Random Article


Review: War for the Planet of the Apes

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 140 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 12 Juli 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Perfecte afsluiter tot de trilogie. Verbluffende CGI en motion capture. Zeer zwaarwichtig en emotioneel verhaal. Andy Serkis.

Minder


Tikkeltje voorspelbaar. Menselijke personages iets te weinig uitgewerkt.


Met War for the Planet of the Apes leveren 20th Century Fox en Matt Reeves een perfecte afsluiter tot één van de beste filmtrilogieën van deze tijd. Lees hier onze Brainfreeze-review en Heil Caesar!

Posted 05/07/2017 by

 
Full Article
 
 

Apes! Together! Strong!

In 2011 leverden 20th Century Fox en regisseur Rupert Wyatt met Rise of the Planet of the Apes een waardige prequel en nieuwe start voor de The Planet of the Apes-filmfranchise, waarin motion capture legende Andy Serkis (The Lord of the Rings, The Hobbit, Avengers: Age of Ultron) schitterde als de extreem intelligente chimpansee Caesar. In 2014 nam regisseur Matt Reeves het roer over met Dawn of the Planet of the Apes, veruit één van de betere sci-fi films van de afgelopen jaren. Met deze War for the Planet of the Apes, de inmiddels negende film gebaseerd op het boek van Pierre Boulle uit 1963 en derde in de rebootsaga, maken Reeves, Serkis en co duidelijk waarom deze Planet of the Apes-prequeltrilogie terecht één van de beste filmtrilogieën aller tijden en de beste sci-fi remake sinds Battlestar Galactica kan genoemd worden.

Twee jaar nadat de oorlog tussen de apen en de restanten van het menselijke ras losbarstte in de vorige film, poogt Caesar (Andy Serkis) zijn volk naar een veilige nieuwe plek te leiden. Wanneer de apen echter zware verliezen lijden, enkelen onder hen overlopen naar de mensen en hun schuilplaats in het bos wordt ontdekt, is het aan Caesar om te kiezen tussen de veiligheid van de apen en zijn eigen persoonlijke wraakmissie jegens kolonel McCullough (Woody Harrelson), de leider van wat er overblijft van het Amerikaanse leger…

Het is zelden dat een sequel het origineel overtreft, maar Dawn of the Planet of the Apes was zo'n film. Het komt nog minder voor dat een derde film het niveau van de eerste twee kan evenaren, maar met deze War for the Planet of the Apes is het regisseur Matt Reeves toch gelukt. War behoudt de emotionele diepgang en verbluffende CGI en motion capture van de vorige films, maar voegt er nog een zwaarwichtiger en emotioneler verhaal aan toe. Dit is werkelijk het einde van de prequeltrilogie (en van de mens als dominante soort op Aarde), maar tegelijk een nieuw begin dat vakkundig een brug vormt met de originele films uit de jaren 60-70. Naast Caesar zelf herkennen we nu ook namen als Cornelius, Caesar's jongste zoontje, en natuurlijk Nova (Amiah Miller), een jong meisje dat niet meer kan spreken en een surrogaatdochter wordt voor de orang-oetan Maurice (Karin Konoval). Tegelijk zorgt Matt Reeves voor heel wat decors en situaties die een zeer opzichtige hommage brengen aan de eerste film uit 1968.

Het verhaal van War is nog tragischer en komt nog harder aan dan de vorige twee films, mede geholpen door de prachtige acteerprestaties en CGI van de motion capture acteurs. Het is verbazingwekkend hoeveel emoties de apen kunnen overbrengen met één simpele blik of gebaar. En dat is ook nodig, want er wordt bitter weinig gesproken in de film vermits het merendeel van de apen gebarentaal gebruikt en één van de menselijke hoofdpersonages niet kan praten. War is daarmee dus weer een zeer visuele film geworden. Net zoals in Dawn, spelen Andy Serkis en co wederom de menselijke acteurs naar huis. Woody Harrelson (Natural Born Killers, Cheers) toont uiteraard weer waarom hij een topacteur is, maar het nochtans eveneens tragische verhaal van zijn verbitterde kolonel – die bij momenten Marlon Brando's kolonel Kurtz uit Apocalypse Now (1979) kanaliseert – kan op weinig sympathie rekenen tegenover dat van Caesar en zijn apen. Doorheen de film krijg je werkelijk het gevoel dat de mens zijn tijd gehad heeft en dat we de planeet best maar moeten overlaten aan onze boomslingerende vrienden. Een slimme, doch vrij cliché variatie van het ALZ-133 virus dat de apen slimmer maakte/de mensheid bijna uitroeide en een grotere rol van de natuur in de climax van de film benadrukken dat des te meer, een haast Bijbelse eindscène maakt het helemaal af.

Dat wil niet zeggen dat er niet eens gelachen mag worden. War blijft doorgaans een zeer zware en weemoedige film, maar Steve Zahn zorgt als de uit een zoo ontsnapte Bad Ape af en toe voor een welgekomen vrolijke noot. Ook de band tussen Nova (Amiah Miller) en Maurice (Karin Konoval) zorgt voor enkele hartverwarmende momenten. De ster van dit alles blijft uiteraard Andy Serkis, dewelke samen met zijn motion capture team een Oscar verdient voor zijn prestaties als Caesar doorheen de trilogie.

War for the Planet of the Apes levert een perfecte afsluiter voor wat uiteindelijk als één van de beste filmtrilogieën van onze tijd zal bestempeld worden. Deze zomer kent alweer heel wat grote popcornblockbusters, maar voor de betere sci-fi, de sci-fi die blijft nazinderen, moet je hier zijn. Absolute aanrader.

War for the Planet of the Apes slingert op 12 juli de bioscoopzalen binnen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.