Random Article


“The Last One, hopefully” – Wat is er mis met de nieuwe Star Wars? (Spoilers!)

 

Posted 15/12/2017 by

Opgelet, SPOILERS voor The Last Jedi!

 
Breathe. Just breathe.

Waar wij uitermate positief waren over Star Wars: The Last Jedi (en dat na een tweede kijkbeurt nog steeds zijn), zijn er online heel wat verschillende meningen terug te vinden. Niet iedereen was blijkbaar fan van de achtste Star Wars-sagafilm van Rian Johnson bij Lucasfilm en Walt Disney Pictures. We zetten onze kritische blik op, hoorden eens rond en somden enkele van de kritiekpunten op:

  • Het “gestolen” plot – Misschien was het niet zo erg als bij The Force Awakens, maar ook in The Last Jedi waren wat parallellen terug te vinden met de vorige films. Denk maar aan de ontmoeting tussen Rey, Kylo Ren en Snoke en het grote conflict met The Emperor in The Return of the Jedi. Of het eindgevecht dat wel wat weg had van de strijd om Hoth. Valt het trouwens niet ergens te begrijpen dat de achtste film in een saga wat doet denken aan de vorige delen?
  • De plotwendingen – The Last Jedi zit tjokvol plotwendingen en onverwachte momenten. Wie zag de dood van Supreme Leader Snoke aankomen? Of de dood van Luke Skywalker? Of dat Leia een Force-user is (waarover later meer)? Maar er zijn echter ook heel wat Star Wars-fans die het goedkoop en onverdiend vonden.

  • De humor – Jawel, ondanks de duistere toon bevat The Last Jedi ook heel wat humor. Denk maar aan de robot BB-8, de sarcastische Luke, de wijze Yoda of de Porgs, de vliegende cavia-achtige wezens. Grappen waren er genoeg, maar waren het er te veel? Op de verkeerde momenten? Ook dat blijkt een controversieel onderwerp te zijn…

  • Dumbledo- Snoke dies. – Jawel, de grote schurk uit The Force Awakens stierf dus. Waar sommigen het een prachtige en originele insteek vonden, vinden ook heel wat mensen het spijtig dat zo’n mysterieus en krachtig wezen op zo’n manier stierf. Te weinig gebruikt of slechts een manier om Kylo Rens personage op te bouwen? Wie zal het zeggen… En wat met zijn “Knights of Ren”? Of waren dat de Praetorian Guards in die epische gevechtsscène? We weten het simpelweg (nog) niet.
  • General Leia is een Force-user: Hier zijn we toegekomen aan een ander controversieel punt, dat door sommigen zelfs het “Martha-moment” uit The Last Jedi genoemd wordt. Nadat The First Order een gewaagde aanval inzet op de brug van het vlaggenschip van de rebellen, worden verschillende kopstukken de ruimte ingeslingerd. Onder hen is generaal Leia Organa (wijlen Carrie Fisher) die wonder boven wonder dankzij de Force weet te overleven en zich naar het schip “trekt”. Een magisch moment voor sommigen, belachelijk voor anderen en net het ideale moment om haar uit de reeks te schrijven.

  • De ouders van Rey blijken onbelangrijke nietsnutten te zijn – Ondanks de hele controverse en alle theorieën blijkt de afkomst van Rey helemaal niet zo belangrijk te zijn. Haar ouders waren blijkbaar gewoon scavengers vanop Jakku. Geen Skywalker, geen Kenobi, gewoon “Rey”. Maar is dat niet net het hele punt? Dat er overal in het melkwegstelsel jonge Jedi zijn wiens “Force” “awakened” moet worden? Bekijk gewoon al maar dat laatste hoopvolle shot.

  • Rey en Kylo Renn – De gedragingen van de centrale figuren, Rey en Kylo Renn, strookten soms niet helemaal met The Force Awakens en hun eerdere gedrag in de film. Hoe bijvoorbeeld Kylo na de moord op Snoke van een getormenteerde strijder meteen weer overging naar “full-on-evil-guy” voor de laatste scènes in de film, deed blijkbaar de wenkbrauwen fronsen.
  • Luke Skywalker – Ook over de neerzetting van Star Wars-icoon bij uitstek, Mark Hamill als Luke Skywalker, wordt er blijkbaar best wat gediscussieerd. Was hij te sarcastisch? Kwam zijn filosofisch gewauwel of de Force te veel aan bod? En had hij er in levende lijve bij moeten zijn op Crait? Moest hij trouwens echt sterven? We kunnen er nog jaren over discussiëren.

  • Canto Bight-scènes met Finn en Rose – Als laatste kritiekpunt zien we ook opvallend vaak kritiek op de tweede act van The Last Jedi. Het verhaal van Rey en de rebellen werd immers even onderbroken voor een zoektocht in Canto Bight samen met Finn (John Boyega) en Rose (Kelly Marie Tran). Het zorgde voor een tussenstuk in de film dat inging op sociale ongelijkheid, het moreel grijze aspect van “Star Wars” en een volgende generatie rebellen. Was het daarentegen te lang? Of zelfs nodig? Uiteindelijk liep het plan van Finn, Rose en de verraderlijke “DJ” toch op niets uit…

 

Gaat ondergetekende akkoord met deze punten van kritiek? Niet helemaal (maar daarvoor kan je natuurlijk nog eens onze Brainfreeze-recensie nalezen), maar wij willen vooral JOUW mening weten over The Last Jedi! Laat het ons weten in de comments hieronder, maar hou het natuurlijk beleefd!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.