Random Article


Review: Avengers – Infinity War

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
54 total ratings

 

Goed


"Avengers: Infinity War" biedt een kosmisch avontuur zonder weerga, een epische en langverwachte team-up in de ongelijke strijd tegen een uitgewerkte schurk en is opvallend duister.

Minder


Een opgesplitst en onevenwichtig verhaal. Enkele onverwachte afwezigen. Niet elk personage wordt evenveel recht aangedaan.


Het leidde allemaal hier naartoe. Marvel’s Avengers: Infinity War toont Earth’s Mightiest Heroes, de Guardians of the Galaxy, Spider-Man, Black Panther en Doctor Strange in hun langverwachte en epische strijd tegen Thanos! Hier onze spoilervrije recensie!

Posted 25/04/2018 by

 
Full Article
 
 

Note for our international readers, read the English version of this review here!

When I’m done, half of humanity will still exist. Perfectly balanced, as all things should be…

Het leidde allemaal hier naartoe. Na tien jaar aan spectaculaire superheldenverhalen van Marvel Studios, na tien jaar aan epische confrontaties en tien jaar aan financiële succesverhalen in Hollywood is het eindelijk zover. Avengers: Infinity War in handen van Joe en Anthony Russo (Captain America: The Winter Soldier en Civil War) is de langverwachte culminatie van de avonturen van Iron Man, Captain America, Thor en zoveel anderen en toont de strijd tegen de intergalactische überschurk Thanos.

 

Twee jaar  nadat de Avengers verscheurd werden door de gebeurtenissen in Captain America: Civil War komt Thanos (Josh Brolin) aan op de Aarde om zijn set Infinity Stones te vervolledigen en zo met hun kosmische kracht in de Infinity Gauntlet de helft van al het leven in het universum te vernietigen.

Tegen wil en dank moeten Iron Man (Robert Downey Jr.) en  Captain America (Chris Evans) de strijdbijl begraven en samen met kompanen Thor (Chris Hemsworth), Bruce Banner/Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Vision (Paul Bettany) Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) en co de wereld en zoveel meer beschermen. Gelukkig worden Earth’s Mightiest Heroes dit keer gesteund door de Guardians of the Galaxy, Black Panther (Chadwick Boseman), Spider-Man (Tom Holland) en Doctor Strange (Benedict Cumberbatch).

We hoopten er al op, maar Infinity War werd inderdaad een ongelooflijk entertainende blockbuster en sombere negentiende aflevering in deze wereld van Marvel Studios en Disney. Je krijgt de standaardactie en -humor, maar vooral ook een portie tragiek. Infinity War is dan wel het laatste hoofdstuk van het boek dat het Marvel-filmuniversum tot nog toe was, het eindigt op een opvallend duistere noot en bevat enkele welkome verrassingen. De criticasters en het grote kritiekpunt van de voorspelbaarheid worden bij momenten, maar zeker niet altijd, de mond gesnoerd.

Toch zijn er duidelijke problemen met het verhaal dat erg opgedeeld aanvoelt, soms van de hak op de tak springt en af en toe de balans tussen een lach en een traan uit het oog verliest. Na een duidelijk keerpunt naar het einde toe had Infinity War ook gerust mogen stoppen. Aanvoelen als The Lord of the Rings: the Return of the King doet het nooit, maar dat kon sneller en vooral netter afgerond worden. Als film zijn er duidelijke fouten, maar als wellicht de meest aan het medium getrouwe verfilming van een comicbookevent weet Infinity War wel heel wat punten te scoren.

De vloek is gebroken en Josh Brolin als Thanos moet zowat de meest angstaanjagende Marvel-booswicht in jaren zijn. Vanaf de eerste scène wordt duidelijk dat er geen genade zal zijn en Earth’s Mightiest Heroes een verliezende strijd voeren. Ondanks Thanos’ goddelijke krachten, de motion capture-vertolking van Brolin en de indrukwekkende gestalte van de Mad Titan slagen scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely er ook in om Thanos “menselijk” te maken en zijn karakter en motieven uit te diepen. Zijn Black Order – Corvus Glaive, Proxima Midnight, Ebony Maw en Black Dwarf – zijn dan weer duidelijk kanonnenvoer.

