Random Article


Avengers: Infinity War Special — De 10 Mooiste Momenten van 10 Jaar Marvel Studios

 

Posted 21/04/2018 by

 
Full Article
 
 

Het begon allemaal met Iron Man in 2008. Tien jaar en achttien films later is Marvel Studios bij Disney zowat de bioscoopgrootmacht van het moment en zijn de Marvel-helden zoals Iron Man, Captain America en Thor internationale vedetten geworden!

De opkomende release van Avengers: Infinity War – de climax van dat alles – schreeuwt dan ook om een terugblik naar de mooiste momenten uit tien jaar Marvel Studios en haar comicbookverfilmingen!

 

ENKELE EERVOLLE VERMELDINGEN

 • Het “Hero”-shot in Avengers: Age of Ultron (2015).
 • “You said it yourself, bitch. We’re the Guardians of the Galaxy.”
 • “He may have been you father, but he wasn’t your daddy.”
 • De Vulture-twist in Spider-Man: Homecoming, een welkome verrassing in een Marvel-blockbuster!
 • Het feestje in Avengers: Age of Ultron (2015).
 • Puny god.
 • Language!
 

 

10. I’m calling in Veronica.

 • Wie? Iron Man!
 • Wanneer? Avengers: Age of Ultron (2015)

Misschien herinner je je het niet helemaal meer, maar in 2015 dook voor de allereerste keer Iron Man’s Hulkbuster-pak op. Niet alleen volgde een epische introductie in Age of Ultron, maar ook meteen een knallend gevecht vanjewelste met de smaragden gigant zelve: de Hulk!

Het was een eerste fysiek conflict tussen Avengers onderling en een voorbode voor wat komen zou in Captain America: Civil War (2016), maar op dat moment in de bioscoopzaal toch ook vooral een enorm “nerd-gasm”!

 

9. We are Groot.

 • Wie? Groot!
 • Wanneer? Guardians of the Galaxy (2014)

Het was één van de eerste triestige momenten in het Marvel Studios-universum: de schijnbare dood van Groot. De olijke boom, ingesproken door Vin Diesel, en partner van Rocket Raccoon offerde zichzelf op in de strijd tegen Ronan the Accuser en liet zo een onvervangbaar gat na in ons hart… Tot Baby Groot enkele minuten later!

 

 

8. I am Iron Man.

 • Wie? Iron Man!
 • Wanneer? Iron Man (2008)

Dit is hoe je een film afsluit. De laatste woorden uit de allereerste Marvel Studios-blockbuster en dit regelbrekend citaat van Robert Downey Jr. als Tony Stark/Iron Man typeren meteen zijn charmante en eigenzinnige vertolking en laten de kijker achter met een hemelsbrede grimlach.

Downey Jr. zette zich in Iron Man op de kaart als het postergezicht en de publiekstrekker van de miljardenfranchise die niet op zijn mondje was gevallen. Dat zijn personage dan ook zijn geheime identiteit verklapte aan het einde van de eerste film, zegt veel over zijn atypische held! The truth is… I am Iron Man.

 

7. Dormammu, I’ve come to bargain

Toegegeven, we verwachtten het niet van de veertiende film in het Marvel Studios-universum, maar regisseur Scott Derrickson wist met zijn Doctor Strange-oorsprongsverhaal toch nog te innoveren.

De magische blockbuster met Benedict Cumberbatch als de Sorcerer Supreme en indrukwekkende visuele effecten koos ervoor om af te wijken van de typische finale met knallende explosies. De schurk van dienst Dormammu werd op inventieve manier gevangengezet in een “time loop” en zo verslagen door een held die tijdens de film effectief iets geleerd had! How about that!

 

6. To court death itself…

 • Wie? Minion #6975
 • Wanneer? The Avengers (2012)

Het duurde zes jaar vooraleer we hem eindelijk in actie zouden zien – want zijn optreden is Guardians of the Galaxy in 2014 stelde niet te veel voor, maar zijn introductie was er al in Joss Whedons The Avengers in 2012. Thanos, de Mad Titan en eindbaas voor de Marvel-helden, zei zelf geen woord, maar de grimmige glimlach sprak boekdelen.

