Random Article


De Grote Comic Book Films van 2018

 

Posted 16/01/2018 by

De comicbookindustrie heeft het niet altijd even makkelijk. Elke nieuwe lezer is mooi meegenomen en wanneer comics de basis vormen voor grote films kan dit soms helpen om die lezers aan te trekken. Want in Hollywood zijn superhelden hot. Ze leveren het perfecte materiaal voor stevige blockbusters. Wat minder bekende comics kunnen daarnaast als inspiratie dienen voor schrijvers die het even niet meer weten. En laten we het maar bekennen: comicbookverfilmingen zijn voor ons een win-win. Is de film goed, dan is het voor iedereen genieten, en zien wij ook enkele van onze favoriete personages vertaald naar het witte doek. Is de film slecht, dan kunnen we lekker zeggen dat de comic beter was! Voor alle filmfanaten en striplezers, zetten we graag even de grote (en minder grote) comicbookverfilmingen van 2018 op een rijtje.

 

2017 was wederom een groot jaar voor de comicbookfilm. Grote tentpoles voor zowel Marvel Studios/Disney, 20th Century Fox en Warner Bros. Pictures/DC Entertainment toverden maar liefst drie aparte Cinematic Universes op het grote scherm. In 2018 wordt die trend verder gezet, al krijgen we toch een rustiger jaar met vooral weer een hele hoop Marvel-projecten bij verschillende studio’s (waaronder de culminatie van het Marvel Studios-filmuniversum) tegenover slechts één DC Extended Universe-film bij Warner Bros. Dit jaar zijn er bitter weinig niet-superheldenfilms (maar die wel gebaseerd zijn op een comic, strip of manga), maar wel opnieuw enkele interessante direct-to-video animatiefilms.

 

ACCIDENT MAN

 • Studio: Sony Pictures
 • Gebaseerd op: Accident Man (Toxic!), gecreëerd door Pat Mills
 • Regisseur: Jesse V. Johnson
 • Met: Scott Adkins, Ray Stevenson, Michael Jai White, Ashley Greene
 • Release: 6 Februari
 

Beginnen doen we met een direct-to-video actiefilm, gebaseerd op een personage gecreëerd door Pat Mills – de schepper van 2000 AD – voor het Britse Toxic! comicbookmagazine begin jaren 1990. Accident Man draait rond een huurmoordenaar genaamd Mike Fallon (Scott Adkins) die erom bekend staat zijn kills als ongelukken te doen lijken. Wanneer zijn geliefde sterft, duikt hij de ondergrond van Londen in om zich te wreken op zijn eigen crew, bestaande uit enkele andere huurmoordenaars met een gimmick. Kan nog een leuk tussendoortje worden, naast Adkins (Doctor Strange) doet er nog wat comicbookfilmtalent mee, waaronder Ray “The Punisher/Volstagg” Stevenson en Michael Jai White (Spawn, Arrow). Een actiefilm op het niveau van een John Wick verwachten we echter niet…

 

BLACK PANTHER

 • Studio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: Black Panther (Marvel), gecreëerd door Stan Lee en Jack Kirby
 • Regisseur: Ryan Coogler
 • Met: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Martin Freeman, Danai Gurira, Andy Serkis
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • Release: 14 Februari

 

In de eerste Marvel-film van het jaar trekken we eindelijk naar Wakanda, de Afrikaanse natie die dankzij zijn voorraad aan het buitenaardse metaal Vibranium uitgroeide tot een hoogtechnologisch paradijs. Chadwick Boseman herneemt zijn Captain America: Civil War-rol als koning T’Challa, eveneens de superheld Black Panther. Hij krijgt het aan de stok met enkele Wakandese vijanden die het gemunt hebben op zijn troon en koninkrijk. Black Panther wordt in navolging van Spider-Man: Homecoming geen typisch Marvel Studios-oorsprongsverhaal. We kijken ernaar uit om het koninkrijk Wakanda in volle glorie op het scherm te zien, terwijl ook de laatste zaadjes voor Avengers: Infinity War zullen worden gelegd. De film zal ongetwijfeld in de spotlights komen dankzij zijn haast volledige zwarte/Afro-Amerikaanse cast en het feit dat het hier draait rond de eerste zwarte superheld in mainstream superheldencomics, maar anderzijds verwachten we een vrij rechttoe rechtaan Marvel-blockbuster zonder al te veel verrassingen.

