Random Article


Review: Logan

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 135 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 1 Maart 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
15 total ratings

 

Goed


Een fantastische Hugh Jackman, nog één laatste keer in de rol van zijn leven. Patrick Stewart als Prof. Xavier. R-rated, grimmige toon. Introductie van Laura/X-23.

Minder


Eerste helft duidelijker veel sterker dan de tweede. Duurt iets te lang. Zeer teleurstellende derde villain.


Hugh Jackman keert nog één laatste keer terug naar de rol van zijn leven als Marvel’s geklauwde mutant Wolverine, maar is Logan een goede zwanenzang voor de X-Men-ster? Lees hier onze recensie!

Posted 20/02/2017 by

 
Full Article
 
 

logan

She’s a mutant. Like you, Logan. Very much like you.

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van het superheldengenre in live-action film, kwam er in 2000 een heuse renaissance met de eerste X-Men-film van regisseur Bryan Singer, Marvel Entertainment en 20th Century Fox. Nu, 17 jaar later, sluiten we een hoofdstuk af. In Logan, de inmiddels tiende film in de X-Men-saga en de derde soloprent rond de geklauwde mutant Wolverine, keert Hugh Jackman nog één allerlaatste keer terug naar de rol van zijn leven. Samen met regisseur James Mangold, die ook achter de camera stond voor de voorganger The Wolverine (2013), bewijst Jackman nogmaals waarom hij één van de best gecaste superheldenacteurs aller tijden is in wat aanvankelijk één van de beste X-Men-films tot hiertoe lijkt, maar toch niet de perfecte Wolverine-film is waar vele fans op hoopten…

2029. De wereld ziet er grimmig uit. Mutanten worden met uitsterven bedreigd en de X-Men zijn niet meer. Een inmiddels meer dan 200 jaar oude Logan/Wolverine (Jackman) geneest niet meer zo snel als vroeger, lijdt aan Adamantium vergiftiging en probeert een leven vol geweld te mijden. Afgelegen aan de Mexicaanse grens, zorgt hij samen met de mutant Caliban (Stephen Merchant) voor een haast dementerende Professor Charles Xavier (Patrick Stewart), wiens breinziekte zorgde voor een heuse tragedie een jaar geleden. Het duurt echter niet lang vooraleer Logan zijn klauwen opnieuw moet tonen, wanneer het drietal het pad kruist van een jonge mutante – Laura/X-23 (Dafne Keen) – die achterna gezeten wordt door duistere krachten met banden tot Logan’s verleden. Laura is eveneens zeer gelijkaardig aan Wolverine. Daar moet meer achter zitten…

logan3

Ondanks de initiële reacties op zijn casting in de eerste X-Men-film (“te groot! te mager! te weinig haar! te knap!”), werd Hugh Jackman in de afgelopen 17 jaar onafscheidelijk verbonden met Marvel’s Wolverine en is zijn invloed op het iconische X-Men-personage in andere media niet gering. Toch bleven enkele fans klagen dat de live-action versie van Wolverine, op misschien die ene scène in X2 of de R-rated verlengde cut van The Wolverine na, iets te “braaf” was tegenover zijn versie in de comics. Dat maakt Logan helemaal goed. De actie is hard, snel, realistisch, bloederig en maakt volledig gebruik van de R-rating. Logan en vooral Laura (bij comicbooklezers beter gekend als Wolverine’s vrouwelijke kloon en opvolgster X-23) hakken heel wat criminelen en cyborgs aan mootjes. Niet één, maar twee Wolverines zoals het moet, dus. Vol glorieuze berserker rage.

logan4

Regisseur James Mangold liet zich duidelijk inspireren door comics als Marvel’s Wolverine: The End (2003) en natuurlijk Old Man Logan (2008-2009), maar een letterlijke adaptatie van die laatste zou deze Logan natuurlijk (gelukkig) nooit worden. Ondanks de finaliteit van dit alles en de dystopische, grimmige, realistische en down-to-earth, bijna Clint Eastwood-achtige western setting, volgt deze derde Wolverine-film toch een vrij herkenbaar stramien voor zowel lezers van de comics als voor filmfans. Opnieuw wordt onze geklauwde held tegen wil en dank in een leven vol geweld gezogen, wanneer hij door omstandigheden de beschermengel wordt van een surrogaatdochter. In de comics zagen we dit al vaak gebeuren met X-vrouwen als o.a. Kitty Pryde, Jubilee en Armor, in de eerste films gebeurde dit met Rogue (Anna Paquin) en nu wordt deze rol vervuld door Laura/X-23. In Logan wordt dit nog sterker naar voren geschoven. Laura is immers niet enkel belangrijk voor de toekomst van het mutantenras (zie bijvoorbeeld de relatie tussen Cable en Hope Summers in X-Men: Messiah CompleX), maar ook voor de persoonlijke legende van de Wolverine. Mangold haalt, naast de “laatste” Wolverine-verhalen, dus ook voldoende inspiratie uit het oorsprongsverhaal van X-23, dat vrij trouw aan de comics naar het grote scherm wordt getoverd.