Met één eenvoudige zin werd de interesse van menig filmfan aangewakkerd en de toekomst van Marvel Studios duidelijk gemaakt: Thanos en zijn geliefde Dood zijn komende!

 

5. That time, I was a Federal Express man.

Uit de vele tientallen cameo’s van Marvel-legende Stan Lee moet dit onze favoriet zijn! Op 95-jarige leeftijd dook “the Man” op in een aftands ruimtepak, pratend met de The Watchers, het buitenaardse ras van kosmische voyeurs, waaronder de bekende Uatu The Watcher.

Dit betekent natuurlijk dat de verschillende optredens van Lee wel eens gelinkt zouden zijn en misschien heeft Stan zelf wel bovenmenselijke krachten! Het was een terecht eerbetoon aan één van de grondleggers van dit alles en een mooi voorbeeld van hoe een fan-theorie kan uitgroeien tot meer…

 

 

4. I’m with you ’till the end of the line.

 • Wie? Captain America!
 • Wanneer? Captain America: The Winter Soldier (2014)

Het moet het hart zijn van de Captain America-franchise: de broederrelatie tussen Captain America/Steve Rogers en Winter Soldier/Bucky Barnes. De held die nooit of te nimmer zijn vriend wil opgeven, ontvangt klap na klap van zijn gehersenspoelde kompaan en herhaalt Bucky’s impactvolle woorden aan hem: “I’m with you ’till the end of the line.“.

Plots voelden we alle klappen die Steve had geïncasseerd en waarom hij dat deed. Sterven deed er misschien niemand, maar de emotionele geladenheid spatte ervan af. Een betekenisvol citaat uit misschien wel de beste Marvel Studios-film tot nog toe

 

3. Underoos!

 • Wie? Iron Man!
 • Wanneer? Captain America: Civil War (2016)

Wat kan je nog doen nadat je al helden zoals Iron Man, Captain America, Thor, Black Widow, de Hulk en Black Panther in je stal hebt? Simpel! Je huurt de populairste held uit je comics, slaat zijn obligatoir en gekend oorsprongsverhaal over en introduceert hem meteen in de verfilming van zowat de beste cross-over die je te bieden hebt!

Dat is wat Marvel Studios in 2016 deed met Captain America: Civil War, waarin Tom Holland opdook als Peter Parker/Spider-Man. Later zou hij die rol nog hernemen in Spider-Man: Homecoming (2017), maar het is hier dat Marvel Studios en Disney bewezen dat ze ver gaan om hun succes te boeken!

 

 

2. I’m here to talk to you about the Avenger Initiative.

 • Wie? Nick Fury!
 • Wanneer? Iron Man (2008)

Die woorden staan voor iedere Marvel-fan in het geheugen gegrift. Hier is het allemaal begonnen. De allereerste post-creditsscène uit het Marvel-filmuniversum toonde aan dat de Iron Man-films niet alleen een eigen reeks zouden vormen, maar ook de springplank werden voor meer. Zoveel meer.

Het was Nick Fury, hoofd van S.H.I.E.L.D., in het leven geroepen door Samuel L. Jackson, die Robert Downey Jr.’s Iron Man inlichtte over een grotere wereld. Een schitterende wereld. Een Marvel-wereld!

 

1. Avengers Assembled!

 • Wie? Wij!
 • Wanneer? The Avengers (2012)

Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. We zagen ze al in hun afzonderlijke films en hun eigen avonturen, maar voor de komst van de sluwe Loki en zijn geleende leger Chitauri-troepen moesten Captain America, de Invincible Iron Man, de Mighty Thor, Hawkeye, Black Widow en de Incredible Hulk wel samenwerken!

Een team-up van dit kaliber was tot dan toe ongezien en katapulteerde de eerste Avengers-film van Joss Whedon meteen tot één van de meest succesvolle blockbusters ooit. Terecht. Avengers assembled.

 

Wat was jouw favoriete Marvel Studios-moment? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.