Random Article


Logan Special – 17 Jaar Hugh Jackman als Marvel’s Wolverine

 

Posted 27/02/2017 by

Op 1 maart hakt Logan zich een weg naar de bioscoopzalen. De tiende X-Men-film van 20th Century Fox en Marvel luidt meteen het einde van een tijdperk in. Hugh Jackman zal, na 17 jaar het personage gespeeld te hebben, nog één laatste keer in de huid kruipen van Marvel's geklauwde mutant Wolverine. Brainfreeze blikt graag nog een keer terug op de rol die de Australische acteur verankerde als één van de beste superheldenacteurs aller tijden…

 

X-MEN (2000)

Regisseur: Bryan Singer

jackmanxmen

In feite was de Schotse acteur Dougray Scott gecast als Logan/Wolverine in de allereerste X-Men-film van Bryan Singer, maar vermits de productie van Mission: Impossible II – waarin Scott de villain speelde – langer bleek te duren, werd hij op de laatste moment vervangen door Hugh Jackman. De rest is geschiedenis. X-Men maakte, samen met Blade (1998) en Spider-Man (2002) het genre der superheldenfilms terug groot in Hollywood. Singer leverde een donkerdere, realistische take op Marvel's team mutanten, met door The Matrix geïnspireerde zwarte leren outfits in plaats van de blauwgele spandexkostuums uit de comics. We ontmoeten Jackman als Wolverine voor het eerst in een reeks kooigevechten in een Canadees stadje. Hij ontmoet Rogue (Anna Paquin) en wordt daarmee een doelwit van zowel Magneto's (Ian McKellen) Brotherhood of (Evil) Mutants als de X-Men onder Professor Charles Xavier (Patrick Stewart). Bij die laatste vindt hij een potentiële liefde (Famke Janssen als Jean Grey), een rivaal (James Marsden als Cyclops), maar uiteindelijk een hechte familie en een doel in het leven en wordt ie overtuigd van de droom van Xavier dat mens en mutant in vrede kunnen samenleven…

Hoewel Hugh Jackman uiterlijk een pak groter (en minder behaard) is dan de Wolverine uit de comics, werd zijn take op het personage één van de beste aspecten van de eerste X-Men-film. Zijn aantrekking tot Jean Grey, zijn rivaliteit met Cyclops, zijn respect voor Xavier, mysterieuze verleden, reputatie als lone wolf en bad-ass gevechtskunsten komen volledig tot uiting in de film. Toegegeven, er wordt nauwelijks gesproken over zijn verleden met Sabretooth (Tyler Mane), maar de twee aartsvijanden verkrijgen alvast wel een epische confrontatie. Tevens treedt Logan op als een aanvankelijk aarzelende beschermengel voor Rogue, hier één van de jongste X-Men-leden. Iets dat we meermaals zien gebeuren in de X-Men- en Wolverine-comics van Marvel, waar hij een soort vaderfiguur werd voor jonge X-vrouwen als Kitty Pryde, Jubilee, Armor, Oya en X-23.

 

X2: X-MEN UNITED (2003)

Regisseur: Bryan Singer

jackmanx2

Gedurende de eerste X-Men-film wordt duidelijk wie het hoofdpersonage in de reeks zal worden. Het vervolg uit 2003, wederom geregisseerd door Bryan Singer, ziet Logan/Wolverine meer ingeburgerd geraken in Professor Xavier's School for Gifted Youngsters, zowel als X-Man als mentor voor de jongere studenten. Samen met de professor zoekt Logan naar meer onthullingen over zijn verleden en komen we meer te weten over het clandestiene Weapon X-programma waardoor hij zijn onbreekbare Adamantium-skelet verkreeg. Het zet Wolverine en de X-Men op een nieuwe ramkoers met Magneto en zijn volgelingen, maar ook met William Stryker (Brian Cox). In de films wordt deze religieuze fanaticus uit die mutantenhaat verspreidde uit het klassieke God Loves, Man Kills (1982) herwerkt tot een hoog geplaatste kolonel in het Amerikaanse leger die mutanten ziet als levende wapens…

In de tweede prent voelt Jackman zich al duidelijk zeer goed in de rol en zien we ook wat zachtere kantjes van Wolverine wanneer hij samen met enkele studenten op zoek gaat naar de rest van de X-Men. Hij groeit dichter tot Jean Grey (én Mystique), blijft een lul tegen Cyclops en gaat één van de grootste confrontaties van zijn leven aan wanneer hij de eveneens van Adamantium klauwen voorziene Lady Deathstrike (Kelly Hu) ontmoet. Alweer een belangrijk personage uit de Wolverine-comics wiens achtergrond niet wordt uitgewerkt in de films. Toch zien we hier een Wolverine die dichter aanleunt bij de versie uit de comics, met name in de bloederige flashbacks naar het Weapon X-programma en de inmiddels klassieke scène waarin hij in volle berserker rage een aantal van Stryker's soldaten omlegt om zijn studenten te beschermen. Jackman toont ook zijn bereik wanneer hij (en zijn voormalige rivaal Cyclops) hun grote liefde Jean Grey verliezen…

