Random Article


De Beste (en Slechtste) Films van 2018

 

Posted 30/12/2018 by

We hebben 2018 alweer achter ons gelaten, dus dat betekent dat de Brainfreeze-crew naar jaarlijkse gewoonte over hun favoriete (en minder favoriete) films, tv-series en comics komt vertellen. Hieronder vind je alvast het derde overzicht boordevol subjectiviteit, meningen en persoonlijke opvattingen!

 

KILLIAN

 1. AVENGERS: INFINITY WAR. Tja, ik blijf eerst en vooral een fan van het comicbookmedium en in het bijzonder de superheldenwereld. De Avengers, Spider-Man, Black Panther, Doctor Strange én Guardians of the Galaxy allemaal in één film? Daar hadden we een tiental jaar geleden nooit van durven dromen en dus heb ik alleen maar respect voor de scenaristen en regisseurs bij zo’n titanenwerk. Over die titaan gesproken… In een blockbuster met zoveel superhelden is het toch de schurk, Thanos, die centraal staat en zelfs op jouw sympathie kan rekenen. Infinity War deed het onmogelijke en tilde het niveau van de superheldenfilm alweer dat tikkeltje hoger.
 2. ANNIHILATION werkt. De Netflix Original met Natalie Portman is een van de betere “slimme” sci-fi-films van de afgelopen jaren, voortdurend ambitieus en zonder enige twijfel de vreemde eend in de bijt in het huidige blockbusterklimaat. Eentje die je trouwens zonder probleem meerdere keren kan (of zelfs moet) bekijken.
 3. SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE is de revelatie van het jaar. Ondertussen lees ik al meer dan de helft van mijn leven comics, voornamelijk Spider-Man-strips. Echt volwaardig vertaald naar tv of film werden die nog niet. Scott Pilgrim vs the World kwam misschien wel het dichtst in de buurt. Met Into the Spider-Verse komt daar verandering in. De film is een audiovisuele parel, een bloemlezing van wat werkt in comics en voor het Spidey-personage, maar ook de manier waarop oorsprongsverhalen in de toekomst aangepakt zullen moeten worden.
 4. ROMA van Alfonso Cuarón is dan weer een mooie, maar zeker geen verrassende inkijk op het dagelijkse leven van. Ontwapenend en knap in zijn eenvoud, doch doordacht. Hier houden de cinematografie en rauwe emoties je zoet.
 5. HEREDITARY vond ik oerdegelijke atmosferische horror met knap camerawerk, schitterende acteerprestaties en enkele oprechte verrassingen. Jammer van dat voorspelbare einde, maar zeker eentje die horrorfans moeten zien.

EERVOLLE VERMELDINGEN zijn: MANDY stond bijna op plaats vijf dankzij een knallende Cage, schitterende soundtrack en geweldige visuals, maar het verhaal liet te wensen over; REVENGE als een stevige wraakfilm met een hilarische Kevin Janssens; SEARCHING als een vermakelijke found footage-thriller; UPGRADE als de superieure VenomBLACK PANTHER omwille van diens socioculturele impact; A QUIET PLACE als de grote “fuck you” naar de gemiddelde bioscoopganger; SOLO: A STAR WARS STORY als dan weer een minder schokkende en minder onterende Star Wars-film dan ik had verwacht;

TELEURSTELLINGEN: VENOM is gewoonweg niet de Venom uit de comics. Daarmee bedoel ik niet dat ze zijn oorsprongsverhaal hebben aangepast, maar wel dat deze grappige en zelfs sullige versie van de antiheld in niets overeenkomt met hoe hij eigenlijk zou moeten zijn. Om nog maar over het achterhaalde filmvehikel waarin hij zat, te zwijgen. READY PLAYER ONE is de definitie van “style over substance”; FANTASTIC BEASTS 2 vond ik dan weer een visueel leuk en nostalgisch, maar slordig geschreven rommeltje. Dan is er DEADPOOL 2. O, Deadpool 2. Wat keek ik uit naar jou! Uiteindelijk is er maar één scène waar ik oprecht mee moest lachen deze keer en dat was de X-Force-landing. Jammer. En AQUAMAN vond ik ten slotte aangenaam om te zien, maar slaapverwekkend door de pijnlijke dialogen, zwakke acteerprestaties en een te voorspelbaar scenario.

MISSION IMPOSSIBLE: FALLOUT moet ik nog zien, maar dat wordt spoedig rechtgezet!

