Random Article


Review: Mighty Magiswords – “Cleanliness Is Next to Grupliness” (Aflevering 5, Seizoen 1)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: ,
 
Scenario: ,
 
Acteurs: ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 11 min
 
Taal: Engels, Nederlands
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Enkele goeie grapjes. Het idee van de zwaarden is best origineel.

Minder


Onuitstaanbaar hyperactief.


Cartoon Network laat een animatiereeks vol magie, lol en zwaarden op ons los in Mighty Magiswords. Zijn we er klaar voor?

Posted 06/03/2017 by

 
Full Article
 
 

Hij ruikt de laatste tijd naar de sokken van een trol.

Op Cartoon Network doen ze aan cartoons. Cartoons, da’s voor kinderen. Heel vaak met kinderen in de hoofdrol. Je weet wel, zoals Foster’s Home for Imaginary Friends of Grim Adventures of Bill and Mandy. De kinderen hebben dikwijls de leeftijd van hun doelpubliek (of zijn net iets ouder) zoals Finn in Adventure Time of Steven Universe. En zoals het geval is bij al de bovenvermelde animatie zijn de verhaaltjes vaak kort (in veel gevallen zelfs maar de helft van een doorsnee cartoon speeltijd van 22 minuten) en is er eerder een vrijblijvend aspect aan de verhalen: je hoeft de voorbije 15 episodes niet te hebben gezien (of zelfs weten wie iedereen is) om toch mee te zijn en de rest in de loop van de episode wel op te pikken. Vanzelfsprekend moet je je publiek ook meteen, van bij het begin weten boeien met een origineel, vaak komisch maar heel flexibel concept, net zoals elk van bovenvermelde cartoons en zoveel andere. Eenvoudige animatie, herkenbare protagonisten, grappige bijfiguren, je kent het principe.

Bij Mighty Magiswords, in 2015 gestart als Cartoon Network’s eerste originele online serie, doen ze dat ook allemaal. Maar misschien net een klein beetje te veel volgens het boekje. Uit de 11 minuten lang durende aflevering konden we afleiden dat er een magisch koninkrijk is met een brede cast, waaronder vijanden van een hoog incompetentie-niveau, dorpelingen/landgenoten allerhande en in het bijzonder een (blijkbaar) tweelingsbroer en zus en hun huisdierdraak Grup. Maar dat het een draak betreft was een hele tijd giswerk. Hij leek iets meer op een dolfijn. Misschien een narwal. Nochtans draait de hele episode rond hem en zijn vreselijke stank. Om zijn gevoelens te sparen informeert de tweeling hem er niet van dat die problematisch is, ook al zijn ze speciaal ingehuurd om met die stank van hun eigen huisdier af te rekenen. Hilariteit alom, tot we na 10 min ontdekken hoe eenvoudig de oplossing die hele tijd wel was. Meer hilariteit!

mightymagiswords

Meestal werkt het ook zo, maar dit keer… Een overdaad aan korte scènes met supporting characters, in combinatie met de vaak al redelijk opgefokte Nederlandse stemacteurs en een episode die voornamelijk uit snel verspringende montagescènes bestond, zorgt ervoor dat alles aan het tempo van een op hol geslagen raket voorbij raast. Daardoor is er net iets te veel input en veel van die input is bovendien erg run-of-the-mill. En op het einde van de rit geeft dat een eerder hol gevoel.

De character designs zijn eerder standaard, de animatie is heel duidelijk flash en oogt niet meteen uitmuntend, maar is zonder twijfel een verademing van de overwegend povere tot cornea verschroeiende 3D van heel veel andere cartoonproducties. De personages (zowel hoofd als zij) doen ons weinig tot niks, ondanks de overduidelijke Bill Wray/Ren & Stimpy/Cow & Chicken-invloeden. Ook al is het idee van die magische zwaarden – elk met een unieke, hilarische kwaliteit – wel origineel, lijkt het vooral een excuus om de broer en zus (en dat ze broer en zus zijn, dat weten we ook alleen door de synopsis) nog maar eens hyper te laten zijn, onverstaanbaar te schreeuwen en heen en weer op het scherm te stuiteren. De meeste andere figuren in beeld (en de aartsvijandrollen van… Heks inc.? Ze wauwelden het te onverstaanbaar om zeker te zijn) zijn er ofwel om mee te schreeuwen of voor een non-sequitur grap.

Er valt zeker iets van het concept te maken, en met wat geluk zit dat in meer episodes dan niet, maar dit voorbeeld kon allesbehalve overtuigen. De selder kan tenminste weer uit onze oren…

Mighty Magiswords, de nieuwste reeks uit de befaamde Cartoon Network Studios en bedacht door Kyle A. Carozza (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water en Animaniacs), is de eerste multiplatformreeks van de zender en kan vanaf 6 maart zowel op  televisie, YouTube, via de app en op de website bekeken worden.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.