 

X-MEN: THE LAST STAND (2006)

Regisseur: Brett Ratner

jackmanxlaststand

In de eerste X-Men-prent niet geregisseerd door Bryan Singer krijgen we een losse adaptatie van de Gifted-verhaallijn uit Astonishing X-Men en The Dark Phoenix Saga, waarin een uit de dood teruggekeerde Jean Grey haar gaven niet langer onder controle heeft en de mutantenpopulatie getroffen wordt door een "geneesmiddel" waardoor ze als gewone mensen gezien en behandeld kunnen worden. The Last Stand is de meest actievolle X-Men-prent tot hiertoe en toont ons voor het eerst vaste X-Men-waarden als de Danger Room en tal van nieuwe gekende personages uit de comics. Wolverine moet, na de nauwelijks uitgewerkte dood van Cyclops, samen met Storm (Halle Berry) zijn plaats innemen als leider van een veldteam jonge X-Men en de liefde van zijn leven doden om de mensheid te redden…

Ondanks de mindere uitwerking van heel wat personages en enkele vreemde keuzes doorheen het verhaal die de toekomst van de franchise negatief beïnvloedden, verdient X-Men: The Last Stand zijn reputatie als één van de slechtste X-Men-films niet. Hugh Jackman is zoals gewoonlijk weer sterk in zijn rol, krijgt ook alweer de beste karakterboog en een paar van de beste actiescènes. Ook zijn lichte rivaliteit met Beast (een fantastische Kelsey Grammer) is leuk om te zien. De terughoudende eenzaat uit de eerste film is nu een volwaardige X-Man-leider en leraar, die beseft wat de waarde is om als een team te vechten.

 

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (2009)

Regisseur: Gavin Hood

jackmanxorigins

Ten tijde van X2 werd het Marvel Comics al duidelijk. Ze moesten Wolverine, dewelke al sinds zijn debuut in 1974 met een mysteries verleden rondloopt, een volwaardige oorsprong geven vooraleer Hollywood hen voor is. In 2009 werd dan eindelijk de Origin-verhaallijn (2003) geadapteerd voor het grote scherm in de eerste X-Men spin-off en prequel. Ook filmfans leerden dat Wolverine's echte naam James Howlett is, hij geboren werd midden 19de eeuw en zijn klauwen altijd al tot zijn mutatie behoorden. Wat de comics ambigue lieten, bevestigt de film: in dit universum is Victor Creed/Sabretooth (Liev Schrieber) wel degelijk de halfbroer van Wolverine, zelfs al zagen we daar maar weinig van in de eerste film. De broers vechten zich een weg doorheen tal van oorlogen in een indrukwekkende openingsmontage en komen uiteindelijk terecht bij Team X, een black-ops unit onder leiding van een jongere majoor William Stryker (Danny Huston). Logan heeft genoeg van de moordzuchtige neigingen van zijn "broer" en verlaat het team, maar zijn gewelddadige verleden blijft hem uiteindelijk achtervolgen…

Ondanks zijn centrale rol in alle voorgaande X-Men-films, speelde Hugh Jackman in X-Men Origins: Wolverine pas écht de hoofdrol in een vrij rechttoe rechtaan Wolverine-verhaal. De rivaliteit en band tussen Wolverine en Sabretooth komt hier pas echt tot uiting, de oorsprong en introductie van het Adamantium-skelet bij het Weapon X-programma en enkele nieuwe mutanten (een jonge Cyclops, de Blob, een cameo van Xavier en natuurlijk Gambit) weten te overtuigen, maar de romance met Silver Fox (Lynn Collins), de oorsprong van de term "Wolverine" en de scènes met het oudere koppel die sterk doen denken aan de ouders van Superman waar Logan zijn trademark leren vest verkrijgt doen dat niet. Ondanks zijn zeer belovende introductie in het begin van de film, is het uiteindelijke lot van Ryan Reynolds als Wade Wilson/Deadpool uiteraard ook één van de dieptepunten uit de hele franchise. En dan vergeten we nog die Adamantium kogel/plot device op het einde waardoor Wolverine zijn geheugen verliest zodat de eerste X-Men-prent nog enigszins zou kloppen. Desalniettemin alweer een sterke prestatie van Hugh Jackman, dewelke wederom schittert als een meer rechttoe rechtaan superheld en bewees dat hij de hulp van Patrick Stewart als Xavier of Ian McKellen als Magneto niet nodig heeft om een X-Men-film te dragen.

