Random Article


Review: Chasing Amy

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 113 minuten
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Goed


Het is een film met een hart.

Minder


Soms is het in al zijn serieusheid behoorlijk infantiel.


20 jaar geleden bracht Kevin Smith zijn derde film Chasing Amy uit in de bioscoop. De romantische komedie met Ben Affleck, Jason Lee en Joey Lauren Adams werd uiteindelijk één van de, zo niet hét hoogtepunt van zijn carrière…

Posted 19/04/2017 by

 
Full Article
 
 

Don’t call her a dyke. She is a lesbian.

In 1997 bracht Kevin Smith zijn derde film Chasing Amy uit in de bioscopen. Het was een prent die zijn carrière kon maken of breken want na het onverwachte succes van zijn eerste film Clerks (1994), was daar de flop van Mallrats (1995). Chasing Amy werd uiteindelijk een succes. Misschien wel het grootste uit zijn carrière als regisseur. 

Na een introductie waarin de door Mike Allred (Madman, Silver Surfer) getekende pagina's en pastiches op magazines als The Comic Buyers Guide en Wizard je om de oren vliegen is het duidelijk wat de setting van deze film is: de comicbookwereld. Holden McNeil (Ben Affleck) en Banky Edwards (Jason Lee) zijn twee immens goede vrienden en succesvolle stripmakers. Ze promoten hun populaire comic Bluntman and Chronic tijdens de New York Comic Con (waar oplettende kijkers trouwens Joe Quesada en Jimmy Palmiotti nog in actie zien als verkopers achter hun eigen Event Comics-stand) waar ze stuiten op de sympathieke striptekenende collega Alyssa Jones (Joey Lauren Adams).

Er onstaat een warme vriendschap tussen Holden en Alyssa waarbij het natuurlijk onvermijdelijk is dat Holden hopeloos verliefd wordt op haar. Eén probleem… Alyssa is een lesbienne. De vriendschap begint voortvarend en je raadt het al. Holden bekent zijn liefde aan Alyssa. Hoewel ze er niet blij mee is gaat ze uiteindelijk toch overstag. Ze is dus misschien toch biseksueel. Dit zet de vriendschap tussen Holden en Banky onder druk omdat Banky Alyssa voor geen meter vertrouwt. Hij gaat spitten in haar verleden en wat hij daar vindt zal al hun levens blijvend veranderen…

Voor veel mensen is dit de beste Kevin Smith-film en daar valt iets over te zeggen. Het heeft een boodschap waar je moeilijk tegen kunt zijn. Het breekt het stereotyperende beeld van heteromannen over lesbiennes in duizenden stukjes. Het laat zien dat je kunt houden van wie je wilt. En daarbij komt ook nog de complicerende factor tussen seks en gewoon oprechte vriendschap. 

Los hiervan is het ook een aangename comedy waarin Smith zich niet verliest in overloze dialogen. Met comics als onderwerp en vele verwijzingen naar zijn geliefde Canada kun je, achteraf gezien, al enigzins voorspellen in welke richting zijn carrière zal gaan. Het is ook de derde film in Smiths zogenaamde View Askewverse. Wie Clerks heeft gezien zal een aantal verwijzingen naar deze film kunnen spotten en dat gaat natuurlijk verder dan een optreden van Jay (Jason Mewes) en Silent Bob (Kevin Smith zelf), de stoners waar Bluntman and Chronic op gebaseerd werden. 

Met deze film redde Smith zijn carrière. Hoewel je toch ook wel wat negatiefs over Chasing Amy kunt zeggen. Zo wordt de onderliggende boodschap soms behoorlijk infantiel gebracht en is de film juist op zijn sterkst wanneer er niets wordt gezegd. Het einde is hiervan een mooi voorbeeld. Het is hier ook moeilijk om te geloven dat Ben Affleck later in 1997 zou uitgroeien tot een Oscarwinnende filmmaker met de film Good Will Hunting. Van zijn acteerkunsten moet hij het niet hebben. De man acteert hier echt als een houten klaas en wordt overschaduwd door Jason Lee, wiens carrière ironisch genoeg na deze film juist bijna een omgekeerde weg heeft afgelegd ten opzichte van Affleck.

Joey Lauren Adams was dan weer een voormalige vlam van Kevin Smith en Chasing Amy werd voor een groot deel ook gebaseerd op hun relatie. Het moet worden gezegd dat Adams Alyssa neerzet als een buitengewoon beminnelijk karakter. Hoewel haar stem in het begin even wennen is neemt ze je als kijker mee en voelt ze naar een tijdje ook een beetje als jouw vriendin. Na Chasing Amy speelde de actrice nog in het Adam Sandler-vehikel Big Daddy waarna ze de afslag nam richting kleinere films. Adams werkt nog steeds als actrice, al moet je gericht naar haar werk zoeken. 

Chasing Amy is uiteindelijk ook een breekpunt in de carrière van Kevin Smith. Hoewel de regisseur hierna nog één hit zou hebben met Dogma (1999) waren zijn dagen als een geliefd filmmaker afgelopen en zou zijn carrière een duikvlucht nemen. Als je Tusk bekijkt dan zie je dat ie het eigenlijk niet eens meer probeert. Smith is nu vooral een podcaster en realityshowster die ook weleens films maakt. Kevin Smith en Ben Affleck zouden nog één keer samen terugkeren (als je zijn cameo in Clerks II niet meetelt) in een grote speelfilm met Jersey Girl. Helaas was deze film al vanaf dag één verdoemd. 

Chasing Amy is een film die 20 jaar na dato nog overeind blijft ondanks zijn fouten. Doordat Smith er veel in stopte werd het een grensverleggende romantische komedie die zich nu eens niet houdt aan de standaardformule waarin het koppel aan het einde van de film alsnog bij elkaar komt. Dat je als kijker, ondanks deze afwijking van dit platgetreden pad,  niet achterblijft met een kater geeft het ongelofelijke pluspunt van deze film aan. Het is een film met een groot kloppend hart en daar kun je er niet genoeg van hebben…

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.