Random Article


Review: Marvel’s Iron Fist (Netflix)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , , ,
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 13 afleveringen van ongeveer 60 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 17 Maart 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
18 total ratings

 

Goed


Indrukwekkende martial arts-scènes. Finn Jones is een perfecte Danny Rand/Iron Fist. De onverwacht trouwe navolging van de comics.

Minder


Gaat maar traag van start en ontsnapt niet aan enkele genreclichés. Het iconische kostuum valt nergens te bespeuren.


Marvel’s Iron Fist op Netflix omarmt (bijna) volledig zijn comicbookroots en weet het excellente eerste seizoen van Daredevil te benaderen dankzij indrukwekkende kungfu-scènes en een ijzersterke Finn Jones. Lees hier onze vroege recensie van de langverwachte afsluiter in de aanloop naar The Defenders!

Posted 08/03/2017 by

 
Full Article
 
 

I’m the Iron Fist. It means I never lose.

Na een meer traditionele noir superheld in Marvel’s Daredevilde vrouwelijke kant van het verhaal in Marvel’s Jessica Jones en het relaas van een Afro-Amerikaanse minderheidsheld in Marvel's Luke Cage brengen Marvel, Netflix en showrunner Scott Buck (The Inhumans) ditmaal een meer traditionele superheld met oosterse kungfu-invloeden. Met Marvel's Iron Fist hebben we bovendien de laatste stap gezet in een twee jaar lange weg richting de samenkomst van New York City's staathelden in The Defenders, maar hoe verging het deze Netflix Original over de vierde Defender?

Iron Fist 2

Vijftien jaar na een tragisch vliegtuigongeluk boven het Himalayagebergte keert een dood gewaande Daniel "Danny" Rand (Finn Jones) terug naar zijn thuishaven New York City, waar hij als enige erfgenaam van Rand Enterprises niet meteen met open armen ontvangen wordt door zijn jeugdvrienden Joy (Jessica Stroup) en Ward Meachum (Tom Pelphrey). Bovendien moet de door monniken opgevoede held samen met martial artist Colleen Wing (Jessica Henwick) en Claire Temple (Rosario Dawson) kiezen tussen zijn nalatenschap en zijn belangrijke taak als de Iron Fist…

Zoals de vorige Marvel-reeksen op Netflix is het verhaal van Marvel's Iron Fist opnieuw een slow burn, die de gebruikelijke wendingen grotendeels vermijdt. De overkoepelende verhaallijn komt dus maar traag op gang, maar biedt heel wat uitdieping en interessante plotlijnen voor allerlei personages, met name Colleen Wing. De terugkeer van een schijnbaar overleden miljonair, het hoofdverhaal van Danny Rand, als een vis uit het water in onder meer de bedrijfswereld en algemene omgang in een achteruitgaand New York is weliswaar weinig vernieuwend. Denk maar aan Oliver Queen in DC's Arrow, Bruce Wayne in Batman Begins of Tony Stark in Marvel's Iron Man (2008): gelijkenissen zijn er zeker. Zo lijkt een enkele scène zelfs rechtstreeks uit de pilootaflevering van Arrow geplukt te zijn. Gelukkig schuift Marvel's Iron Fist dit plotpunt al snel opzij om vervolgens aan de echte, non-stop actie te beginnen. Ideaal bingemateriaal, dus!

Iron Fist

Opnieuw krijgen we niet het mooiste beeld van New York City voorgeschoteld. Gevloek, drugsgebruik, uitbuitend kapitalisme, illegale kooigevechten en de woekerende georganiseerde misdaad in de Chinese onderwereld: Iron Fist weet wat doen en is gelukkig een ongelooflijke, haast niet te stoppen kungfu-meester met superkrachten. Het bekende "halgevecht" uit het eerste seizoen van Marvel's Daredevil krijgt ook hier natuurlijk een eigen variant, maar dan grotendeels in een lift. De opeenstapeling van kungfu-actie, vaak vergezeld van een uitgesproken hiphop- en technosoundtrack met Oosterse tintenpiekt bovendien met een gewelddadig hoogtepunt in de spannende zesde aflevering. Kungfu is awesome, kids! 

Die nadruk op de Oosterse gevechtstechnieken moet trouwens niet vreemd aandoen. De creatie van Danny Rand, die voor het eerst verscheen in Marvel Premiere #15 (1974), stamt uit het jaren 70-tijdperk waar martial artist-films met onder meer Bruce Lee steeds populairder werden. Marvel beantwoordde aan de hype met een eigen kungfu-genie en stoïcijnse acrobaat, getraind in de mythische hemelstad K'un-Lun door Lei Kung the Thunderer waar hij via de draak Shou-Lao the Undying de nieuwste Iron Fist werd. Wanneer Rand nu zijn natuurlijk energie (ook wel chi) focust, kan hij zo de Iron Fist oproepen. Het klinkt raar, en dat is het ook, maar deze letterlijke vertelling van de comics werkt onwaarschijnlijk genoeg, mits enkele aanpassingen aan de hedendaagse wereld, spijtig genoeg slechts hints naar het iconische kostuum en heel wat inspiratie uit Marvel's bejubelde The Immortal Iron Fist-comic uit 2006-2009 door Ed Brubaker en Matt Fraction.

Marvel's Iron Fist

Guardian of the Gate. Destroyer of The Hand.

Uiteraard behoort Marvel's Iron Fist tot het ruimere televisie- en filmuniversum bij Marvel. Knipogen en links naar pakweg Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage zijn er daarom bij de vleet. Tot de voornaamste terugkerende personages behoren Carrie-Anne Moss als advocate Jeri Hogarth uit Jessica Jones, Wai Ching Ho als Madame Gao, Simone Missick als Misty Knight (in de comics een goede vriendin van Colleen Wing) en uiteraard Rosario Dawson als "Night Nurse" Claire Temple. De belangrijkste link moet evenwel de rol van ninjaclan The Hand zijn…

Wie zich afvroeg of "pretty boy" Finn Jones, bekend van zijn rol als Sir Loras Tyrell in HBO's Game of Thrones, ook een eigen televisieserie kan dragen, kunnen we geruststellen. Jones is Danny Rand/Iron Fist en bewandelt, net zoals zijn personage, een ideale balans tussen de geduldige krijger en een enthousiaste jongeman die eindelijk thuis is. Ook Jessica Henwick als Colleen Wing weet zich via een dankbare verhaallijn prominent op de voorgrond te plaatsen. Eén enkele noemenswaardige schurk is er daarentegen niet echt, iets waar voorganger Luke Cage ook al wat last van had…

Iron Fist 3

 

Kortom, Marvel's Iron Fist is alweer een meer dan geslaagde toevoeging aan het Marvel-universum op Netflix en een knappe afsluiter in aanloop van Marvel's The Defenders. De sterke focus op de martial arts-scènes, perfecte casting, de trouwe navolging van de comics en het tragische verhaal van onze protagonist zorgen er voor dat deze Iron Fist op sommige momenten opnieuw het ijzersterke eerste seizoen van Marvel's Daredevil weet te benaderen. In een wereld met zoveel gelijkaardige oorsprongsverhalen weet Marvel's Iron Fist zichzelf toch perfect te onderscheiden van zijn televisie- en filmcollega's.

Marvel's Iron Fist valt vanaf vrijdag 17 maart exclusief en integraal te bekijken op Netflix.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.