Random Article


Review: Alien – Covenant

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , , ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 122 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 17 Mei 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Gewaagde, maar niet altijd even geslaagde keuzes. Uitgediepte personages en goeie cast met Katherine Waterston en Michael Fassbender op kop. Expliciete horrorfilm. Visueel prachtig.

Minder


Laat weinig aan de verbeelding over. Bij momenten slordige CGI. Voorspelbare plotwendingen.


Vanaf morgen sluipt Ridley Scotts Alien: Covenant, de sequel op Prometheus en prequel op Alien, in de bioscoop! Onze kritische, spoilervrije recensie vind je zoals gewoonlijk hier. Laat ons zeker ook weten wat jullie ervan vonden!

Posted 16/05/2017 by

 
Full Article
 
 

I'll do the fingering.

Met Alien: Covenant probeert regisseur Ridley Scott een brug te bouwen tussen zijn sci-fi-horrorklassieker Alien (1979) en diens polariserende prequel Prometheus (2012). Met meer Xenomorph-actie, opnieuw een sterke vrouwelijke lead in de vorm van Katherine Waterston en expliciete body horror om u tegen te zeggen, maar tegelijkertijd ook enkele vreemde verhaalkeuzes, soms fletse CGI en enkele zeer voorspelbare plotwendingen is ook ons oordeel over Covenant niet altijd eenduidig…

Tien jaar na de verdwijning van het Prometheusruimteschip met Dr. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) en de synthetic David (Michael Fassbender) zet de mensheid – en dan vooral de Weyland-Yutani Corporation – zijn ruimtelijke kolonisatie verder. De Covenant, bestuurd door piloot Tennessee (Danny McBride), is samen met een cargo van meer dan tweeduizend passagiers op reis naar een geschikte planeet om te bewonen. Onderweg ontvangt het ruimtetuig een opmerkelijke noodoproep vanop de schijnbaar perfecte planeet en besluit op onderzoek te gaan. De bemanning, met onder meer vervangend kapitein Oram (Billy Crudup), de synthetic Walter (Michael Fassbender) en Daniels (Katherine Waterston), landt met hoopvolle gevoelens, maar wordt al snel met open (maar niet altijd even vriendelijke) armen ontvangen door niet alleen de inheemse fauna, maar ook een onverwachte gastheer…

Het kind moest ongetwijfeld een aantrekkelijke naam hebben, maar Scotts Alien: Covenant is in alle mogelijke manieren Prometheus 2. Niet alleen worden thema's uit de Alien-prequel verdergezet, ook worden de belangrijkste (niet altijd overlevende) acteurs en actrices teruggehaald voor een korte rol. Wie geen fan was van de filosofische onderwerpen en focus op "de zin van het leven", is eraan voor de moeite. Anders dan het ambiguë Prometheus, dat ook al het verhaal van de Space Jockeys of Engineers uit de doeken deed, diept Alien: Covenant de gehele mythos van de Alien-franchise uit en laat het nog maar weinig aan de verbeelding over. Niet altijd kloppen die nieuwe antwoorden weliswaar met de (losse) "continuïteit", waardoor Covenant ook enkele nieuwe kritische vragen oproept. Denk maar aan de plotse achteruitgang van de technologie tussen deze Covenant en de eerste Alien (dewelke zich slechts een goeie 20 jaar afspeelt) of enkele belangrijke plotpunten uit Aliens (1986).

Met een titel als Alien: Covenant behoort de prent uiteraard wel degelijk duidelijk tot de iconische horrorfranchise. Met de terugkeer van de monsterlijke Xenomorph volgt al gauw een spoor van bloed en ingewanden. Van de verschillende chest- en nu ook backburster-scènes tot de concrete moordpartijen, waarbij ledematen meermaals van het lichaam ontdaan worden: Covenant maakt gebruik van zijn R-rating en toont naast de gore ook voor het eerst in de franchise wat naakt. Ook visuele knipogen naar de andere films van Scott, zoals de rol (en het uiterlijk) van Waterston of een achtervolgingsscène doorheen de gangen van de Covenant, doen bewust terugdenken aan de twee grondleggers van de franchise. Jammer genoeg zien de iconische wezens, vooral de Neomorphs in het daglicht, er niet altijd even goed uit door de slordige "blinkende" CGI. Wanneer daar enkele vreemde scenariokeuzes bijkomen, waaronder een poppendansscène, plots verkleurend haar of het nu al (iconische?) fluitmoment tussen twee synthetische versies van Michael Fassbender, moet je toch even je lach inhouden en accepteren dat de opgebouwde spanning even verdwijnt…

Waar het scenario het beter doet dan verwacht (in vergelijking met de vorige Alien-films en andere horrorprenten), is bij de personages en het gekozen acteertalent. Vooral Katherine Waterston als de nieuwe vrouwelijke actieheldin, waarvoor de reeks zo gekend is sinds de doorbraak van Sigourney Weaver, en Michael Fassbender met zijn dubbelrol als David/Walter dragen het bij momenten vreemde scenario. Dat zij de twee centrale figuren van Covenant zijn, komt de film alleen maar ten goede. Naast een cameoverschijning van James Franco zijn de voornaamste bijrollen weggelegd voor onder meer Danny McBride, die zoals gewoonlijk zichzelf speelt, en Billy Crudup als de niet zo autoritaire leider van het gezelschap. Waar Covenant bovendien extra punten scoort, is bij het subtiel aangeven van diens etnisch en seksueel (geörienteerde) diverse cast. De crew lijkt ook wat slimmer te zijn dan deze uit Prometheus, al moeten we enkele van hun domme keuzes erbij nemen.

Alien: Covenant biedt een logisch, maar voorspelbaar en niet altijd even geslaagd vervolg dat noch diehard-fans van Prometheus, noch liefhebbers van de Alien-films volledig zal tevredenstellen. Op meerdere vlakken bouwde Ridley Scott bruggen tussen de prequel en sequels, die niet altijd kloppen of zelfs nodig waren. De mythologische uitdieping van de wezens, de CGI en het voorspelbare scenario zullen daarbij de meer controversiële discussiepunten worden. Karakteruitdieping (voor een sci-fi-horrorfilm met nieuwe personages), expliciete gore en interessante thema's zijn dan weer wel duidelijk aanwezig. Is Alien: Covenant de nieuwe ResurrectionZeker niet, maar de (scenario)foutjes en innovatieve, doch poraliserende keuzes maken van Covenant ook geen onbetwistbaar meesterwerk. Eentje voor de absolute fans, dus! 

Alien: Covenant wordt de zesde film in de Alien/Prometheus-saga en sluipt op 17 mei 2017 onze bioscoopzalen binnen.

Onze recensies van de overige Alien-films en Prometheus (2012) vind je hier.

Alles over de Aliens-comics van Dark Horse lees je in onze START TO READ.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.