Random Article


Review: The Umbrella Academy – Seizoen 1 (Netflix)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , , ,
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 10 afleveringen van ca. 50 minuten
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: vrijdag 15 februari
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
12 total ratings

 

Goed


Eigenzinnige stripverfilming met respect voor het bronmateriaal, maar tegelijkertijd heel wat inventieve toevoegingen en een eigen stijl. Knappe vertolkingen van gelaagde personages.

Minder


Halverwege de reeks zakt het tempo heel even weg.


Van de regen in de drop! Lees hier onze recensie van “The Umbrella Academy”, een tiendelige comicbookreeks met Ellen Page, boordevol creativiteit, geweldige muziek én tijdreizen!

Posted 12/02/2019 by

 
Full Article
 
 
The world ends in eight days. And I have no idea how to stop it. — I’ll put on a pot of coffee.

Met The Umbrella Academy zijn we toe aan de ondertussen zoveelste comicbookverfilming. Ditmaal is de gelijknamige strip van Gerard Way (The True Lives of The Fabulous Killjoys) & tekenaar Gabriel Ba (Casanova, Daytripper) bij Dark Horse aan de beurt. Voor we je hier verliezen, geven we graag mee dat deze Netflix Original van showrunner Steve Blackman (Fargo) een van de leukere en meest eigenzinnige tv-reeksen van het jaar zal worden.

Op het twaalfde uur van 1 oktober 1989 bevallen er 43 vrouwen. Niets vreemd aan zou je zeggen, maar tot enkele minuten voor de bevalling waren ze helemaal niet zwanger. Excentrieke miljardair Reginald Hargreeves adopteerde er zoveel mogelijk. Uiteindelijk waren er dat zeven, van wie dit de voornaamste spelers zijn:

De gigantische astronaut Luther (Tom Hopper), rebelleuze messenwerper Diego (David Castañeda), manipulatrice Allison (Emma Raver-Lampman), de drugsverslaafde Klaus (Robert Sheehan) en violiste Vanya (Ellen Page). Elk – of bijna elk – van hen bezit bovenmenselijke krachten, maar doorheen de tijd geraakten ze van elkaar vervreemd.

Een plots overlijden leidt de vijf broers en zussen ertoe om opnieuw samen te komen. Dat is echter nog maar het begin van een ongelooflijk mysterie en kluwen aan intrige.

Dat The Umbrella Academy ooit een live-action versie zou krijgen, stond in de sterren geschreven. Niet alleen leent het formaat van de strip in minireeksvorm zich perfect tot het tv-formaat, maar ook pende My Chemical Romance-zanger Gerard Way één van de interessantere en meer eigenzinnige verhalen bij Dark Horse neer. In tien afleveringen worden zo zes delen uit de Apocalypse Suite-minireeks vertaald en dat gebeurt op een hondstrouwe manier – op misschien een enkel personage zoals The Conductor, een geslachtsverandering of andere etniciteit na.

Wat houdt die trouwe vertaling naar tv nu net in? Verwacht je aan enerzijds inventieve actie boordevol aparte superkrachten en tijdreizen, maar anderzijds ook een familiedrama met een lach en een traan. In een huis met een mechanische moeder, een geniale, maar afstandelijke vader & een pratende chimpansee moet je als kind wel wat trauma’s oplopen.

Maar goed materiaal betekent natuurlijk ook niet altijd alles. Gelukkig wist showrunner naast een vrijwel perfecte adaptatie ook creativiteit te tonen én een steengoede cast te verzamelen. Die inventiviteit en creatieve geest herken je vooral in enkele geweldige muziekkeuze’s en amusant camerawerk. Zeker wanneer je een kind ziet rondflitsen en tegelijkertijd mensen ziet doorboren. Ja, de reeks is ook best gewelddadig.

Elk van de hoofdrollen – Tom Hopper als de heroïsche nummer één, David Castañeda als de eeuwige rebel met een klein hartje, Emma Raver-Lampman als de oudere zus, Robert Sheehan als de hilarische Klaus, Ellen Page als de gebroken Vanya & Aidan Gallagher als de wijze Number 5 – hebben een duidelijke karaktertrek, maar nooit vervallen ze in stereotypen. Zelfs de personages aan de zijlijn of schurken zoals Cha-Cha (actrice Mary J. Blige) en  de kalme Hazel (acteur Cameron Britton) zijn gelaagd.

 

Met The Umbrella Academy heeft Netflix alweer een creatieve winnaar te pakken, die enerzijds een trouwe verfilming van een excellente comic biedt, & anderzijds zoveel creativiteit bevat. Perfect is de tv-reeks niet, maar het komt verdomd dicht in de buurt en na slechts tien afleveringen voel je je zelf een lid van de Umbrella Academy en haar familie. Op naar een tweede seizoen!

The Umbrella Academy is vanaf vrijdag 15 februari integraal en exclusief beschikbaar op Netflix.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.