Random Article


Review: Ghost in the Shell

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 102 min.
 
Taal: Engels, Japans
 
In de bioscoop vanaf: 29 Maart 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Goed


Visueel prachtig. Interessante setting. Visueel zeer trouw aan oorspronkelijke manga en anime.

Minder


Meer een cliché superheldenoorsprongsverhaal rond een niet al te interessant personage dan een uitwerking van een interessante sci-fi wereld. Er zat meer in.


Gebaseerd op de manga van Masamune Shirow en bejubelde animefilm(s), levert Paramount Pictures een Amerikaanse live-action remake van Ghost in the Shell. Kan Scarlett Johansson als The Major de vloek van Japanse manga-adaptaties in Hollywood doorbreken? Not quite…

Posted 28/03/2017 by

 
Full Article
 
 

This is Major, I'm going in…

Met Ghost in the Shell waagt Hollywood zich opnieuw aan een Amerikaanse live-action adaptatie van een klassieke Japanse manga en animefranchise. Gebaseerd op de manga van Masamune Shirow uit 1989 en de hieruit volgende animefilms en series – waaronder de bejubelde en invloedrijke animefilm uit 1995 van Mamoru Oshii die de Japanse animatiefilm mee groot maakte bij een westers publiek – proberen regisseur Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman) en hoofdactrice Scarlett Johansson de futuristische cyberpunk sci-fi wereld van Ghost in the Shell te (her)introduceren bij een groter publiek. Hier slagen ze echter maar gedeeltelijk in…

In de toekomst vervaagt de grens tussen mens en machine. Mensen laten meer en meer cybernetische verbeteringen aan hun lichaam aanbrengen en worden via allerlei implantaten steeds heviger met elkaar verbonden. Het verbaast dan ook niemand dat cyberterrorisme, waarin effectief menselijke breinen gehackt kunnen worden, de nummer één misdaad is. Ghost in the Shell draait om Public Security Section 9, een speciale anti-cyberterreureenheid. Veldleidster van dienst is The Major (Scarlett Johansson), de eerste in een nieuwe lijn van cybernetische supersoldaten waarbij een menselijk brein een supersterk artificieel lichaam aanstuurt. Wanneer een mysterieuze hacker opduikt  en wraak neemt tegen het technologiebedrijf dat onder andere het lichaam van The Major ontwierp, begint ze langzaamaan te twijfelen aan haar eigen verleden. Misschien zijn haar herinneringen niet echt van haar. Misschien was ze helemaal ook niet de eerste van haar soort en had ze nog een gewoon leven hiervoor…

Deze live-action Ghost in the Shell neemt de basisplot van de oorspronkelijke manga en vooral de animefilm uit 1995 over en voegt er wat extra's uit o.a. de animereeks Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-2003) aan toe. Regisseur Rupert Sanders heeft duidelijk gekeken naar de visuele vertelstijl van Shirow en vooral Oshii, waardoor sommige iconische scènes uit de anime (de sprong van The Major, het gevecht in het ondiepe water, het gevecht met de Spider Tank) vlekkeloos worden geadapteerd in live-action. Visueel is Ghost in the Shell dan ook een pareltje. De actie mag er zijn, maar het is vooral de cyberpunksetting die weet te intrigeren. Holografische projecties in plaats van neon reclameborden, newsfeeds die rechtstreeks in onze breinen worden geprojecteerd, mensen als halve cyborgs met prosthetische lichaamsdelen,… Het leek allemaal nog zeer futuristisch in 1989, zelfs in 1995, maar in onze hedendaagse wereld van VR, eeuwig evoluerende apps en de belangrijkheid van social media is de neo-noir cyberpunkwereld die we hier te zien krijgen helemaal niet zo veraf meer…

Puur visueel en structureel bekeken, heeft Ghost in the Shell dan ook het potentieel om de nieuwe Blade Runner of The Matrix te worden (de Ghost in the Shell-anime uit 1995 was dan ook de grootste inspiratie voor The Matrix, terwijl de slow-mo actie uit The Matrix op zijn beurt dan ook duidelijk de actiescènes in deze live-action film heeft geïnspireerd). In de manga en animes laat men de filosofische implicaties van de vervaging van de grens tussen mens en machine dan ook niet achterwege. Het is hier zeer interessant om te zien hoe de verschillende personages omgaan met hun (on)menselijkheid. In deze live-action adaptatie gaat men echter nooit zo ver. Ja, er wordt af en toe eens gefilosofeerd en stilgestaan bij de betekenis van het mens zijn in deze nieuwe wereld, maar nooit lang.

In de plaats daarvan koos Hollywood ervoor om van Ghost in the Shell een soort superheldenoorsprongsverhaal voor The Major te maken. De hele film zoekt ze naar antwoorden omtrent haar echte verleden. Voor de kijker is het al van in het begin duidelijk, waardoor de reis al snel zeer langdradig aanvoelt. De rest van de cast, o.a.  Pilou Asbæk als de trouwe Batou, Chin Han als de nog 100% menselijke Togusa en Takeshi Kitano als Chief Aramaki, worden nauwelijks uitgewerkt. Michael Pitt als de antagonist, een kruising tussen Kuze en de Puppeteer, doet het dan iets beter. Maar ook zijn nochtans interessantere achtergrond is ondergeschikt aan het rechttoe rechtaan en ronduit simpel oorsprongsverhaal van The Major. In feite is Ghost in the Shell "The Major Begins", tot zelfs een aan Batman Begins gelijkaardige en zeer cliché "It's what I do that defines me"-levensles erbij.

Bij de betere sci-fi films draait het zelden om geweldige personages, maar om interessante settings, werelden en de implicaties voor ons mens zijn die we eruit kunnen halen. Ghost in the Shell is daarin niet anders. De wereld in deze franchise is eindeloos interessanter dan de personages, waardoor we het ergens nog zouden kunnen vergeven dat zo weinig karakters in de film deftig zijn uitgewerkt. Rupert Sanders heeft alvast een visueel zeer trouwe live-action adaptatie van de manga en anime afgeleverd, maar gaat spijtig genoeg voor een typische, voorspelbare en uiteindelijk vergeetbare actieblockbuster in plaats van dieper in te gaan op de materie. Style over substance en typisch Amerikaans, zeg maar. Puur voor de visuals en easter eggs alleen al is Ghost in the Shell een must-see voor de fans, maar de film is teveel een mixed bag geworden om echt memorabel te worden genoemd. Ergens toch wel een gemiste kans, dus.

Ghost in the Shell sluipt vanaf 29 maart de bioscoopzalen binnen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.