 

X-MEN: FIRST CLASS (2011)

Regisseur: Matthew Vaughn

jackmanxfirstclass

Een lichte paradox hier. In wat objectief gezien waarschijnlijk de beste X-Men-film kan genoemd worden, is de beste acteur slechts enkele seconden in beeld. In deze prequel zien we een jonge Charles Xavier (James McAvoy) en Magneto (Michael Fassbender) de eerste X-Men bij elkaar brengen in 1962. Op hun zoektocht passeren ze een bar, waar een drinkende en sigaar rokende Logan/Wolverine hun aanbod beantwoordt met de woorden "go fuck yourself". De leuke cameo werd voor vele fans één van de vele hoogtepunten van de film.

 

THE WOLVERINE (2013)

Regisseur: James Mangold

jackmanwolverine

In de tweede Wolverine-solofilm zien we wat er gebeurde met onze held na X-Men: The Last Stand en het is geen mooi zicht. Logan heeft de X-Men verlaten na de dood van Jean Grey en heeft zich teruggetrokken in de Canadese bossen. De Japanse Yukio (Rila Fukushima) brengt hem echter terug naar de beschaving, meer bepaald Japan, waar hij schijnbaar een normaal, sterfelijk leven aangeboden krijgt van Ichirō Yashida – ooit een jonge soldaat die door Logan werd gered van de atoombom op Nagasaki, nu een CEO van een groot bedrijf met banden tot de yakuza. Het duurt echter niet lang vooraleer Wolverine in een heus complot terechtkomt en aanpapt met de kleindochter van Yashida…

The Wolverine werd een losse adaptatie van Marvel's allereerste Wolverine-miniserie uit 1982 en toonde ook aan filmfans de ronin/samoerai-kant van het personage in wat start als een vrij rechttoe rechtaan actiefilm, maar eindigt met een toonverschuiving naar meer sci-fi/superheldenactie met de introductie van lichtjes teleurstellende versies van de nochtans klassieke Wolverine-vijanden Viper/Madame Hydra en de Silver Samurai. Toch kan zeker de R-rated verlengde cut van de film beschouwd worden als één van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis van de geklauwde mutant (geef toe, we wilden allemaal Wolverine ninja's en Japanse maffiosi in de pan zien hakken) en zien we tenminste in één deleted scene het iconische gele kostuum. The Wolverine werd ook de eerste samenwerking van Hugh Jackman en de uiteindelijke Logan-regisseur James Mangold, wiens liefde voor het personage overduidelijk is. Een uitgebreide review lees je hier.

 

X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST (2014)

Regisseur: Bryan Singer

jackmanxdofp

In deze adaptatie van één van de meest klassieke X-Men-verhaallijnen aller tijden, poogde Bryan Singer heel wat continuïteitsfoutjes uit de X-Men-films weg te werken in een epische superheldenblockbuster die de casts van de oorspronkelijke X-Men-trilogie samenbrengt met hun jongere versies uit X-Men: First Class. In tegenstelling tot de comics, is niet Kitty Pryde (Ellen Page), maar Hugh Jackman als Wolverine de spilfiguur in het tijdreisverhaal. Logan reist van een dystopische, post-apocalyptische toekomst waarin mutanten worden opgejaagd en systematisch uitgeroeid door de robotische Sentinels van Trask Industries, naar de jaren 1970 in een poging deze toekomst te vermijden.

X-Men: Days of Future Past (en diens verlengde Rogue Cut-versie) staan nog steeds als één van de beste X-Men- en superheldenfilms ooit gemaakt. Hoewel niet elk foutje wordt opgelost, slaagt Singer er toch in de monstercast in goede banen te leiden en zowel de jaren 70 als toekomstige X-Men alle eer aan te doen. De comics worden misschien niet letterlijk gevolgd, maar de keuze van Wolverine in plaats van Kitty Pryde als hoofdfiguur was wel degelijk de juiste voor de filmfranchise. Jackman schittert alweer in de rol, deze keer als twee heel verschillende Wolverines. Terwijl zijn jaren 70 versie later te zien zal zijn in X-Men: Apocalypse, krijgt zijn toekomstige versie uit 2023 de send-off en happy end die hij verdient. Een meer uitgebreide review lees je hier.

 

DEADPOOL

Regisseur: Tim Miller

jackmandeadpoolwolverinemask

Goed, Hugh Jackman was nooit aanwezig op de set van Deadpool, de succesvolle X-Men spin-off die eindelijk Ryan Reynolds als Marvel's Merc with a Mouth wél goed kreeg na het X-Men Origins-debacle. Maar Deadpool zou nooit zijn eigen film gekregen hebben zonder Wolverine, iets wat hij zelf bevestigt, en de moppen rond de geklauwde mutant en de X-Men mogen er zijn. Jackman maakt dan toch nog één hilarische cameo als cut-out masker. Eén van de betere grappen van de R-rated superheldenfilm. Een uitgebreide review lees je hier.