 

AVENGERS: INFINITY WAR

 • Studio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: The Avengers (Marvel), gecreëerd door Stan Lee en Jack Kirby
 • Regisseurs: Anthony & Joe Russo
 • Met: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Josh Brolin, Chris Pratt, Tom Holland
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • Release: 25 April
 

Eindelijk is het zo ver. De zes Infinity Stones (de MacGuffins doorheen alle films van Marvel Studios) worden verzameld door überbooswicht Thanos (Josh Brolin) en zijn aanval op het universum kan starten. Avengers: Infinity War is de culminatie van het Marvel-filmuniversum, waar alle Avengers, Spider-Man, Doctor Strange en de Guardians of the Galaxy voor het eerst samen in één film te zien zijn, en belooft zo ongeveer de grootste superheldenfilm tot hiertoe te worden. Regisseurs Anthony en Joe Russo (Captain America: Civil War) laten zich inspireren door de Thanos Quest-, The Infinity Gauntlet- en Infinity-verhaallijnen uit de comics en sluiten hiermee een hoofdstuk van het Marvel Cinematic Universe af. Dat we epische actiescènes en heel wat leuke momenten tussen de megacast aan karakters krijgen, staat buiten kijf. Ons zal het vooral benieuwen of Thanos eindelijk de vloek van de Marvel-villains kan doorbreken en of alle personages evenveel recht kan aangedaan worden. Zou het ook kunnen dat er eindelijk eens wat grote helden sterven in een Marvel-film? Hoe dan ook, nu al de grootste en meest verwachte superheldenblockbuster van het jaar.

 

DEADPOOL 2

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: Deadpool (Marvel), gecreëerd door Fabian Nicieza en Rob Liefeld
 • Regisseur: David Leitch
 • Met: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beetz
 • Universum: X-Men Cinematic Universe
 • Release: Mei
 

De sequel op de meest succesvolle X-Men spin-off tot hiertoe wordt meteen ook de eerste van het jaar in het X-universum bij 20th Century Fox – vermits The New Mutants verlaat werd naar 2019. Ryan Reynolds keert terug naar de rol van zijn leven als Marvel’s Merc with a Mouth en wordt bijgestaan door Josh Brolin als de tijdreizende mutant Cable. Met tal van inspiratie uit de zeer geslaagde Cable & Deadpool-comic bij Marvel en John Wick-regisseur David Leitch aan boord, belooft Deadpool 2 een grotere, meer actievolle en hopelijk even hilarische sequel te worden. Hoogstwaarschijnlijk opnieuw de grappigste en vuilste superheldenfilm van het jaar.

 

ANT-MAN AND THE WASP

 • Studio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: Ant-Man, The Wasp, Tales to Astonish (Marvel), gecreëerd door Stan Lee, Jack Kirby en Larry Lieber
 • Regisseur: Peyton Reed
 • Met: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Michelle Pfeiffer, Laurence Fishburne
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • Release: Juli
 

Net zoals de eerste Ant-Man-film in 2015 de ondankbare taak had om Avengers: Age of Ultron te volgen, doet deze Ant-Man and the Wasp hetzelfde bij Avengers: Infinity War. Scott Lang (Paul Rudd) probeert na de gebeurtenissen van Captain America: Civil War zijn verantwoordelijkheden als superheld en vader te combineren, terwijl hij een nieuwe missie voorgeschoteld krijgt van de oorspronkelijke Ant-Man Hank Pym (Michael Douglas) en diens dochter Hope Van Dyne, nu ook in volledige superheldenmodus en haar moeder opvolgend als The Wasp. Met regisseur Peyton Reed aan het roer verwachten we meer van hetzelfde: een vrij ingetogen doch bij momenten hilarische superheldenkomedie. Van alle Marvel Studios-films dit jaar waarschijnlijk wel de (pardon the pun) kleinste en minst belangrijke, maar ach, het kan een leuk tussendoortje worden…

 

ALITA: BATTLE ANGEL

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: Battle Angel Alita door Yukito Kishiro
 • Regisseur: Robert Rodriguez
 • Met: Rosa Salazar, Ed Skrein, Christoph Waltz, Jennifer Connelly
 • Release: Juli
 

In 2016 nam Hollywood manga- en animeklassieker Ghost in the Shell onder handen met gemengd resultaat, in 2017 doen ze hetzelfde voor Battle Angel Alita van Yukito Kishiro. Ook hier is het hoofdpersonage een vrouwelijke cyborg die zich bitter weinig van haar verleden herinnert. Alita gaat door het leven als premiejaagster in een post-apocalyptische toekomst. De film zou de eerste 4 boeken van de manga adapteren en de namen achter de schermen zijn niet van de minste, met producer James Cameron (Avatar, The Terminator, Aliens) en regisseur Robert Rodriguez (Sin City, Machete) op kop. We houden ons hart vast of zij dan weer wel een Japanse mangaklassieker degelijk kunnen adapteren voor een Amerikaans publiek…

 

