Random Article


Review: Kong – Skull Island

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 118 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 8 Maart 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
11 total ratings

 

Goed


Kong is King! Fun, tjokvol easter eggs en leuke setting. Epische monsteractie. Zeer zelfbewuste ode aan het monstergenre.

Minder


Vrij cliché. Weinig diepgang. Menselijke personages worden nauwelijks uitgewerkt.


The King is Back! In Kong: Skull Island krijgen we de grootste versie van King Kong tot hiertoe te zien en hij is letterlijk tons of fun. Lees hier de Brainfreeze-review van de tweede film in het MonsterVerse van Warner Bros. en Legendary Pictures…

Posted 06/03/2017 by

 
Full Article
 
 

kongposter

Hold on to your butts!

Alwéér een hervertelling van het verhaal van King Kong? Yep, maar deze keer vervoegt de bekendste aap uit de filmgeschiedenis officieel het nieuwe MonsterVerse van Legendary Pictures en Warner Bros., waartoe ook de recente Amerikaanse remake van Godzilla (2014) behoort. Vermits deze Kong binnen enkele jaren opnieuw zijn krachten mag meten met de koning der monsters, krijgen we in deze film van Jordan Vogt-Roberts (The Kings of Summer, Mash Up) de allergrootste versie van King Kong tot hiertoe te zien…

In 1973 organiseert de Monarch-organisatie (die we nog kennen uit Godzilla) een expeditie naar een mysterieus, tot hiertoe nog niet ontdekt eiland. Ze komen middenin een strijd tussen een gigantische aap genaamd Kong en tal van andere monsters, bijgenaamd Skullcrawlers, terecht. Langzaamaan begint de expeditiecrew echter te beseffen dat Kong het misschien wel waard is om te redden…

kong1

Na Gareth Edwards voor Godzilla, trokken Legendary en WB met Jordan Vogt-Roberts opnieuw een relatief onbekende regisseur aan voor deze blockbuster. De cast is dat echter allesbehalve. Klinkende namen als Tom Hiddleston (Thor, The Avengers, Crimson Peak), Brie Larson (Captain Marvel, Room), John Goodman (The Big Lebowski, Argo), John C. Reilly (Wreck-It Ralph, Guardians of the Galaxy), Toby Kebbell (Dawn of the Planet of the Apes, Fantastic Four) en Samuel L. Jackson (The Avengers, Jurassic Park) pronken op de affiche. Maar al die star power maakt niet veel uit tegen de gigantische Kong, deze keer tot leven gewekt via de motion capture van Terry Notary (Rise of the Planet of the Apes, Avatar). Gelijkaardig aan Godzilla in de vorige MonsterVerse-film, lijkt Kong aanvankelijk een dreiging maar duikt hij op als aarzelende beschermer en alfa-koning van het eiland. Wederom is hij de laatste van zijn soort en weet de film zeer snel sympathie voor het monster op te wekken, zonder er een geforceerd Beauty and the Beast-achtig liefdesverhaal in te proppen. Deze Kong wordt gewoon niet graag thuis lastig gevallen en heeft nog een appeltje te schillen met de grote hagedisachtige roofdieren onder de grond, punt.

kong2

De rest van de personages in Kong: Skull Island zijn vrij cliché, net zoals de zeer rechttoe rechtaan plot (expeditie landt op eiland, komt monster tegen, wil terug weg van eiland). Maar het houdt de fun factor alleen maar hoog. Er zijn wat politieke allegorieën, ja, de film speelt zich af nét wanneer de omstreden Amerikaanse oorlog in Vietnam werd afgerond, Brie Larsons personage is een fotografe/activiste en Samuel L. Jackson kan de oorlog maar niet loslaten en ziet in Kong een nieuwe vijand – een obsessie waarin hij tal van zijn jonge soldaten in meesleurt. Maar erg diep wordt hier niet op ingegaan wanneer er een heel eiland moet worden verkend vol met gigantische monsters, de lokale bevolking die Kong aanbidt als een god en een nog vrij coherente en grappige John C. Reilly als een piloot uit de Tweede Wereldoorlog die jaren geleden op het eiland neerstortte. Vogt-Roberts toont zijn waarde als regisseur in tal van uitmuntende actiescènes, waarin hij zonder problemen epische monstergevechten weet af te lossen met wat Zack Snyders 300-achtige slow-mo, jump-scares recht uit een horrorfilm en het doorbreken van bepaalde clichés met zwarte slapstick humor. Van de cast onthouden we vooral Jackson, Goodman en Reilly die zich duidelijk amuseren in hun rollen, maar ook Kebbells personage zorgt voor een geslaagde rode draad doorheen het verhaal. De twee leads, Hiddleston en Larson, zijn in feite de zwakste en minst uitgewerkte karakters.

Kong: Skull Island omarmt volledig zijn roots in het monstergenre. Het kan er soms wat dik op liggen, maar de film verliest nooit vaart en houdt de fun er goed in. Ook zijn er tal van easter eggs en leuke verwijzingen naar andere films in het genre. Uiteraard herken je heel veel terug uit de oorspronkelijke King Kong uit 1933, alsook Peter Jacksons remake uit 2005, maar tegelijk moet je bij momenten ook sterk terugdenken aan de Jurassic Park-franchise en zitten er zelfs flarden van Apocalypse Now en Predator in de film. De geslaagde muziekkeuze, bestaande uit zowel jaren 70 rocksongs als enkele sinistere composities van Henry Jackman, dragen alleen maar bij tot de sfeer.

A51A2408.dng

Vogt-Roberts levert met Kong: Skull Island een betere film en, vanwege de vroegere 1970s setting, ook een betere opener voor het MonsterVerse op dan Godzilla (2014). De doorheen de film vrij subtiele verwijzingen naar die andere koning der monsters en de Monarch-organisatie die de lijm tussen de films belooft te vormen culmineren in een post-credits scène die je alleen maar zwaar doet uitkijken naar wat er nog zal komen in deze franchise.

Kong: Skull Island is een zeer zelfbewuste film en neemt zichzelf niet altijd even serieus, maar houdt je wel op het puntje van je stoel en weet goed om te springen met enkele genreclichés. Verwacht geen hoogstaand drama met degelijk uitgewerkte personages, maar gewoon een zeer fun avonturen/monsterfilm die weleens Kongs status als koning van de box-office terug zou kunnen brengen. Jordan Vogt-Roberts, Warner Bros. en Legendary Pictures hebben hiermee een ideale opener voor nieuw filmuniversum en een ode aan/heropleving van de klassieke monsterfilm op het scherm kunnen toveren. Kong: Skull Island is letterlijk tons of fun en aldus een ideale blockbuster.

kong4

Vanaf 8 maart kan je zelf een trip naar Kong's Skull Island ondernemen in de bioscoopzalen.

Een tip? Grote monsterblockbusters kijk je best in IMAX!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.