Random Article


Review: The Boys (Seizoen 1)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , ,
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 8 afleveringen van ongeveer 60 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
8 total ratings

 

Goed


Een perfecte vertaling van de comic naar tv. Hypergewelddadig en hard, maar steeds met een reden. Geloofwaardige personages en knappe acteerprestaties. Legt de vinger aan de pols en bekritiseert onze huidige mainstreamcultuur.

Minder


We snappen waarom, maar cliffhangers en zo'n open einde zijn we niet meer gewoon.


Wat als de Justice League eigenlijk moordlustige psychopaten en verkrachters waren? Met “The Boys” komt Amazon met een regelrechte “fuck you” in achtdelig tv-formaat naar Marvel, DC en zowat de hele superheldencultuur. Lees hier onze uitgebreide recensie van de tv-serie!

Posted 12/08/2019 by

 
Full Article
 
 

Fucking diabolical.

We leven in een wereld vol superhelden. Zomer na zomer rijft Marvel Studios gigantische aantallen binnen dankzij haar succesvolle blockbusters & worden we om de oren geslagen met merchandise en marketingcampagnes. Nu komt streamingdienst Amazon met een regelrechte “fuck you” in achtdelig tv-formaat naar zowat de hele superheldencultuur met The Boys – naar de hypergewelddadige comic van Garth Ennis & Darick Robertson.

Superhelden zijn namelijk ware sadistische rotzakken en het slechtste dat de mensheid te bieden heeft. Tegelijk is het ook een miljardenbusiness van het Amerikaanse bedrijf Vought American, dat via hun Victory Comics de mythe achter superhelden hoog trachten te houden voor het grote publiek (en voor hun eigen woekerwinsten) met als doel de helden door te verkopen aan het Amerikaanse leger.

The Boys zijn dan weer een door de CIA gesanctioneerd black-ops team dat opgericht werd om superhelden in te tomen wanneer ze te ver gaan en een lesje te leren waar nodig. Aan de start van de reeks ontmoeten we Hughie Campbell, die net zijn vriendin op gewelddadige wijze is kwijtgespeeld dankzij een ongeluk met A-Train – een The Flash-achtige speedster. “Wee Hughie” wordt bij The Boys ingelijfd door Billy Butcher, die zo zijn persoonlijke reden heeft om achter The Seven – ‘s werelds grootste superteam – te gaan. Het team wordt voltooid door Mother’s Milk, Butcher’s tweede in rang, en de dodelijke krachtpatsers The Frenchman en The Female.

Doorheen de reeks komt Hughie langzaamaan meer en meer te weten over de huidige status van de wereld, de sinistere geschiedenis van Vought American… en van zijn eigen teamgenoten… En dat terwijl hij een nieuwe liefde vindt in Annie January, die als de superheldin Starlight het nieuwste lid is van The Seven…

Als een ware persiflage en cynische kijk op hoe superhelden (en eigenlijk ook social media-influencers) eigenlijk zonder masker zouden zijn, sleurt The Boys van showrunners Craig Rosenberg & Eric Kripke hier de hele Amerikaanse superheldenmythos, maar voornamelijk de Justice League door de modder. Zo is pseudo-Superman Homelander eerder een klootzak vanjewelste voor wie mensenlevens geen belang hebben, & verkrachtte Aquaman-kloon The Deep al menig fan. Anders dan Zack Snyders Watchmen dat in 2009 nog zijn tijd vooruit was & verscheen voor het heuse Marvel Studios-tijdperk, komt dit eerste seizoen van The Boys net op tijd. De kijker is gewend geraakt aan de typische tropes van het genre en ziet daar nu een Bizarro-versie van.

Daarnaast is deze achtdelige serie ook gewoon de meest brutale “superhelden”-reeks die ooit op het kleine scherm verschenen is. Verkrachting, psychologische mishandeling, emotionele chantage, gruwelijke moorden of druggebruik zijn schering en inslag & worden ook getoond. Er zijn gewoonweg geen heilige huisjes. Net als in de comics trouwens. Het feit dat DC Comics/Wildstorm er na zes nummers de brui aan gaf & dat Ennis en Robertson naar Dynamite moesten verhuizen, zegt al veel over de toon, inhoud en reputatie van The Boys.

Hoe vergaat het The Boys dan in vergelijking met het bronmateriaal (2006-2012) van Garth Ennis & Darick Robertson? De comicbooklezer herkent niet alleen personages, maar ook plotpunten vanuit de volledige run. De brutale “no-nonsense”-houding van Butcher/Ennis & eeuwige “fuck you” naar Supes druipt er dan ook van af, net zoals in de meeste werken van Ennis. Eigenlijk krijg je hier een concentraat “pure Ennis”, maar dan op een heel verteerbare en eigenlijk best genuanceerde manier aangebracht. Alleen jammer van die cliffhanger.

Toch zijn er ook heel wat aanpassingen. We moeten nog zien waar Erik Kripke ons naartoe stuurt, maar dit eerste deel was wel wat meer gefocust dan de comic. Waar die laatste soms verviel tot gratuit gore & geweld, heeft dat in de tv-serie wel veel vaker een doel. Al is het maar om aan te tonen wat voor grap The Deep eigenlijk is. Zijn verhaal – geïnspireerd door de #MeToo-movement en de Weinstein-affaire – is wellicht onze favoriete aanpassing van de comic en een duidelijke verbetering.

Over de gehele lijn kan je de cast positief beoordelen, maar absolute hoogvliegers zijn Karl Urban als de charismatische en tragische Butcher, Jack Quaid die een o zo geloofwaardige transformatie doorgaat, en natuurlijk Antony Starr als de omnipotente, angstaanjagende Homelander.

 

Na de tv-vertaling van Preacher – ook wel Ennis’ magnum opus – wachtten we gespannen af op The Boys. Bij Preacher bleven we immers af en toe wat op onze honger zitten en kon de tv-serie niet tippen aan de (naar onze mening) perfecte strip. Bij deze serie was er blijkbaar wel een duidelijke manier om het bronmateriaal te verbeteren en vond het creatieve team die ook. Uiteindelijk is The Boys trouw aan de comic, maar is het ook een genuanceerdere en meer gefocuste versie van wat Ennis bijna 15 jaar terug begon te vertellen.

The Boys is momenteel een Amazon-exclusive, maar verschijnt ongetwijfeld dit najaar op DVD & Blu-ray

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.