Random Article


De Beste (en Slechtste) Films van 2017

 

Posted 03/01/2018 by

We hebben 2017 alweer achter ons gelaten, dus dat betekent dat de Brainfreeze-crew naar jaarlijkse gewoonte over hun favoriete (en minder favoriete) films, tv-series en comics komt vertellen. Hieronder vind je alvast het eerste overzicht boordevol subjectiviteit, meningen en persoonlijke opvattingen!

 

KILLIAN

 1. BLADE RUNNER 2049: Soms heb je gewoon dat gevoel in de bioscoopzaal dat je iets meemaakt. Dat je niet een zoveelste blockbuster aan het kijken bent. Dat dit er eentje wordt voor “the ages“. Regisseur Denis Villeneuve (Arrival,), de afgelopen jaren dé in de gaten te houden cineast in Hollywood, levert hier zijn magnum opus af. Het vervolg op Ridley Scotts iconische Blade Runner (1982) staat garant voor voortdurende visuele en muzikale pracht met gedreven acteerprestaties van Ryan Gosling en Harrison Ford. Kortom, een van de beste sequels ooit. Het is iets speciaal, iets vrij uniek en iets meesterlijk, ondanks eventuele tempoproblemen.
 2. STAR WARS: THE LAST JEDI: Hoe controversieel en verdelend de achtste Sagafilm van regisseur Rian Johnson ook moge zijn, voor mij blijft dit de beste Star Wars-prent tot nog toe. Je moet het maar durven. Alle verwachtingen en verhaallijnen van fans na The Force Awakens gebruiken en helemaal omkeren. Wie zijn de ouders van Rey? Wie of wat is Supreme Leader Snoke? Wat deed Luke Skywalker op die planeet? The Last Jedi toont plotwending na plotwending. “(Narratieve) Regels zijn er om gebroken te worden.” zeggen we dan. Bovendien is het ook gewoon een leuke, sfeervolle en grappige sci-fi-prent met geloofwaardig acteerwerk van Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver en Daisy Ridley. This is the Star Wars movie you were looking for!
 3. LOGANDe allerlaatste X-Men-film met Hugh Jackman als de geklauwde Canadees, Logan/Wolverine… Regisseur James Mangold, de cineast van The Wolverine (2014), kwam met een atypische en emotionele superheldenprent over familie, ouderdom en het einde van een tijdperk. Superheldenfilms mogen meer zijn dan gewoon wat knokken. Nog niet overtuigd? Bekijk gewoon even de eerste trailer opnieuw. Toegegeven, Logan is wellicht de film in dit lijstje die het meest “gegroeid” is bij mij.
 4. DUNKIRK: “Tik tik tik tik tik”. Posttraumatische stressstoornis. Dat is wat Christopher Nolan (The Dark Knight-trilogie) en componist Hans Zimmer me hebben aangedaan. Soms spring ik ‘s nachts nog uit mijn bed, bezweet en fictieve kogels ontwijkend. Zonder afbreuk te willen doen aan echte oorlogsverhalen en -ervaringen doet deze meeslepende blockbuster een meer dan geslaagde job om mensen in het oorlogsgevoel onder te dompelen. Dunkirk verloor me dan ook geen seconde dankzij de combinatie van het IMAX-formaat, het sounddesign van Zimmer en vooral de innovatieve vertelstructuur van Nolan. Op de koop toe nog eens sterke acteerprestaties. Ja, ook van Harry Styles!
 5. GET OUT: Hier werd het moeilijk. Ga je voor de geweldige horrorfilm It? Of toch maar het sublieme langspeeldebuut van Jordan Peele? Jawel, Get Out is niet alleen een voortreffelijke thriller met een interessant verhaal en enkele leuke (doch voorspelbare) wendingen, maar vat ook perfect de “Zeitgeist” anno 2017. Maatschappelijke relevantie? Check!

Eerlijkheidshalve moet ik hier even vermelden dat ik The Post, Logan Lucky en Mother! nog moet bekijken. EERVOLLE VERMELDINGEN zijn dit jaar: de return-to-form van Shyamalan met SPLIT; coming-of-ages-films SPIDER-MAN: HOMECOMING over mijn favoriete webslingerende superheld en natuurlijk IT; het hilarische GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2; de eerste vier en half minuten van VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS (de rest kan je skippen) en de sublieme thrillers, zoals het Oscar-waardige WIND RIVER en artistieke NOCTURNAL ANIMALS (eigenlijk december 2016). Verplicht kijkmateriaal, die twee laatste!

TELEURSTELLINGEN VAN DIENST zijn goedkope animeverfilmingen zoals GHOST IN THE SHELL; de rest van VALERIAN, het onevenwichtige THOR: RAGNAROK en de twee films uit DC’s filmuniversums, JUSTICE LEAGUE (maar waar een Snyder-cut voor mij soelaas kan bieden) en het overroepen en onvoorstelbaar voorspelbare WONDER WOMAN. Ik verwachtte gewoon meer na al die lofprijzingen…

 

