Random Article


Review: Altered Carbon – Seizoen 1

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , , , ,
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: Tien afleveringen van ca. 50 minuten
 
Taal: Engels, Arabisch, Russisch.
 
Verkrijgbaar vanaf: Vrijdag 2 februari
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
4 total ratings

 

Goed


Een non-stop blockbuster en interessant cyberpunkmoordmysterie in een inventieve en kleurrijke dystopische toekomst! Joel Kinnaman als een charismatische actieheld!

Minder


Bereid je voor om een nieuw sci-fi-jargon te leren. Best wat cliché personages en voorspelbare verhaallijnen.


“De dood is niet langer permanent in deze spirituele liefdesbaby van ‘Blade Runner’ en ‘Ghost in the Shell'”. Lees hier onze uitgebreide recensie van de volgende sci-fi-parel van Netflix: Altered Carbon!

Posted 01/02/2018 by

 
Full Article
 
 

Your body is not who you are.

Dat is de tagline van de nieuwste Netflix Original, een hardcore sci-fi-televisiereeks genaamd Altered Carbon. In deze spirituele liefdesbaby van Blade Runner en Ghost in the Shell belichten showrunner Laeta Kalogridis (Shutter Island, Alexander) en actieheld Joel Kinnaman (Suicide Squad, House of Cards) de ultieme stap in de menselijke evolutie: het eeuwige leven.

Het kosmopolitische en futuristische Bay City, meer dan driehonderd jaar in de toekomst. Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman/Byron Mann) is de laatste overgebleven Envoy, een eenzame overlever uit een elitegroep interstellaire strijders die werden verslagen tijdens een opstand tegen de veranderende wereld. Zijn geest werd eeuwenlang in ijs gevangen gehouden, totdat de stinkend rijke Laurens Bancroft (James Purefoy) hem een tweede kans geeft. In ruil voor een nieuw leven in een nieuw lichaam moet Kovacs een moord oplossen: de moord op Bancroft zelf.

De wereld bleef echter niet stilstaan en lijkt dusdanig veranderd te zijn. Kovacs probeert de toekomst te begrijpen en ontmoet tijdens zijn omzwervingen allerlei figuren zoals de bitsige politieagente Kristin Ortega (Martha Higareda), femme fatale Miriam Bancroft (Kristin Lehman) of de AI van het zelfbewuste The Raven-hotel (Chris Conner).

Met Altered Carbon zijn we toe aan de zoveelste verfilming van een dystopische sci-fi-werk. Gelukkig weet de cyberpunk noir klassieker van Richard K. Morgan uit 2002 een nieuwe invalshoek aan te kaarten. De gimmick van Altered Carbon is immers het bestaan van het eeuwige leven in een gedigitaliseerde toekomst. Een lichaam is nu een “sleeve”, jouw brein en je herinneringen zitten dan weer in een “stack”. Faalt je lichaam? Dan kan je perfect “overgeladen” worden in een nieuw model. De analogie met het vervellen van een slang is iets wat de intro ook even aanhaalt.

Uiteraard is dit proces van “resleeving” niet kosteloos en ziet de toekomst er dus niet rooskleurig uit voor de minder gegoede burgers. In deze ultieme kapitalistische samenleving zijn “stacks” niet voor iedereen weggelegd en zijn er bovendien grote verschillen in beschikbare modellen. Zeker wanneer de rijken de arme bevolking bijna letterlijk als speelgoed gebruiken.

Een digitale kopie van je bewustzijn is allemaal goed en wel, maar wat zijn de gevolgen ervan? In welke lichaam word je gestopt? De moeilijke ethisch-morele en spirituele kwesties zoals de impact op het geloof of het hele juridische systeem, gaat de tiendelige reeks niet uit de weg. Uiteraard duikt ook de emotionele invalshoek meer dan eens op. Als je oma rondloopt in het lichaam van een neonazi, is het dan nog je oma? Nooit voelt de narratieve truc van “resleeven” dus als een overbodig aanhangsel en steeds wordt het in het verhaal verweven.

 

Altered Carbon blijft echter ook een stijlvolle hardcore sci-fi-knaller. De neonkleuren en hologrammen in de futuristische en multiculturele kosmopolis, Bay City, spatten van het scherm. Bij momenten waan je je in een kruising tussen Philip K. Dicks Blade Runner, Ghost in the Shell en een excentrieke aflevering van Black MirrorJe als kijker thuis voelen in die wereld is niet vanzelfsprekend – vooral door een ongeziene sci-fi-jargon-dump in de eerste afleveringen, maar Altered Carbon doet zijn best.

Zo wordt de reeks opgebouwd als één lange blockbuster met heel wat naakt, ironische humor en gewelddadige actie. Onder andere coole laser guns, ruimtedrugs en vooral een bijna ongezien pijnlijke martelmoment zorgen voor enkele geweldige momenten en bloederige scènes. Subtiel kan je deze knallende serie wel niet noemen.

Waar de reeks echter wel wat tekortschiet, is bij het basisverhaal. De “whodunit”-structuur van het moordmysterie is misschien wel de centrale focus, maar verliest al snel vaart – vooral wanneer het ingaat op enkele minder interessante (politie)verhaallijnen. De flashbacks vormen dan weer wel broodnodige uitdieping bij de personages.

Qua acteerwerk is Suicide Squad-alum Joel Kinnaman in eerste instantie een geloofwaardige actieheld, maar de acteur toont ook dat hij meer kan. Zijn Kovacs is een genuanceerd figuur die ook op subtiele manier te werk kan gaan. Daarnaast zijn het vooral Chris Conner als de hilarische Poe, de AI van een artificieel hotel, en natuurlijk de charismatische James Purefoy als Bancroft die positief opvallen. De andere castleden vervullen daarentegen vooral stereotiepe en voorspelbare rolletjes…

 

Met aandacht voor zowel style als substance is Altered Carbon op zijn best wanneer het focust op diens interessante en kleurrijke dystopische wereld en sci-fi-innovaties. Op het enkele verhaallijnen en acteerprestaties na is de reeks alles waar een hardcore sci-fi- of cyberpunkfan van kan dromen. Vond je Blade Runner (2049) geweldig? Dan is dit iets voor jou!

Altered Carbon verschijnt op vrijdag 2 februari 2018 integraal en exclusief op Netflix.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.