Random Article


Review: Superman – Red Son (2020)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 84 min.
 
Taal: Engels, Russisch
 
Verkrijgbaar vanaf: 17 Maart 2020
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
5 total ratings

 

Goed


In zijn geheel vrij trouwe adaptatie van de Elseworlds-klassieker.

Minder


Gaat zeer snel vooruit. Russische accenten is even wennen.


Wat als de raket die Superman tot de Aarde bracht niet neerstortte in de Verenigde Staten, maar in de Sovjet-Unie? DC’s nieuwste animatiefilm adapteert de Elseworlds-klassieker Superman: Red Son door Mark Millar. Lees hier onze recensie!

Posted 20/03/2020 by

 
Full Article
 
 

Now I save the world

De eerste DC-animatiefilm van 2020 is er eentje waar we reikhalzend naar uitkeken. De Elseworlds-klassieker Superman: Red Son uit 2003 (door Mark Millar, Dave Johnson, Andrew Robinson, Walden Wong en Killian Plunkett) krijgt een geheel op zichzelf staande adaptatie die meteen tot één van de betere DC-animatieprojecten van de afgelopen jaren kan gerekend worden.

De opzet van Red Son is simpel: wat als de raket die baby Kal-El naar de Aarde bracht niet neerstortte in Kansas, Verenigde Staten, maar in de Sovjet-Unie circa 1938? Uiteindelijk zal Superman niet strijden voor “Truth, Justice & The American Way“, maar voor communistische idealen. In een tijdperk waar wel meerdere DC-projecten een alternatieve versie van de man van staal doen uitgroeien tot een meedogenloze tiran, was de oorspronkelijke Red Son-reeks één van de betere en meer “realistische” uitwerkingen van dit concept – waar het nature vs nurture debat in de opvoeding van ‘s werelds eerste superheld centraal staat.

De animatiefilm behoudt dezelfde spirit van de miniserie en is zeer trouw aan het oorspronkelijk werk, met natuurlijk her en der wat meer ruimte voor actiescènes en alternatieve takes op enkele personages. De basisplot blijft hetzelfde: Superman wordt in 1953 voorgesteld tot de wereld als de kampioen van Stalin, groeit uiteindelijk uit tot de leider van de Sovjet-Unie en komt daarmee in conflict met Lex Luthor en een Amerika dat bijna als enige land ter wereld blijft vasthouden aan het kapitalisme. Doorheen de jaren zien we talrijke alternatieve takes op personages als Bizarro, Brainiac, Lois Lane (hier de vrouw van Lex), (Svet)Lana Lang en helden als Wonder Woman, Green Lantern en Batman, hier een harde Sovjet-terrorist en anarchist wiens ouders werden geëxecuteerd door de KGB.

Waar de miniserie handig opgedeeld werd in drie hoofdstukken om een hele tijdspanne en een alternatieve politieke geschiedenis van de wereld te overbruggen, gaat de animatiefilm sneller vooruit. Opvallend is ook dat in deze tijden diversiteit wederom een grotere rol speelt. CIA-agent Jimmy Olsen bijvoorbeeld is zwart en de drie grote vrouwelijke personages (Lana, Lois en Wonder Woman) krijgen een sterkere, meer prominente rol. Fan-favoriete momenten zoals het gevecht tussen Superman en Batman en de confrontaties tussen Luthor en de man van staal, alsook deze met het Amerikaanse Green Lantern Corps, blijven behouden.

De animatie en stemmencast zijn alweer van hoog niveau, zoals we inmiddels gewend zijn. Het is aanvankelijk even wennen aan het zware Russische accent van de hoofdpersonages, maar men komt er goed mee weg. Jason Isaacs is sterk als Superman, Amy Acker is nog sterker als Lois Lane en zeker Diedrich Bader schiet erbovenuit in zijn eerste keer als Lex Luthor.

Het was geen makkelijke taak om één van de bekendere Elseworlds-verhalen te adapteren in een slechts 84 minuten durende animatieprent, maar DC Entertainment, Warner Bros. Animation en regisseur Sam Liu (Batman: Gotham by Gaslight, Justice League: Gods and Monsters) zijn er toch maar weer in geslaagd. Aanrader!

Superman: Red Son is nu beschikbaar op VOD, DVD, Blu-Ray en 4K Blu-Ray.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.