Random Article


Review: Annihilation (Netflix)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack: ,
 
Speelduur: 115 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: Maandag 12 maart.
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
12 total ratings

 

Goed


Een van de betere "slimme" sci-fi-films van de afgelopen jaren. Ambitieus. Een vreemde eend in de bijt in het huidige blockbusterklimaat.

Minder


De film mocht wat langer duren.


Zonder twijfel krijgen we PTSD als we nog een regenboog zien, maar hier is onze spoilervrije recensie van dit metafysische mirakel en slimme sci-fi-spektakel “Annihilation” van Ex Machina-genie Alex Garland!

Posted 05/03/2018 by

 
Full Article
 
 

I don’t know

Dat is wat de uitvoerende producenten wellicht dachten bij de interesse naar een wereldwijde bioscoopvertoning van Annihilationmaar ook wat wij dachten na het bekijken van deze film. En dat is in deze nieuwste sci-fi-film van regisseur Alex Garland (Ex Machina) op Netflix helemaal geen slechte zaak!

Opgelet, de officiële trailer hierboven verklapt al best wat!

  

Twaalf maanden na de onverklaarbare verdwijning van haar man Kane (Oscar Isaac) doet een getormenteerde biologe Lena (Natalie Portman) haar best om haar leven weer op te pikken. Plots duikt haar echtgenoot echter opnieuw op, lijdend aan geheugenverlies en in kritieke toestand. Niet veel later zakt hij in elkaar en worden beiden ontvoerd naar een geheim overheidsagentschap.

Hier verneemt Lena meer over de toestand van Kane en vooral de mysterieuze oorzaak, “The Shimmer”, een afgesloten en immers uitbreidend gebied. Een team van vrouwelijke expertes, waaronder Lena als vrijwilligster, gaat op onderzoek en trekt de gevarenzone in. Wat ze daar terugvinden, tart echter alle verbeelding…

Het is de cineast van modern meesterwerk Ex Machina (2015) alweer gelukt. Alex Garland biedt misschien niet de meest trouwe verfilming van het eerste boek in de Southern Reach-reeks van Jeff VanderMeer, maar levert wel alweer een interessante en “slimme” sci-fi-film af.

Anders dan het bronnenmateriaal met een duidelijke maatschappelijke en ecologische inslag focust het scenario van Garland op een meer persoonlijke en menselijke invalshoek. Meer aandacht gaat zo, weliswaar subtiel, uit naar thema’s zoals kanker, de dood van naasten en zelfmoord – thema’s en emoties die trouwens prachtig worden weergegeven door de schitterende en subtiel feministische cast met onder andere Natalie Portman, The Last Jedi-acteur Oscar Isaac en Tessa Thompson (Thor: Ragnarok).

In een tijdperk van blockbusters en eenheidsworst durft Annihilation een inspanning te vragen en vragen te stellen aan de kijker, zonder daarbij duidelijke antwoorden te geven. Het hele concept en vooral de visueel en auditief bombastische finale valt misschien niet helemaal eenduidig te verklaren na het einde van de film, maar daardoor zet de de prent net aan tot nadenken.

Heeft deze film een filosofische betekenis? Een religieuze boodschap? Of toch een wetenschappelijke verklaring? Misschien heeft Annihilation het wel allemaal en dat is verfrissend. Dat neemt niet weg dat deze interessante studie van de cirkel des levens ook de nodige horror en actie bevat. Zo blijft het natuurlijk allemaal makkelijk verteerbaar.

 

De tweede film van Alex Garland is net zoals Ex Machina alweer een wonderbaarlijk sci-fi-pareltje geworden. Het verhaal, tot leven gebracht door een ijzersterke cast, is mysterieus, stimulerend en diepzinnig, maar tegelijkertijd angstaanjagend en actievol. We blijven bewust vaag, want deze film verdient het om zonder voorkennis en spoilers bekeken te worden, maar Annihilation is naar onze mening een van de betere “slimme” sci-fi-films van de afgelopen jaren.

Annihilation is vanaf maandag 12 maart exclusief beschikbaar op Netflix.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.