 

X-MEN: APOCALYPSE (2016)

Regisseur: Bryan Singer

jackmanxapocalypse

In deze derde X-Men-film rond de nieuwe generatie, dewelke heel wat klassieke personages als Cyclops, Jean Grey, Storm, Archangel en Nightcrawler van nieuwe acteurs voorziet, heeft Wolverine alweer een korte cameo. Hoewel dit de uitgelezen moment was geweest om een nieuwe acteur voor het personage voor te stellen, besloten 20th Century Fox en Marvel toch voor Hugh Jackman te gaan. Wanneer de jonge X-Men terechtkomen in de Weapon X-faciliteit van William Stryker (Josh Helman), laten ze een gekooide mutant ontsnappen. Dit blijkt niemand minder dan Wolverine (in volledige Weapon X-outfit uit de comics) te zijn. Hij hakt zich een weg doorheen tal van soldaten, alvorens van een jonge Jean Grey (Sophie Turner) een beetje menselijkheid terug te krijgen en te verdwijnen in de Canadese bossen.

Hoewel X-Men: Apocalypse heel wat negatieve commentaren over zich heen kreeg, werd Bryan Singers voorlopig laatste X-prent wel een ode aan de franchise en de meest aan de Marvel-comics getrouwe prent tot hiertoe – waarin de mutanten als minderheden metafoor minder aan bod kwam, maar de X-Men wel echt werden neergezet als ware superhelden die de wereld redden van een duistere god. De Wolverine-scène was misschien niet zozeer nodig in het grotere verhaal, maar leverde wel één van de hoogtepunten van de film op en was een ware lust voor het oog. Na enkele korte momenten in X2 en The Wolverine, kregen we hier een volledige losgeslagen, beestachtige Wolvie te zien. And it was glorious! Een meer uitgebreide review lees je hier.

 

LOGAN (2017)

Regisseur: James Mangold

logan2

En dan zijn we aangekomen bij de zwanenzang van Hugh Jackman als Wolverine. In Logan, opnieuw onder regie van James Mangold, zien we een oudere, aan Adamantium-vergiftiging lijdende en langzaam stervende Wolverine zorgen voor een dementerende Professor Charles Xavier (Patrick Stewart in eveneens zijn laatste keer als de X-Men-oprichter). De X-Men zijn niet meer, er worden nauwelijks nog nieuwe mutanten geboren, en Logan, Charles en Caliban (Stephen Merchant) houden zich schuil nabij de Mexicaanse grens. Wanneer ze het pad kruisen met de jonge mutante Laura/X-23 (Dafne Keen), dewelke wel heel gelijkaardig is aan Wolverine, worden ze opgejaagd door de cybernetische Donald Pierce (Boyd Holbrook), zijn Reavers en de wetenschapper Zander Rice (Richard E. Grant), wiens experimenten op mutanten wel veel weg hebben van het oude Weapon X…

In Logan krijgen we, zeker gedurende de eerste helft, een gans andere X-Men- of zelfs superheldenprent te zien. Mangold focust zich echt op de personages en hun onderlinge banden en gebreken, waardoor we pas echt het acteerbereik zien van Hugh Jackman en Patrick Stewart als de inmiddels klassieke X-Men-personages. De bloederige, down-to-earth en realistische R-rated actie toont hoe gevaarlijk wezens als Wolverine en zijn kloon/dochter X-23 kunnen zijn wanneer ze volledig worden losgelaten. De makers snappen het personage en geven Wolverine alweer een surrogaatdochter en een nieuwe familie om (aanvankelijk aarzelend) te beschermen. Deze keer staat echter nog duidelijker de hele toekomst van het mutantenras op het spel en komt de tragiek van Wolverine en zijn leven vol geweld nog meer tot uiting. Ondanks een wel zéér foute keuze als derde villain en enkele typische superheldenfilmvallen naar het einde toe, weet Logan te overtuigen en kunnen we begrijpen waarom de film fantastische reviews krijgt van typische filmcritici. Als X-Men, Wolverine en comicbooklezer zal je echter een beetje op je honger blijven zitten en meer neigen naar de send-off die Hugh Jackman als Wolverine kreeg in X-Men: Days of Future Past. Toch is Logan van een zeer hoog niveau en zal het afscheid van Hugh Jackman je niet onberoerd laten. Onze uitgebreide review van Logan kan je hier lezen.

 

Logan hakt zich op 1 maart een weg naar de bioscoopzalen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.