TEEN TITANS GO! TO THE MOVIES

 • Studio: Warner Bros. Animation
 • Gebaseerd op: Teen Titans (DC), gecreëerd door Bob Haney en Bruno Premiani
 • Regisseurs: Aaron Horvath, Peter Rida Michail
 • Met de stemmen van: Tara Strong, Kristen Bell, Will Arnett, Greg Cipes, Khary Payton
 • Universum: Teen Titans Go! DC-universum
 • Release: Juli
 

Een zeer apart project van Warner Bros. en DC Entertainment, maar goed. Vermits elke DC-superheld ondertussen toch naar het grote scherm wordt vertaald, besluiten de Teen Titans hetzelfde te doen. Onder leiding van Robin trekken de jonge helden naar Hollywood… Deze langspeelfilm van de populaire DC-cartoon Teen Titans Go! wordt de eerste voor Cartoon Network sinds The Powerpuff Girls Movie (2002). Verwacht geen instant-klassieker, maar gewoon een extra lange aflevering van de reeks. Toch weet de eerste trailer vol metacommentaar ons te bekoren…

 

VENOM

 • Studio: Sony Pictures
 • Gebaseerd op:  Venom (Marvel), gecreëerd door Todd McFarlane, David Michelinie, Mike Zeck en Randy Schueller, en Spider-Man (Marvel), gecreëerd door Stan Lee & Steve Ditko
 • Regisseur: Ruben Fleischer
 • Met: Tom Hardy, Michelle Williams
 • Universum: Sony’s Marvel Cinematic Universe
 • Release: Oktober
 

Nu het duidelijk is dat Marvel Studios een betere live-action Spider-Man kan neerzetten dan deze uit de twee filmreeksen bij Sony Pictures, probeert Sony nu de wereld rond Marvel’s webspinner uit te bouwen – zonder Spidey weliswaar. Het eerste project wordt Venom, een soloprent rond de gekende Spider-Man-villain die voortkomt uit het buitenaardse zwarte pak dat Peter Parker een tijdje droeg. Tom Hardy vertolkt Eddie Brock, dewelke met de Venom-symbiont zal verbonden worden en een monsterlijke villain/antiheld wordt. Ondanks het gebrek aan een Spider-Man, zijn we wel benieuwd naar de richting die Marvel en Sony hiermee willen opgaan. Sowieso klinkt het al beter dan Topher Grace als Eddie/Venom in Spider-Man 3 (2007), maar Venom zou weleens de verrassing van het jaar kunnen zijn als het inderdaad de donkere, op Marvel’s Venom: Lethal Protector-minireeks gebaseerde antiheldenprent wordt die de studio lijkt te beloven…

 

X-MEN: DARK PHOENIX

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: X-Men (Marvel), gecreëerd door Stan Lee & Jack Kirby, X-Men: The Dark Phoenix Saga (Marvel) door Chris Claremont en John Byrne
 • Regisseur: Simon Kinberg
 • Met: Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, James McAvoy, Sophie Turner, Jessica Chastain
 • Universum: X-Men Cinematic Universe
 • Release: November (uitgesteld tot februari 2019)
 

Zeg wat je wil over voorganger X-Men: Apocalypse, de X-Men-franchise gaat de juiste kant op voor de fans van de Marvel-comics. Na een eerdere, ietwat mislukte poging in X-Men: The Last Stand (2006) zijn ze bij 20th Century Fox eindelijk klaar om de klassieke The Dark Phoenix Saga-verhaallijn te adapteren – waarin Jean Grey (Sophie Turner) bezeten wordt door een eeuwenoude kosmische kracht. Zoals steeds het geval was bij de X-prequels sinds X-Men: First Class (2011), springen we in X-Men: Dark Phoenix opnieuw tien jaar verder in de tijd – waardoor we aankomen in de jaren 1990. We verwachten geen Wolverine, maar het kernteam van Cyclops, Storm, Jean Grey, Nightcrawler en hoofdfiguren Professor X, Magneto en Mystique zijn aanwezig en mogen ditmaal échte gekostumeerde superhelden zijn. Ook gaan we eindelijk de kosmische toer op. Simon Kinberg maakt dan misschien wel zijn debuut als regisseur met deze film, hij was al begaan als scenarist en producent sinds de eerste X-Men-prent uit 2000. De verwachtingen liggen dus hoog bij deze X-Men, dewelke mogelijk de laatste in de huidige prequelreeks wordt…

 

AQUAMAN

 • Studio: Warner Bros. Pictures
 • Gebaseerd op: Aquaman (DC), gecreëerd door Mort Weisinger en Paul Norris
 • Regisseur: James Wan
 • Met: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman
 • Universum: DC Extended Universe
 • Release: December
 