 

ARNO

 1. AVENGERS: INFINITY WAR: Deel één van de culminatie van de eerste tien jaar Marvel Cinematic Universe stelde niet teleur. Waar Black Panther en Ant-Man & The Wasp zeer typische en ondertussen maar middelmatige Marvel-films waren, wisten de gebroeders Russo eindelijk nog eens te verrassen met misschien zelfs de beste – of de meest satisfying – MCU-prent tot hiertoe. De talrijke helden leverden een waar feest op het scherm, met een gedurfde grimmige afloop. Heerlijk.
 2. AQUAMAN: De enige live-action DC-bioscoopfilm dit jaar was een mixed bag. Enerzijds een wondermooie adaptatie van de Aquaman-comics met een perfecte cast en prachtige visuals, anderzijds een vrij standaard cliché superheldenverhaal met enkele vreemde momenten en dialogen. Toch was James Wans eerste superheldenprent een knaller van formaat en een actievolle avonturenfilm zoals we ze zelden hebben gezien.
 3. SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE: Een Spider-Man-prent zoals we ze nog nooit hebben gezien. Het oorsprongsverhaal van Miles Morales werd mooi vertaald naar het grote scherm, maar vooral de Spider-Mannen uit de andere dimensies konden me bekoren. Spider-Ham en Spider-Man Noir waren hilarisch.
 4. MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT: Ondertussen weten we wat te verwachten van de franchise met Tom Cruise in de hoofdrol, maar de Mission: Impossible-films worden zowaar beter en beter.
 5. THE CLOVERFIELD PARADOX: Wat meer cliché en een pak minder origineel dan die andere grote sci-fi op Netflix, Annihilation, maar wel een leuke kijkervaring.

OOK GENOTEN VAN: VENOM, DEADPOOL 2, INCREDIBLES 2, ANNIHILATION, READY PLAYER ONE, TEEN TITANS GO! TO THE MOVIES, THE DEATH OF SUPERMAN, BATMAN: GOTHAM BY GASLIGHT, RALPH BREAKS THE INTERNET, ANT-MAN & THE WASP, BLACK PANTHER, OVERLORD.

TELEURSTELLEND: BUMBLEBEE (Michael Bay wordt gemist!), TOMB RAIDER (zat zoveel meer potentieel in), THE PREDATOR (Worst. Predator. Ever.), FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD, JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM, SOLO: A STAR WARS STORY

 

JEROEN

 1. COLD WAR van Pawel Pawlikowski
 2. THE SHAPE OF WATER van Guillermo del Toro
 3. FOXTROT van Samuel Maoz
 4. DOGMAN van Matteo Garrone
 5. BLACKKKLANSMAN van Spike Lee

Grootste ontgoocheling was “Climax” van Gaspard Noé.

 

KEVIN

 1. AVENGERS: INFINITY WAR – Als je jezelf de onmogelijke opdracht geeft om een verhaallijn te voorzien van tien jaar en in het jaar 2018 de start van de finale ingaat en je dit resultaat aflevert, dan verdien je sowieso de eerste plaats als beste film van 2018.
 2. AQUAMAN voor mezelf als DC-fanaat had ik toch wat verwachtingen over deze nieuwe film in het DC-universum. We moeten er niet gek over doen dat de film qua verhaal iets minder is, maar op gebied van visuals en actie is dit toch zeker een “must-see” voor wederom superheldenfanaten. O, ja en Jason Momoa maakt Aquaman echt wel pakken cooler.
 3. THE INCREDIBLES 2 – Een film waar we heel veel geduld voor moesten ophoesten, maar deze tweede in zijn reeks is wederom een geweldig en plezierig avontuur om met het ganse gezin te bekijken.
 4. JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE – Het origineel was een geweldige film en voor deze reboot had ik toch een beetje schrik. Ikzelf ben al jaren een gamer en ik moet toegeven toen ik vernam dat ze het bordspel gingen veranderen naar een videogame, dat ik vooral nieuwsgierig was hoe ze dit gingen aanpakken. Eerlijk is eerlijk: het werkt perfect en Jumanji: Welcome to the Jungle werd een zeer aangename verrassing.
 5. SOLO: A STAR WARS STORY – De kans is groot dat heel wat Star Wars-fanaten mijn keuze niet snappen om deze film nog in mijn top 5 te proppen, maar ook voor deze blockbuster had ik weinig verwachtingen. Aan Alden Ehrenreich de zo goed als onmogelijke opdracht om de iconische Harrison Ford te vervangen als Han Solo en dit gebeurde toch wel op een zeer goede manier. Misschien heeft deze film iets teveel kritiek moeten verduren, maar ik vind toch zeker dat hij de moeite waard is.

EERVOLLE VERMELDINGEN: Ant-Man and the Wasp, Mission Impossible: Fallout en Deadpool 2 zijn ook zeker het kijken waard.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.