Hoe zit het dan aan de andere kant van het slagveld? Marvel’s Earth’s Migthiest Heroes, de Guardians of de Galaxy, Spider-Man, Doctor Strange en anderen verzamelden immers voor het eerst in één blockbuster en zoals verwacht werd deze gigantische topcast omgevormd tot een episch schouwspel van superhelden en -heldinnen. Je merkt dat regisseurs Joe en Anthony Russo ervaring hebben met een project van deze omvang na Captain America: Civil War (2016) wat zowat hun openlijke sollicitatie was voor deze nog grootsere team-up. De langverwachte interacties tussen pakweg Benedict Cumberbatch en Robert Downey Jr. of Chris Pratt met zowat iedereen maken het nog duidelijker: het Marvel-universum werkt. Niet iedereen wordt echter recht aangedaan en enkele opvallende afwezigen zullen de wenkbrauwen doen fronsen.

We zeiden al dat Infinity War een ware comicbookfilm geworden is, maar de vraag is natuurlijk van waar dat net kwam. Voor het bronmateriaal greep men bij Marvel duidelijk terug naar de kosmische basisverhalen van Jim Starlin, Ron Lim en George Pérez rond de Infinity Gauntlet en de Infinity Gems/Stones, namelijk Thanos Quest (1990), The Infinity Gauntlet (1991), het daaropvolgende The Infinity War (1992) en de verschillende delen van de Infinity Saga rond Thanos. Kenners van het medium zullen daarnaast ook Jonathan Hickmans Infinity-event (2013) herkennen als het basisplot en de Iron Spider-versie van Spidey, een “Ultimate” Thor, de relatie tussen Vision en Scarlet Witch en het Bleeding Edge-pak van Iron Man kunnen bewonderen.

Op technisch vlak moet ook vermeld worden dat deze miljoenenblockbuster de eerste Hollywoodfilm is die volledig met IMAX-camera’s in het 1.9:1 aspect ratio ingeblikt werd. Concreet betekent dat dus 26% extra beeld bij een dergelijke voorstelling. Gezien de afgelikte visuele effecten en natuurlijk de bombastische muziek van Alan Silvestri valt ook deze Marvel-prent alweer een cinematografisch pareltje te noemen.

 

Avengers: Infinity War is een spectaculaire, actievolle en afgelikte climax en een knappe team-up-prent die ondanks een duidelijke formule, het ietwat onevenwichtige en bij momenten voorspelbare verhaal en enkele vreemde afwezigen toch nog enkele verrassingen en een indrukwekkende schurk weet boven te halen. Op naar de volgende tien jaar aan Marvel Studios-avonturen en vooral de vierde Avengers-film volgend jaar!

Marvel’s Avengers: Infinity War verschijnt op woensdag 25 april.

Avengers: Infinity War post-creditsscène (Spoilers!)

Thanos won. De Avengers hebben verloren. De impact wordt wereldwijd gevoeld wanneer miljarden mensen verdwijnen en tot as vergaan. Zo ook in New York City waar Nick Fury (Samuel L. Jackson) en Maria Hill (Cobie Smulders) in een auto-ongeluk belanden. Een verraste Fury roept Hill op om de autoriteiten te contacteren, maar ziet haar voor zijn ogen verdwijnen.

De ex-director van S.H.I.E.L.D. spurt terug naar zijn wagen en haalt een mysterieus communicatieapparaat boven waar hij halsstarrig mee aan de slag gaat. Nog voor zijn bericht verzonden lijkt te zijn, uit hij “Motherfu-” alvorens zelf te sterven. Het apparaatje valt, toont een “verzonden”-melding en onthult het logo van Captain Marvel (Brie Larson).

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.