Random Article


SPIEL Essen: een survivalgids voor het boardgame Walhalla

 

Posted 12/09/2018 by

Elke zelf respecterende boardgamer moet eenmalig in zijn leven de bedevaart naar de Internationale Spieltage in Essen ondernemen. Je mag Spiel zien als het grootste evenement voor alle nieuwigheden op vlak van board- en cardgames. Dit jaar (25 oktober tot 28 oktober) trekken we er opnieuw heen. En ook dit jaar zijn er meer dan  honderden nieuwe releases en is de beurs nog maar eens groter geworden!

Omdat de eerste keer Spiel zo overweldigend kan zijn, is een goede voorbereiding onontbeerlijk! Met de tips in deze survivalgids overleef je zeker dit hectische bezoek.

Verblijf

Eerst en vooral moet je kiezen hoeveel dagen je de beurs gaat bezoeken. Ga je meer dan één? Dan ga je best op zoek naar een hotel of Airbnb. De beurs kende een enorme boost en daar maken de hotels in en rond Essen gretig gebruik van. Om die reden zijn de prijzen van accommodaties in de buurt van de beurshallen enorm gestegen. Heel wat bezoekers boeken hun kamers voor de volgende editie direct na de beurs. Wanneer je gekozen hebt voor een hotel in de buurt van Essen, kan je heel eenvoudig met het openbaar vervoer naar de beurshallen.

Wil je toch wat besparen op je verblijf, dan zoek je het beter wat verder. Steden zoals Oberhausen, Duisburg of Bochem zijn een goed alternatief op 20 à 30 minuten rijden van Essen.

Rond de beurshallen zijn er heel wat parkeergarages voorzien, maar deze geraken al snel volzet. Je kan altijd uitwijken naar de “Park and Ride” parking waarbij je gebruik kan maken van een shuttledienst.

Tickets

Spiel geeft de bezoekers de mogelijkheid om je tickets online kopen (toeslag van 2EUR per ticket). Het voordeel is dat je niet meer moet aanschuiven aan de kassa en kan je een beetje sneller het beursgebouw binnen. Als je de beurs meerdere dagen bezoekt, dan ga je best voor een combiticket. Deze zijn opnieuw iets voordeliger.

Ga op ontdekking

Dit jaar zijn er opnieuw honderden nieuwe releases van kleine en grote uitgeverijen. Het is dus onmogelijk om alle spellen uit te testen en daarom zal je keuzes moeten maken! Er is een officiële lijst die een aantal dagen voor de beurst verschijnt, maar surf zeker ook op voorhand als eens rond. Selecteer de spellen die je wil spelen en op die manier heb je een goede lijst van de hallen die je zeker moet bezoeken.

Het grote succes van de beurs is ook een nadeel voor de bezoekers. Op heel wat momenten is het koppenlopen en kan je soms moeilijk een plaatsje vinden om een spel vanop je lijst te spelen. Op sommige momenten moet je dus lang wachten om te spelen. Sommige uitgeverijen bieden wachtlijsten aan zodat je het spel zeker kan proberen.

De Hype train!

Heel wat spellen worden op voorhand aangekondigd. Op die manier vertrekt de hype train rond een aantal spellen al snel! Het kan dus gebeuren dat de heel populaire spellen snel uitverkocht geraken. Daarom kan je bij heel wat uitgeverijen preorders bestellen zodat je zeker bent van jouw exemplaar.

Spijs en drank

Zoals op veel beurzen en conventies zijn de prijzen hoog en de mogelijkheden beperkt om te eten. Er is niet echt controle op eten en drinken dus neem best maar wat mee in je rugzak. Gedurende de middag zijn de rijen heel lang aan de standjes om te eten. Probeer die toch maar te vermijden.

Wat na de beurs?

Als je ervoor gekozen hebt de beurs een aantal dagen te bezoeken wil je natuurlijk je avonden kunnen vullen! Essen is een heel gezellige en levendige stad gevuld met lekkere restaurants. Ook mede door de beurzen zijn de restaurants goed gevuld. Op voorhand een restaurant reserveren is dus zeker een goede zaak.

Na de innerlijke boardgamer gevoed te hebben is de avond nog niet voorbij. Heel wat hotels in en rond Essen stellen hun vergaderzalen open voor hun gasten. Daar kan je bij een goed glas jouw nieuwe aanwinsten onmiddellijk gaan testen!

 

Is het de moeite waard?

Op deze vraag moet ik volmondig ja antwoorden! Essen is de plaats om de nieuwste releases als eerste te gaan testen. Er zijn de grote uitgeverijen met een enorme beursstand waar je de bekende spellen kan testen, maar er zijn ook heel wat kleine uitgeverijen. Die kleine uitgeverijen hebben vaak toffe bordspellen ontwikkeld die niet het grote publiek bereiken. Ga dus zeker op zoek in de kleine hallen naar die uitgeverijen en laat je verassen.

Maar (ja, er is altijd een maar!) de populariteit van de beurs zorgt ervoor dat het op sommige dagen/momenten koppenlopen is en dat maakt het soms onaangenaam. Zeker omdat je soms uren kan wachten om een spel te testen dat je echt gespeeld wil hebben. Daarnaast moet je niet verwachten dat je koopjes zal kunnen doen. De prijzen van de spellen zijn er vaak hoger dan in jouw vertrouwde winkel of webshop.

 

Ben je een fan van het betere bordspel dan zijn de internationale Spieltage zeker iets voor jouw en aarzel niet om het walhalla te gaan verkennen en met een lege portemonnee en een lading nieuwe bordspellen huiswaarts te keren.

Meer informatie kan je vinden op: https://www.spiel-messe.com/de/

Comments

comments


Joffrey

 
avatar