ARNO

 1. JUSTICE LEAGUE: Wederom zijn de meningen over een DC-blockbuster verdeeld, what else is new? Feit blijft dat ondanks de toonveranderingen ten gevolge van zeer uiteenlopende regisseurs, de studio-inmenging en de verkorte speelduur, Justice League een zeer genietbare superheldenblockbuster was die evengoed, zo niet beter is dan andere grote team-ups van hetzelfde kaliber. Kon het beter? Uiteraard. Kon het langer? Zeker. Kon het meer coherent? Yep. Maar desalniettemin was de eerste samenkomst van DC’s grootste helden en ‘s werelds meest iconische superheldenteam een epische ervaring.
 2. LOGAN: De laatste vaarwel aan Hugh Jackman als Wolverine en één van de meest originele en eigenzinnige superheldenfilms aller tijden. Tegelijk werd het ook één van de beste en een van de hoogtepunten van Marvel’s X-Men-franchise bij 20th Century Fox. Zo kan het dus ook.
 3. WAR FOR THE PLANET OF THE APES: Een fantastische, emotionele en harde afsluiter van één van de beste sci-fi trilogieën van deze tijd. Hail Caesar!
 4. WONDER WOMAN: Niet het kroonjuweel van de DC-filmfranchise dat de critici ervan maken (indien het niet om een vrouwelijk hoofdpersonage of vrouwelijke regisseur ging, hadden ze hoogstwaarschijnlijk anders gepiept… the age we live in), maar wel een zeer genietbaar oorsprongsverhaal met tal van epische scènes. De prent wordt vooral gered door de perfect gecaste Gal Gadot als ‘s werelds grootste superheldin. Ook fijn dat DC’s Amazoneprinses de eerste goede superheldenfilm met vrouwelijke lead op haar naam kan schrijven. We hebben er lang genoeg op moeten wachten (en een andere heldin had simpelweg niet gekund).
 5. THOR: RAGNAROK: Hoewel er heel wat slijtage op de Marvel-blockbusterformule begint te komen, wist de derde Thor-prent toch nog te verrassen. Was het de epische send-off die sommige personages verdienden? Allesbehalve. De overdreven grappen deden de film pijn, maar ergens was het toch fijn om te zien dat ze bij Marvel Studios eindelijk eens een eigenzinnige regisseur als Taika Waititi gewoon zijn ding lieten doen zonder teveel studio-inmenging  (Guardians of the Galaxy niet meegerekend). Een ietwat vreemde eend in de bijt wanneer je de film opnieuw zou zien in een marathon naast de andere Thor- en Avengers-films, maar desalniettemin zeer genietbaar.

Eervolle vermeldingen: KONG: SKULL ISLAND, THE LEGO BATMAN MOVIE, SPIDER-MAN: HOMECOMING, JOHN WICK CHAPTER 2, SPLIT, LIFE, POWER RANGERS & KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE.

Teleurstellingen: DUNKIRK, saaiste Nolan ooit, STAR WARS: THE LAST JEDI, goeie Star Wars-prent en een geweldige send-off voor Luke Skywalker, maar daarom geen goede film – de nieuwe helden van de franchise weten gewoon niet te overtuigen, GUARDIANS OF THE GALAXY VOL.2, ronduit overbodig, TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT, zelfs Bayhem kan saai worden, VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS, een gemiste kans (op die geweldige openingsmontage na) en ALIEN: COVENANT, Ridley Scott kan het niet meer.

 

MICHAEL

 1. WAR FOR THE PLANET OF THE APES: Hoewel de vorige films net een tikkeltje beter zaten qua verhaal, was deze visueel echt perfect. Andy Serkis levert weer een knap staaltje acteerwerk en de humor zit goed met de nieuwe ‘Bad Ape’. Gevechtsscènes waren ook zeker in orde en Maurice, de Orang-Oetan, mijn totem in de scouts, zal altijd een speciaal plaatsje hebben in mijn hart.
 2. LOGAN: De laatste film met Hugh Jackman als Wolverine en R-rated, zo moest het zijn en James Mangold heeft ons een prima afscheid gegeven. Patrick Stewart stal voor mij toch wel de film als een demente Professor X.
 3. STAR WARS: THE LAST JEDI: The Force Awakens had in 2015 veel vragen onbeantwoord achtergelaten. Van vele kreeg je in deze film een antwoord, maar niet iedereen was daar even blij mee. Ik vond alleen Snoke een verspild personage, maar de film viel voor de rest nog wel mee. Het is niet Empire Strikes Back, maar gelukkig ook niet The Phantom Menace en dat verwachtte ik ook niet van deze film.
 4. GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2: Na de verrassing die de eerste film was, keek ik heel erg uit naar het tweede deel. Er zat meer diepgang in deze film terwijl de eerste puur vermaak was. De humor ging er soms over, ik denk nu maar aan Drax met zijn gevoelige tepels, maar dat was ook het enigste slechte punt voor mij aan deze film.
 5. IT: Totaal geen fan van horror: de meeste verhalen zijn belachelijk, slecht geproduceerd en bestaan alleen maar uit jumpscares. Deze film heeft mij totaal verrast. De acteerprestaties waren top en vooral die van Bill Skarsgård als Pennywise en de kinderen van de Losers club.

Eervolle vermeldingen zijn voor mij DC’s team-up in JUSTICE LEAGUE, de Hulk en Thor-bromance in THOR: RAGNAROK en Tom Holland in SPIDER-MAN: HOMECOMING.

Teleurstellingen waren dan weer de acteerprestaties in WONDER WOMAN en RESIDENT EVIL: THE FINAL CHAPTER, gemiste kans voor een geweldige actiefilm te zijn.

 

Wat waren jouw favoriete films van 2017? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.