 
 


 
Speelplezier
 
 
 
 
 


 
Herspeelbaarheid
 
 
 
 
 


 
Componenten
 
 
 
 
 


 
Total Score
 
 
 
 
 


User Rating
19 total ratings

 


Claim the power of the gods!

Posted 22/12/2018 by

 
Full Article
 
 
Note for our international readers, read the English version of this review here!

Valda is Old Norse for power and that is exactly what this game is all about.

Heb je altijd al een God willen zijn met verbazende krachten? Dan is het nu jouw kans! In Valda – Race to the Godsontworpen door Nathan Vermeulen en gepubliceerd door Bannan Games, neem je de rol op van een stamhoofd van een kleine clan. Je krijgt de kans om een God te worden, maar daarvoor heb je volgers nodig.

Heel wat spellen hebben heel wat setup werk, maar in dit spel kan je snel starten met het verzamelen van volgers. Elke ronde is onderverdeeld in vijf verschillende fases. Valda duurt zes rondes en je mag rekenen op een half uur per speler. Dit wil zeggen dat het een vlot spel is met heel wat mogelijkheden en uitdagingen.

Laten we de verschillende fases van dichterbij bekijken om de dynamiek van dit spel te begrijpen. Tijdens de “Resource Phase” rol je met de dobbelstenen om goud en diamanten te verzamelen. Met de andere dobbelsteen verzamel je goddelijk bloed. Tijdens het spel kan je meer dobbelstenen verzamelen door gebouwen en tempels te bouwen.

De tweede fase is de eigenlijke actiefase. Hierin kan je twee zichtbare kaarten nemen van de stapel. Je kan de krachten gebruiken op de kaarten, grondstoffen nemen of de kaarten op hand nemen. Het leuke aan deze fase is dat de medespelers kunnen zien welke kaarten je op hand neemt. Hierdoor kunnen ze gaan anticiperen op je volgende acties of een aanval plannen.

In de “building phase” ga je gebouwen en tempels bouwen. De gebouwen zorgen voor meer grondstoffen in de vorm van extra dobbelstenen. De tempels geven je goddelijke krachten en een gratis volger. Die goddelijke krachten geven je extra kaarten die je kan gaan gebruiken gedurende de acties. Het is dus aangeraden om gebieden te gaan veroveren.

De aanvalfase is het meest verrassende aspect in dit spel. Het is niet de actieve speler die gaat aanvallen, maar de andere spelers. Dit is het moment waarop je hebt onthouden welke kaarten de spelers op handen hebben genomen. Die kaarten bevatten de aanvalskracht die ze kunnen inzetten om jouw gebouwen te vernietigen. De speler met de meeste volgers mag beginnen met de aanval en dan krijgen de andere de kans. Het mechanisme voor aan te vallen is heel eenvoudig, maar biedt nog voldoende kans om het tactisch te spelen. Zorg ervoor dat andere spelers niet te veel tempels bouwen, dus aanvallen is de boodschap.

In de laatste fase ga je volgens ontvangen voor sommige tempels. Bijvoorbeeld als je een tempel hebt in het gebied van Loki mag je met de volgers-dobbelstene rollen.

Op het einde van de zesde ronde kijk je welke speler de meeste volgers heeft. Hij of zij is de nieuwe Viking God en de winner van Valda.

Wanneer we voor de eerste keer Valda speelden in Essen waren we verrast door dit spel. Er was geen grote reclamecampagne, maar het werd daarentegen een ware ontdekking. Allereerst is er het prachtige artwork dat van dit spel een waar juweeltje maakt. Daarnaast houden we van de simpliciteit van dit spel zonder in te boeten aan kwaliteit. Er zit enorm veel diepgang in een spel dat je in een paar minuten kan uitleggen. Daarom is dit spel een aanrader voor zowel beginnende als ervaren spelers.

 

Valda is een spel meet veel diepgang en mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren spelers. De componenten zijn schitterend ontworpen en het artwork is spectaculair. Heb je interesse in dit spel? Je kan Valda nog vinden op Kickstarter tot 6 januari en zou geleverd worden in april 2019.

Valda op Kickstarter

Comments

comments


Joffrey

 
avatar