Na zijn cameo in Batman V Superman: Dawn of Justice (2016) en spetterend debuut in Justice League (2017), krijgt Jason Momoa als Arthur Curry/Aquaman zijn eigen soloprent. Het verhaal rond DC’s koning der zeven zeeën werd in Justice League wat ingekort, maar hier belooft regisseur James Wan een episch onderwateravontuur waar Aquaman zijn plaats als rechtmatige koning van Atlantis zal claimen en in conflict treedt met zijn halfbroer Ocean Master, aartsvijand Black Manta en latere vrouw/koningin Mera. De meningen over Justice League waren misschien wel verdeeld, maar Momoa als Aquaman was veruit één van de hoogtepunten. Het is spijtig dat de enige DC-film van Warner Bros. dit jaar “slechts” een oorsprongsverhaal is, maar het zal een welkome afwisseling bieden van al dat Marvel-geweld. Na hun Black Panther krijgen we dit jaar dus niet één, maar twee koning-superhelden op het witte doek…

 

SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE

 • Studio: Sony Pictures Animation
 • Gebaseerd op: Spider-Man (Marvel), gecreëerd door Stan Lee en Steve Ditko, en Ultimate Spider-Man/Miles Morales (Marvel), gecreëerd door Brian Michael Bendis en Sara Pichelli
 • Regisseurs: Peter Ramsey, Bob Persichetti, Rodney Rothman
 • Met de stemmen van: Liev Schreiber, Shameik Moore, Brian Tyree Henry, Mahershala Ali
 • Release: December
 

Naast de gedeelde Spider-Man tussen Marvel en Sony en het Sony Marvel-universum dat start met Venom, komt er nog een aparte geanimeerde Spider-Man-prent aan. Into the Spider-Verse, aanvankelijk geproduceerd door The LEGO Movie-regisseurs Phil Lord en Chris Miller, vertelt niet het verhaal van Peter Parker, maar van de jonge Miles Morales die in de Ultimate Marvel-comics de nieuwe Spider-Man wordt na de dood van Parker. Een aparte animatiestijl en het feit dat het hier nu eens niet draait om Peter Parker zorgt al voor een intrigerend concept voor een Spidey-film.

 

I KILL GIANTS

 • Studio: Treehouse Pictures
 • Gebaseerd op: I Kill Giants (Image Comics) door Joe Kelly en J.M. Ken Niimura
 • Regisseur: Anders Walter
 • Met: Zoe Saldana, Madison Wolfe, Noel Clarke, Imogen Poots
 • Release: 2018
 

Gebaseerd op de award winnende Image-comic van Joe Kelly en daarmee één van de weinige indieprojecten in deze lijst. I Kill Giants vertelt het verhaal van Barbara Thorson, een geeky, verlegen meisje die in een wereld vol fantasy en monsters haar toevlucht zoekt. De film maakte zijn debuut al in 2017 op enkele filmfestivals, maar momenteel is er maar weinig tot geen sprake van een grote release. Zonde, want de comic is een modern pareltje…

 

Ook in 2018…

Direct-to-video animatiefilms alom bij DC Entertainment en Warner Bros. Animation. Een adaptatie van de allereerste Elseworlds graphic novel BATMAN: GOTHAM BY GASLIGHT komt eraan in februari. In de lente volgt SUICIDE SQUAD: HELL TO PAY, de eerste film rond Task Force X in het vernieuwde DC Animated Universe. In het najaar volgt dan het eerste deel van THE DEATH OF SUPERMAN, een adaptatie van de klassieke verhaallijn uit 1992 (Reign of the Supermen volgt in 2019) en een langere, meer aan de comics getrouwe update van Superman: Doomsday uit 2007. Verder bij DC en WB mogen we in januari een cross-over tussen SCOOBY DOO & BATMAN: THE BRAVE & THE BOLD verwachten, The Brave & The Bold blijft het verborgen pareltje van de Batman-animatiereeksen.

LEGO DC Comics is ook weer van weggeweest met LEGO DC COMICS SUPER HEROES: THE FLASH in maart, waarin een LEGO-adaptatie van Groundhog Day met de Scarlet Speedster wordt gedaan. En ook bij Marvel staan er enkele animatieprojecten op til. Naast zijn langspeelfilm in de bioscoop komt er ook een LEGO Marvel-project rond de Black Panther, getiteld LEGO BLACK PANTHER: TROUBLE IN WAKANDA. In MARVEL RISING: SECRET WARRIORS van Marvel Animation zelf staan dan weer jonge superhelden als Ms. Marvel, Spider-Gwen (hier Ghost-Spider), Patriot en Squirrel Girl centraal.

 

Naar welke comicbookfilms kijk jij het meest/minst uit in 2018? Laat het ons weten!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.