Random Article


Review: The Lion King (2019)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 118 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 17 Juli 2019
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
10 total ratings

 

Goed


Visueel verbluffend spektakel voor jong en oud.

Minder


Zeer veilige, bijna shot voor shot remake.


Hakuna Matata! The Lion King is de volgende Disney-animatieklassieker die een live-action/CGI make-over krijgt. Lees hier onze recensie van de visueel verbluffende, maar vrij onnodige remake onder The Jungle Book-regisseur Jon Favreau…

Posted 13/07/2019 by

 
Full Article
 
 

Hakuna Matata!

Na Dumbo en Aladdin, gooit Disney er dit jaar nog een live-action remake van een animatieklassieker tegenaan. Deze keer is het de beurt aan The Lion King (1994), één van de meest succesvolle en beste animatiefilms van de Disney Renaissance in de jaren 90. Na zijn remake van The Jungle Book, mag regisseur Jon Favreau (Iron Man) nog eens aantreden om Simba en co levensecht te maken…

Het verhaal is welbekend. Het jonge leeuwenwelpje Simba (JD McCary als welp, Donald Glover als volwassen leeuw) hoopt in de voetsporen van zijn vader, koning Mufasa (James Earl Jones) te treden. Zijn oom Scar (Chiwetel Ejiofor) heeft echter een plan om Mufasa te onttronen en Simba te verbannen. Aan Simba om, samen met zijn nieuw gemaakte vrienden Timon (Billy Eichner) en Pumbaa (Seth Rogen), zijn lot als de nieuwe leeuwenkoning te omarmen en de Pride Lands te verlossen van Scar…

Nog meer dan eerdere live-action remakes, is deze The Lion King haast een shot voor shot remake van de oorspronkelijke film – maar dan met levensechte dieren. Visueel ziet het er verbluffend uit. Op vele momenten krijg je het idee dat je naar een natuurdocumentaire aan het kijken bent. Eens je je erover zet dat deze dieren ook spreken en zingen, komt de magie van het origineel snel terug naar boven.

Circa 90 procent van het oorspronkelijke script is intact gebleven. James Earl Jones klinkt 25 jaar later nog steeds even royaal als Mufasa, terwijl de rest van de stemmencast nieuw is maar toch zeer vertrouwd aanvoelt. Chiwetel Ejiofor doet zijn beste imitatie van Jeremy Irons als Scar, terwijl Donald Glover en Beyoncé schitteren als de oudere Simba en leeuwin Nala en hetzelfde geldt voor John Oliver als Zazu. De vernieuwde uitvoeringen van Elton Johns oorspronkelijke songs mogen er zijn en – net zoals in het origineel – zijn Timon en Pumbaa de hilarische breakout characters van dienst. Billy Eichner en Seth Rogen hebben het meeste vrijheid gekregen met hun tekst en er kwam duidelijk wat improvisatie aan te pas, maar blijven even grappig als het inmiddels legendarische stokstaart-wrattenzwijn duo.

De remake duurt een twintigtal minuten langer, waardoor er wat extra moppen zijn en wat meer aandacht besteed wordt aan de vrouwelijke personages. Vooral de rollen van Beyoncé als Nala en Florence Kasumba als Shenzi, leidster van de hyena’s, zijn lichtjes uitgebreid. Toch is het duidelijk dat Disney koos voor een zeer veilige remake zonder teveel aanpassingen.

Al bij al is The Lion King echter een oefening in nostalgie en een manier om de nieuwste indrukwekkende visuele trucs van Disney te tonen. Het enige puntje van kritiek is dat de dieren er in feite té echt uitzien, waardoor het moeilijker wordt om de overdreven menselijke emoties van hun geanimeerde tegenhangers uit te beelden. Ook is er een bepaalde scène met de hyena’s die plots een pak angstaanjagender lijkt voor jonge kinderen dan de manier waarop het in de oorspronkelijke film overkwam.

Net zoals zijn voorganger is deze The Lion King een perfecte familiefilm voor jong en oud. De oudere generatie zal hun nostalgie naar de eerste film kunnen herbeleven, terwijl de jonge generatie voor het eerst betoverd kan worden door de (inmiddels in CGI afgebeelde) prachtig afgebeelde Pride Lands en hun kleurrijke bewoners. Een onnodige remake? Misschien wel. Maar The Lion King blijft ook in dit nieuw CGI-jasje overeind als één van de beste animatiefilms aller tijden…

The Lion King brult vanaf 17 juli in de bioscoop.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.