Random Article


Het ‘Spiel des Jahres’: een houvast in de boardgame-wereld.

 

Posted 21/09/2018 by

De Oscars van de bordspellen

Als je de aankoop van een leuk gezelschapsspel overweegt, zie je in de betere speciaalzaak vaak door de bomen het bos niet meer. De voorbije jaren is de populariteit van bordspelen in sneltreinvaart omhoog geschoten, met een enorme uitbreiding van het aanbod tot gevolg.

Voor wie de stap wil zetten van de categorie ‘Monopoly & Risk’ naar een nog onontgonnen land van – letterlijk en figuurlijk – fantastische spellen met ongeziene spelmechanismen (“hé, kan je echt meer doen dan dobbelen en geluk hebben?!”) en als kers op de taart een prachtig design, kan de drempel onaangenaam hoog liggen.  Wel, laat drempelverlaging nu toevallig één van onze specialiteiten zijn. Daarom zetten we de ‘Spiel des Jahres’-trofee in de kijker, neem alvast pen, papier en je nog lege Kerstlijstje bij de hand.

Je moet geen Jean-Marie Pfaff zijn om ‘Spiel des Jahres’ naar ‘Spel van het Jaar’ te vertalen. Deze prijs is één van de – zo niet dé – grootste onderscheiding in de Europese bordspelwereld en hij wordt ook buiten die grenzen nauwlettend in het oog gehouden.

Sinds 1979 wordt hij uitgereikt en sedert enkele jaren is er naast het gewone ‘Spel van het Jaar’ ook het Kennerspel- en het Kinderspel van het Jaar.  Waar ligt het verschil?

Het ‘gewonespelvanhetjaar’ mikt op familiespelen met eenvoudige spelregels en een korte speelduur. De prijs voor het Kennerspel werd in het leven geroepen om de meer doorgewinterde spelers een stem te geven. Deze categorie wordt getypeerd door ingewikkeldere regels en het neemt je gedurende een mooi deel van je luie zondagnamiddag mee in een fantasiewereld waar het aangenaam toeven is, jij moet dit enkel nog aanvullen met minstens even aangenaam gezelschap.

Het Kinderspel van het Jaar is – jawel – voor de kleinere Hobbits onder ons: korte speelduur, quasi geen spelregels en mits wat geduld spelen je kinderen al gauw het Kennerspel van het jaar met je mee… en krijg je een pandoering vanjewelste, van je nageslacht, maar ik loop vooruit op de feiten.

Op hun website kan je het archief raadplegen, van 1979 tot nu.  Je vindt er alle winnaars en genomineerden.  Voor lezers met een roestige kennis van het Duits: rechtsboven kan je de taal wijzigen naar Engels.  Ik geef mijn persoonlijke favorieten even mee, kwestie van jullie als de gesmeerde bliksem te lanceren: Codenames, The Game, Qwirkle, Dominion, Dixit, Keltis, Zooloretto, Colt Express, Kingdom Builder en Ticket to Ride.  Dit zijn de ‘gewone’ winnaars; wat het Kennerspel betreft kan ik 7 Wonders, Broom Service en Isle of Skye aanraden (weetje: Haas en Egel was de eerste winnaar in 1979, heerlijk om het design van die tijd te vergelijken met de winnaars van de laatste jaren).

 


Een eerste inspiratie voor vele avonden spelplezier zit erop.  Voor wie deze wereld verder wil verkennen zijn er nog bekende prijzen, zoals de  l’As d’Or, Deutscher Spiele Preis, Jeu de l’Année, International Gamers Award en de Mensa Select. Alea Iacta Est!  En nu we toch bezig zijn: Non Urinat in Ventum!

Bekijk zeker de officiële website voor meer informatie over het Spiel Des Jahres!

Comments

comments


Pete.R

 
avatar