Random Article


Review: The LEGO Batman Movie

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 104 min.
 
Taal: Engels, Vlaams
 
In de bioscoop vanaf: 8 februari 2017
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
4 total ratings

 

Goed


De grappigste Batman-film tot nog toe. De hoeveelheid knipogen, hommages en kwinkslagen valt niet in één kijkbeurt te vatten. Bombastisch visueel en muzikaal pareltje.

Minder


Voorspelbaar, moraliserend en cliché. Een veredelde speelgoedcommercial.


DC’s The LEGO Batman Movie – een spin-off van de populaire The LEGO Movie – met een geblokte Caped Crusader is de grappigste Batman-film tot nog toe, waarbij de knipogen, hommages en kwinkslagen niet in één kijkbeurt te vatten zijn. Lees hier onze vroege Brainfreeze-recensie!

Posted 04/02/2017 by

 
Full Article
 
 
Holy Bat Family Photo, Batman!

Drie jaar geleden verscheen de awesome The LEGO Movie (2014) – een geanimeerde komedie gebaseerd op de Deense speelgoedblokjes en diens vele filmfranchises waar ze voor produceren – en groeide uit tot een van de leukere films van dat jaar. Een van de absolute pluspunten was de rol van DC’s populaire superheld Batman en dus verkreeg de Dark Knight zijn eigenste LEGO-spin-off. Jammer genoeg werd deze The LEGO Batman Movie van regisseur Chris McKay (Robot Chicken) niet veel meer dan een weliswaar grappige en mythosrespecterende kinderfilm, die waar het maar kan speelgoed en eeuwenoude levenslessen probeert te verkopen…

Batman Lego 4

In LEGO’s versie van Gotham City ontmoeten we Batman/Bruce Wayne (Will Arnett) als een vastberaden en ervaren, maar daardoor ook egocentrische superheld. Onze geblokte (op meerdere niveaus) Caped Crusader heeft ook hier al een heuse reputatie voor zich uitgebouwd en de stad al meerdere keren gered tijdens zijn nachtelijke escapades. Wat hij daarna doet? Niet veel. Gotham’s most eligible bachelor heeft op zijn trouwe butler-vaderfiguur Alfred (Ralph Fiennes) na immers geen vrienden en ziet daar zelf ook helemaal geen graten in.

Daarom dat zijn surrogaatvader Bruce aanmaant zelf een weeskind onder diens vleugels te nemen en te adopteren: de overenthousiaste Richard Grayson (Michael Cera). Samen met de nieuwe commissaris/super-politieagente Barbara Gordon (Rosario Dawson) moeten zij het meesterplan van een alliantie van schurken onder leiding van The Joker (Zach Galifianakis) stoppen en zo een eigen “Bat Family” vormen.

Lego Batman

De synopsis geeft het wellicht al weg, maar deze The LEGO Batman Movie is in feite één grote moraalles, die al meermaals in kinderfilms werd verteld. Verwacht dan ook niet te veel (of zelfs niets) van dit vreselijk cliché en continu voorspelbare verhaal, waarbij soms de moraliserende boodschap de filmlogica overheerst. Moraal van het verhaal aan dewelke we scène na scène herinnerd worden? Zelfs Batman heeft vrienden nodig…

Ondanks het teleurstellende verhaal is de film wel een geanimeerd pareltje, waar de bombastische actie en overdadig kleurgebruik telkens in het oog springen. Daarnaast weet ook het hilarische script van Seth Grahame-Smith, Chris McKenna en Erik Sommers de kijker voortdurend met visuele en muzikale gags, maar ook woordgrappen of innuendo voor de volwassen kijkers te vermaken. Niet alle grapjes zijn misschien even geslaagd, zoals de voortdurende Bat-raps, maar gelukkig worden ze in sneltempo op je afgevuurd. Zonder twijfel is The LEGO Batman Movie uiteindelijk de grappigste Batman-film tot nog toe.

Lego Batman 3

Sir, I have seen you go through similar phases in 2016 and 2012 and 2008 and 2005 and 1997 and 1995 and 1992 and 1989 and that weird one in 1966.

In de eerste The LEGO Movie kregen we al enkele hints naar de LEGO-versie van DC’s comicbookuniversum, maar het is vooral met deze The LEGO Batman Movie dat alle registers worden opengetrokken. Het aantal knipogen, hommages en kwinkslagen naar de Batman-mythos valt niet op meerdere handen te tellen. Zijn impact op de popcultuur met onder meer de hedendaagse merchandising en de verschillende film- en televisieversies wordt dan ook alle eer aangedaan. Bij momenten wordt The LEGO Batman Movie dan ook een collage met de vele versies uit de verschillende media. Zo herneemt Billy Dee Williams zijn rol als Harvey Dent/Two-Face uit Tim Burtons Batman-universum, maar herkennen we ook de Christopher Nolan versie van Bane allen samen in dezelfde scène.

Eveneens in navolging van de eerste film wordt opnieuw een heuse sterrencast opgetrommeld. Naast onder meer Will Arnett, Michael Cera en Zach Galifianakis herkennen we ook Mariah Carey als Mayor McCaskill, Conan O’Brien als The Riddler, de terugkerende Channing Tatum als Superman en Jonah Hill als de Green Lantern. Ook bekende figuurtjes uit het LEGO-universum, waaronder uit de Harry Potter-, Doctor Who- en The Lord of the Rings-franchises, die niet meteen iets te maken hebben met Batman, krijgen enkele glansrollen. Soms wekt de film daardoor wel de indruk op dat deze The LEGO Batman Movie niet meer is dan een veredelde speelgoedcommercial voor bijvoorbeeld Batman’s vele voertuigen, zoals de Scuttler. Zo. Veel. Potentiële. LEGO-sets…

Lego Batman 1

 

Kortom, The LEGO Batman Movie is net zoals diens grotere voorganger (en de eerdere straight-to-DVD LEGO Batman-films in navolging van de videogames) een leuk tussendoortje voor zowel jong en oud. Hoewel het verhaal te wensen overlaat, duidelijk zijn speelgoedlijn probeert te verkopen en in feite één grote morele les is, biedt deze geanimeerde kinderfilm genoeg om een bioscoopbezoek te verantwoorden. De constante en meer dan eens geslaagde humor voor alle leeftijden, maar ook ontelbare knipogen en hommages voor de Batman-fans maken van The LEGO Batman Movie voer voor een gezellig namiddagje uit. Een sequel is daarentegen niet meer nodig…

 

The LEGO Batman Movie valt vanaf woensdag 8 februari in de Belgische bioscoopzalen te bewonderen, onder meer in IMAX bij Kinépolis Brussel.

Bovendien is er ook een Vlaamse versie van de film beschikbaar, die vanaf 5 februari al te bekijken is.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.