logan1

Hugh Jackman was altijd al geweldig in deze rol, maar hier doet hij er een schepje bovenop als een oudere, haast aan levensmoeheid lijdende versie van de Marvel-antiheld op het einde van zijn reis. Ook Patrick Stewart heb je nog nooit zo goed gezien als zo’n extreem fragiele versie van de X-Men-oprichter. Wat als het machtigste en gevaarlijkste brein ter wereld leidt aan een breinziekte? Stewart zet het zeer overtuigend neer. Tegelijk vormt hij wederom een fantastisch duo met Wolverine in zijn heldere momenten. De debuterende Dafne Keen schittert in de actiescènes als Laura/X-23 en haar chemie met Jackman als Wolverine in de stillere momenten is voelbaar, terwijl ook Stephen Merchant meermaals een scène weet te stelen als Caliban (hoewel er maar weinig gelijkenissen zijn met de versie van het personage dat we zagen in X-Men: Apocalypse, is deze zwakkere versie van de albino mutant dan weer wat meer trouw aan de comics). Boyd Holbrook zet als mutantenjager Donald Pierce, leider van de cybernetische Reavers, een overtuigende jonge en arrogante villain neer – dewelke buiten zijn cybernetische snufjes weinig gemeen heeft met zijn tegenhanger in de comics. Richard E. Grant als sinistere (maar niet die sinistere) wetenschapper en schurk achter de schermen Zander Rice mocht echter iets beter uitgewerkt worden. Hij krijgt nauwelijks de kans om zijn vrij cliché motivaties uit te leggen.

Logan

Logan staat, vanwege de toekomstige setting, vrij goed op zichzelf. Er zijn heel wat referenties naar de X-Men- en Wolverine-geschiedenis, alsook de status van het mutantenteam als celebrities en ware superhelden (getuige de comics die Laura leest), maar hoe ze precies aan hun einde kwamen krijgen we niet te zien. Er wordt enkel naar gehint. Zoals gewoonlijk bij de X-Men-films, is de continuïteit dus ook weer vrij losjes. Erg is dat niet, want het biedt meer tijd om écht te focussen op het karakter van Wolverine. Zowel regisseur/scenarist Mangold als Jackman zelf tonen dat ze het personage uit de comics goed begrijpen en leveren hem nog één laatste ode. Ze toonden dit overigens ook al in de voorganger The Wolverine, maar hier lukt het net iets beter. Het zal ons overigens ook benieuwen wat de toekomstplannen zijn van 20th Century Fox en Marvel voor Laura/X-23 en enkele andere jonge mutanten (mét klinkende namen en herkenbare gaven voor oplettende fans) in de verdere X-Men-films.

Tijdens de eerste helft van Logan krijg je echt het gevoel een ander soort superheldenfilm te zien, zoals ook beloofd werd in de trailers. Net zoals Jackman in de rol, zou het genre hier verder kunnen evolueren. In de tweede helft van Logan wordt duidelijk dat dat niet zo is. Na een iets trager middenstuk met enkele vergetelijke bijpersonages, dat overigens heel wat parallellen vertoont met X-Men Origins: Wolverine, pikt de actie weer op door de komst van een derde, meer fysieke villain uit het labo van Dr. Grant. En precies daar stuikt de film wat in elkaar. The Wolverine had enigszins hetzelfde probleem in de derde act met de sci-fi filmversie van de Silver Samurai in een anders vrij rechttoe rechtaan en semi-realistische martial arts/actiefilm, maar hier gebeurt het dus al vroeger. Men levert hier geen stijlbreuk of tonale shift, maar voor sommige fans zal de introductie van deze “nieuwe” villain een even grote vergissing zijn als wat ze met Deadpool gedaan hebben in X-Men Origins: Wolverine (2009). En dat is zeer spijtig voor een film die uiteindelijk de zwanenzang van Hugh Jackman als het personage moest zijn. Het voelt aan als een luie beslissing en een gemiste kans, zeker wanneer je weet dat enkele andere personages uit de comics deze rol als misschien wel de laatste grote Wolverine-villain wél met verve hadden kunnen vervullen. Zonder zijn identiteit te spoilen, is de keuze van de acteur voor deze rol ook volledig misplaatst.

logan2

Logan is puur en alleen daardoor uiteindelijk niet de Wolverine- of X-Men-film geworden die je altijd al wou zien, ondanks een fantastische eerste helft, het tragische verhaal, R-rated actie en de geweldige vertolkingen van de cast met Jackman, Stewart en Keene voorop. De film maakt iets teveel fouten naar het einde toe, waardoor de finale je een beetje op je honger laat zitten. Begrijp ons echter niet verkeerd. Logan is zeker de moeite, kan gerust de beste Wolverine-solofilm tot hiertoe worden genoemd en slaagt er in zekere zin in om het superheldengenre tot een hoger niveau te tillen. Tevens is het een rollercoaster van emoties en we geven toe dat we meer dan één traantje weggepinkt hebben, maar de perfecte send-off voor Hugh Jackman is het vanwege die villainkeuze nét niet geworden…

Logan hakt zich op 1 maart een weg naar de bioscoop.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.