Random Article


Review: Batman – Gotham by Gaslight

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 78 minuten
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Goed


Een onweerlegbaar goede Batman-film die zowel trouw is aan de comic als enkele meer dan geslaagde aanpassingen doet! Zo zien we ze graag!

Minder


We hadden graag wat meer karakter van deze Batman gezien. Niet elk personage is even goed uitgewerkt.


DC’s “Rebirth” op vlak van animatie is begonnen! Met “Batman: Gotham by Gaslight” krijgen we eindelijk nog eens een onweerlegbaar goede Batman-film! Onze spoilervrije recensie vind je hier!

Posted 19/02/2018 by

 
Full Article
 
 
I’m sorry, Bruce.

Het gaat de blockbusters bij Warner Bros Animation en DC Entertainment misschien niet helemaal voor de wind, maar op vlak van animatie zijn ze nog steeds (of liever “opnieuw”) sterk. Dat bewijst Batman: Gotham by Gaslight waarin de gelijknamige klassieker door Brian Augustyn en Mike Mignola uit 1989 (en het eerste Elseworlds-verhaal bij DC) eindelijk vertaald wordt naar animatievorm.

   

Gotham City, volle negentiende eeuw. Een Victoriaans Gotham is verscheurd. Terwijl de gegoede klasse zich voorbereidt op haar grootse en prestigieuze wereldtentoonstelling, wordt de onderbuik van de stad geteisterd door een mysterieuze moordenaar. Deze “Jack the Ripper” gaat immers op zoek naar arme meisjes (en prostituees op kop) om hen daarna vakkundig te bewerken.

Ook deze wereld heeft gelukkig een Batman/Bruce Wayne (Bruce Greenwood) die zijn nachten opoffert om zijn geliefde stad veilig te houden.

Na het middelmatige The LEGO Batman Movie en enkele recente relatieve rampen zoals Batman and Harley Quinn of Batman The Killing Joke krijgen we hier nog eens een geslaagde geanimeerde Batman-film te zien die zowel het bronnenmateriaal volgt, als er een eigen versie van biedt.

Enerzijds is de film in geest een trouwe vertelling van de klassieke comic (1989) van Brian Augustyn en Hellboy-schepper Mike Mignola. Verwacht je dus aan een steampunk-versie van Batman (die visueel veel wegheeft van Sean Murphy’s Batman: White Knight-comic) in een unieke setting en een originele “historische” antagonist.

Rondom hen herken je zonder twijfel Victoriaanse versies van verschillende Batman-figuren. Geslaagde vertalingen zijn Harvey “Two-Face” Dent, Poison Ivy die wel wat meer te doen mocht krijgen, en vooral de sensuele, sluwe en sterke Catwoman/Selina Kyle (Jennifer Carpenter). Van de “Outsiders” of ook wel de Robins, waaronder “Timmy”, “Jason” en “Dick” (wink wink), waren we niet echt fan.

Anderzijds voegt deze Gotham by Gaslight ook genoeg nieuw materiaal toe aan de mythos. Sommige van de personages die we hierboven opsomden, zag je niet in de originele one-shot. Ook wordt er duidelijk meer verwezen naar de tweestrijd binnen Gotham, rijk-arm of man-vrouw, waarbij de politie maar weinig doet om de arme vrouwen te helpen. De wereldtentoonstelling loert immers om de hoek!

Daarnaast worden enkele belangrijke plotpunten ook veranderd. De relaties en het verloop van het verhaal zijn dus niet dezelfde als die van het 1989-relaas en spoilers zijn dus wel degelijk mogelijk voor deze animatiefilm – ook voor wie de originele Gotham by Gaslight gelezen heeft. Om nog maar over al die knipogen te zwijgen!

De stemmencast is steeds geloofwaardig, soms ietwat cliché (o, die heerlijke Hugo Strange), maar doet wat het moet doen en meer. Hollywoodacteur Bruce Greenwood, die je eerder al hoorde in Young Justice en Batman: Under the Red Hood (2010), herneemt zijn rol als Bruce Wayne/Batman en doet dat niet slecht. Jammer dat het niet Kevin Conroy is, maar Greenwood is een sterke tweede keuze. Ook jammer dat zijn Sherlock Holmes-achtige Caped Crusader niet zoveel om handen heeft en we maar weinig van zijn karakter merken. Het is en blijft gelukkig wel Batman, maar daar mochten we meer van gezien hebben.

Daarnaast zijn ook prominente rollen weggelegd voor Jennifer Carpenter (Limitless) als een interessante Selina Kyle of stemmenveteranen zoals Chris Cox en John DiMaggio. Ook de cast zit dus wel goed!

 

Eindelijk. Eindelijk hebben we nog eens een onweerlegbaar goede Batman-film! Batman: Gotham by Gaslight werkt als een relatief trouwe vertelling van de populaire comic, durft enkele excellente aanpassingen door te voeren zoals de belangrijke toevoeging van Catwoman en is bovendien ook vooral een geslaagde, niet te lange animatiefilm! DC’s “Rebirth” op vlak van animatie is begonnen!

Batman: Gotham by Gaslight is vanaf nu beschikbaar op DVD en Blu-ray.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.