Random Article


Review: Mandy

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 121 min.
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Audiovisueel pareltje met een sterke tweede helft en Nicolas Cage op zijn best/vreemdst.

Minder


Komt te traag op gang. Verwacht geen diepgaand verhaal.


Nicolas Cage is een ware “Spirit of Vengeance” in Mandy, een psychedelische wraakfilm, een audiovisueel pareltje én een cultklassieker in wording! Lees hier onze recensie!

Posted 01/11/2018 by

 
Full Article
 
 
You ripped my shirt! YOU RIPPED MY SHIRT!

Arthouse horrorfilms. We kunnen er maar geen genoeg van krijgen! Na Under the Skin (2013), The Neon Demon (2016), Mother! (2017) en dit jaar nog Hereditary is het nu de beurt aan Mandy, een prettig gestoord en deels in België opgenomen Nicolas Cage-vehikel van visionair regisseur Panos Cosmatos.

Red Miller (Nicolas Cage) en zijn muze Mandy (Andrea Riseborough) leven een vreedzaam bestaan in een afgelegen Noord-Amerikaanse rimboe. Wanneer ze echter in contact komen met een mysterieuze sekte, wordt hun leven helemaal overhoop gegooid. Miller is uit op wraak en besluit het heft in eigen handen te nemen.

Nicolas Cage! Arthouse! Horror! Meer hoefden we eigenlijk niet te weten om uit te kijken naar Mandy, de tweede film van regisseur Panos Cosmatos en een voor de hand liggende wraakfilm doordrenkt van trauma’s en pijn. Audiovisueel wordt dit kunstwerkje vormgegeven door The Neon Demon-esque beelden en een heerlijke elektronische score van wijlen Jóhann Jóhannsson. Qua acteerwerk is dit natuurlijk een bloederige tour de force van een Nicolas Cage die er duidelijk zin in had. De typische over-the-top-momenten komen dus ook hier aanbod, waardoor deze bloeddorstige wreker soms wel eens komisch overkomt.

De typische pijnpunten van zo’n arthouse horrorfilm zijn er hier ook wel jammer genoeg aanwezig. Zo komt het verhaal te traag op gang en vragen we ons af of dat eerste uur – eigenlijk een te lange proloog – niet ingekort kon worden naar pakweg dertig à veertig minuten. De runtime van twee uur was dus helemaal niet nodig en voelde eerder als een studioverplichting.

Daarnaast blijft Mandy an sich een eenvoudige film met een heel eenvoudig verhaal. Waar pakweg The Neon Demon ons nog beet had met een onverwacht plot, weet je constant waar de dolle Cage naartoe zal gaan – hoewel die simpliciteit de slachtpartijen in de tweede helft alleen maar ten goede komt.

 

Kortom, Mandy is een psychedelische en ietwat vreemde wraakfilm met een gestoorde Nicolas Cage, sfeervolle muziek en een sterke tweede helft. Jammer genoeg duurt het te lang vooraleer we bij het merendeel van de positieve punten aankomen. De creativiteit van Cosmatos appreciëren we alleszins enorm en alleen daarom moet je deze cultfilm in wording een kans geven.

Mandy loopt vanaf nu in de Belgische bioscoopzalen.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.