Random Article


Review: Batwoman – “Pilot” (Aflevering 1, Seizoen 1)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Scenario:
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 45 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
14 total ratings

 

Goed


Er is hoop.

Minder


Een nogal hypocriete, seksuele insteek. Ongelooflijk generisch. Ruby Rose wordt weggespeeld in haar eigen reeks.


Batwoman? Eerder “Bland Woman”. Ruby Rose is terug in haar eigen tv-reeks in Gotham City. Lees hier onze review van deze nu al controversiële serie met een vleugje seksualiteit.

Posted 07/10/2019 by

 
Full Article
 
 

You’re a female Bruce Wayne.

Net op tijd voor Crisis on Infinite Earths en al even na haar debuut in Elseworlds is het nu tijd voor Batwoman, de volgende DC superhelden-tv-reeks op The CW. Onze vraag is natuurlijk of de nieuwe spin-off binnen het Arrowverse met actrice Ruby Rose zich (op positieve manier) weet te onderscheiden van de rest van de series. Met andere woorden: is het jouw en onze tijd waard?

Tijdens een zielverruimende tocht wordt Kate Kane (Ruby Rose) onverwacht verplicht om terug te keren naar Gotham City. Haar vriendin Sophie (Meagan Tandy) is immers vermist na een opdracht voor The Crows, een beveiligingsdienst in handen van Kanes vader, Jacob (Dougray Scott) die de taak van een vermiste Batman probeert op te pikken.

Kane – nota bene de nicht van Bruce Wayne/Batman – komt zo ook opnieuw in contact met haar vader en moet haar training rond de wereld – eigenlijk ingegeven omdat haar relatie met Sophie stukliep – opgeven.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Batwoman verscheen voor het eerst in 1956 bij DC Comics, maar deze moderne versie Kate Kane, een rijke socialite, open lesbienne en ex-militair – nam in 2006 de mantel op. Als je het marketingmateriaal en de enorme online kritiek mag geloven, is “lesbienne” het kernwoord in de vorige zin. Onlosmakelijk verbonden aan Batwoman is immers haar seksualiteit – hoewel dat niet alleen haar karakter vormt.

Dat dat in de reeks aan bod komt, is dus logisch, maar jammer genoeg toont de reeks te vaak een gebrek aan subtiliteit – of een goed script. “I’m not about to let a man take credit for a man’s job.Het is dan vooral een beetje pijnlijk en hypocriet wanneer je hoofdpersonage eigenlijk helemaal draait rond een mannelijk rolmodel.

Op seksualiteit na heeft de reeks maar weinig om het lijf. Er is nauwelijks tot geen onderscheidende factor. Acteurs aan de zijlijn zoals Meagan Tandy, Rachel Skarsten als de schurk Alice, Dougray Scott & Camrus Johnson als sidekick Luke Fox doen wat ze moeten doen in een The CW-reeks, maar vallen niet op. Zelfs de muziek is een kopie van wat je in Arrow hoort en ook het o zo iconische Gotham City ziet er generisch uit. Een gebrek aan stijl en identiteit is zonder twijfel het grootste probleem van de serie – en iets wat we veel erger vinden dan pakweg een “slechte” serie of film.

Een ander vraagteken is Ruby Rose als Kate Kane/Batwoman die wat wordt weggespeeld. We weten nog altijd niet helemaal of ze charismatisch dan wel afgesloten moet zijn – en vooral: we geloven het niet altijd wanneer ze een van die dingen neerzet. De opzet ligt natuurlijk in lijn met (jawel) haar mannelijk rolmodel Bruce Wayne, die eveneens die twee dingen is. Maar daar geloofden we het bij de meeste interpretaties wel. Rose heeft natuurlijk nog heel veel afleveringen voor de boeg om haar karakter uit te diepen en het tegendeel te bewijzen.

Wanneer je Batwoman opzet, weet je waar je je aan mag verwachten: een doordeweekse en overdreven generische tv-serie met een vleugje homoseksualiteit, maar dat nog steeds perfect past binnen het rijtje van Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow & Black Lightning. Jammer genoeg hebben we liever een slechte reeks dan een saaie reeks.

Waar Gotham misschien meermaals de verkeerde beslissingen nam, durfde het wel controversiële keuzes te maken. O. Nu missen we Gotham nog meer. Voor Batwoman is er natuurlijk nog heel wat tijd om te groeien & we hopen oprecht dat de titulaire heldin zich binnenkort zal weten te onderscheiden…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.