Random Article


Review: Brightburn

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 90 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 26 Juni 2019
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Leuke visuele knipogen naar Man of Steel en de grotere Superman-mythos. Geweldige eindscènes en enkele over-the-top kills.

Minder


Niet zo origineel als dat het zich wil voordoen.


Wat als een buitenaards jongetje op Aarde neerstortte en niet ‘s werelds grootste held wordt, maar diens grootste dreiging? Producer James Gunn levert met Brightburn de anti-Man of Steel af in deze horror/slasherfilmtake op het welbekende Superman-verhaal…

Posted 10/06/2019 by

 
Full Article
 
 

You are different.

Met Brightburn trachten regisseur David Yarovesky en producer James Gunn (Guardians of the Galaxy, Super) wat meer horror in de superheldenfilm te brengen. Het scenario van James Gunns neven Mark en Brian Gunn levert een donkere take op het alom bekende oorsprongsverhaal van Superman, ‘s werelds eerste superheld. Wat als een buitenaardse baby neerstortte op Aarde en in Kansas werd opgevoed, maar in plaats van ‘s werelds grootste held juist diens grootste dreiging werd?

Alternatieve versies van Superman zijn er in de comics genoeg. Tal van what if? scenario’s rond de man van staal (zoals “wat als Supes niet in de USA, maar in de USSR, of in Nazi-Duitsland crashte?“) zijn al de revue gepasseerd. Ook zijn er naast alternatieve DC-Supermannen zoals Overman en Ultraman, verschillende tegenhangers/hommages als Hyperion, Omni-Man of Irredeemable bij andere uitgeverijen die allen onder de definitie van ‘Evil Superman’ vallen. Met Brandon Breyers (Jackson A. Dunn), het hoofdpersonage in Brightburn, komt daar nog eentje bij.

De opzet van Brightburn is bekend. De buitenaardse Brandon Breyers crashte als baby neer in Brightburn, een klein Smallville-achtig stadje in Kansas. Hij werd gevonden en opgevoed door zijn pleegouders Tori (Elizabeth Banks) en Kyle Breyer (David Denman). Wanneer Brandon in zijn puberteit begint te komen, ontdekt hij dat hij bovenmenselijke krachten bezit. Vanaf dan loopt het fout. Brandon maakt al zeer snel de klik dat hij superieur is aan de mensen rondom hem en hij gaat al snel van een kleine sociopaat tot een gewetenloze seriemoordenaar…

Superheldenhorror is niets nieuws, we hebben het al eerder gezien in o.a. Ghost Rider, Venom, Swamp Thing, Blade of zelfs de meer gotische takes op Batman. Brightburn ligt echter meer in de lijn van Chronicle (2012), een gelijkaardige semi-realistische low-budget thriller waarin het verkrijgen van superkrachten niet automatisch betekent dat men heroïsche daden zal verrichten. Brightburn gaat nog een stapje verder en wordt naar het einde toe een regelrechte slasherfilm.

Uiteraard zit Brightburn vol referenties naar de Superman-mythos en liggen de parallellen er dik op. Je merkt dat de makers vooral Zack Snyders Man of Steel (2013), de meest recente reboot van Superman op het grote scherm, als grootste inspiratiebron zagen voor de visuals in de film. Waar de jonge Clark Kent in Man of Steel enorm veel terughoudendheid vertoonde in de flashbackscènes, heeft Brandon Breyers dit allesbehalve. Het resultaat zijn enkel over-the-top kills waar gretig gebruik wordt gemaakt van het destructieve potentieel van Kryptoniaanse superkrachten.

De acteurs doen hun best met het vlakke scenario, dat voornamelijk berust op een gimmick, en vooral Elizabeth Banks (Power Rangers, The Hunger Games) steekt erbovenuit als Brandons moeder dewelke hem tot op het einde blijft verdedigen. Het spijtige is dat we nogal weinig tijd met Brandon zelf spenderen en waarom hij doet wat hij doet. Er wordt vooral gefocust op de reacties van de personages rondom hem heen.

Brightburn duurt gelukkig niet te lang en wordt zelfs zeer interessant voor superheldenfans in de laatste minuten, wanneer er een grotere wereld wordt geteased en James Gunns go-to acteur Michael Rooker (Guardians of the Galaxy, The Walking Dead, Slither) een geweldige cameo krijgt. Ook worden er referenties gemaakt naar Super (2010), James Gunns vorige parodie van het superheldengenre. Brightburn is dan gelukkig wel van een iets hoger niveau dan die vorige poging.

 

Brightburn is exact wat het belooft: een donkere, niet al te hoogstaande slasherfilmversie van het Superman-verhaal. Nu dit obligatoire oorsprongsverhaal uit de weg is, hopen we echter meer te zien van deze wereld in toekomstige, low-budget superheldenhorrorfilms…

Brightburn vliegt op 26 juni de bioscoopzalen binnen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.