Random Article


Review: Train to Busan

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 118 min.
 
Taal: Koreaans
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
4 total ratings

 

Goed


Claustrofobisch, angstaanjagend én sociaal relevant.

Minder


Emotioneel, maar voorspelbaar einde.


“I had it with these motherfucking zombies on this motherfucking train.” In een meer dan verzadigd genre weet regisseur Sang-ho Yeon zich te onderscheiden van de vele zombiefilms dankzij een sterke uitvoering en een gezonde dosis maatschappijkritiek! Lees hier onze Brainfreeze-review!

Posted 29/01/2017 by

 
Full Article
 
 

I’ll take you to mom no matter what.

Met de oververtegenwoordiging van zombies doorheen de gehele popcultuur, waaronder The Walking Dead op televisie en films zoals World War Z (2013) of Warm Bodies (2013), hebben de breinloze carnivoren onze wereld als haast geen ander fenomeen overrompeld. Toch vond Zuid-Koreaans regisseur Sang-ho Yeon het nodig zijn zombiefilm Busanhaeng, in het Engels ook wel Train to Busan, te realiseren. En wij eigenlijk ook! We waren alleszins meer dan verzadigd (get it?) met deze angstaanjagende Koreaanse horrorprent.
Train to Busan 2

De jonge zakenman Seok Woo (Yoo Gong) is samen met zijn dochter Soo-an (Soo-an Kim) onderweg naar haar moeder in Busan, Zuid-Korea. Er is geen vuiltje aan de lucht, tot plots een zwaar gehavende jonge vrouw de eivolle trein in spurt en de onvermijdelijke plaag zich als een lopend vuurtje verspreidt. “I had it with these motherfucking zombies on this motherfucking train.”

In eerste instantie is Train to Busan een claustrofobische zombiefilm die een mix probeert te zijn van Snakes on a Plane (2006) en World War Z (2013). Veel innovatie mag je dan ook niet verwachten, maar onder meer de bewuste wissel van de montagestijl om paniekerige reacties weer te geven of de interessante dynamiek tussen licht en duisternis houden de doorwinterde zombiefan (grotendeels) vermaakt. Daarbij komt dat de zombies in Train to Busan er realistisch en eng uitzien, maar vooral dodelijk snel zijn, net zoals in World War Z trouwens.

Train to Busan 3

Naast het simpelweg tonen van een typische en goed uitgevoerde zombiefilm schuwt regisseur Sang-ho Yeon er niet van om kritiek op onze hedendaagse maatschappij uitvoerig te tonen. Vooral het voor ons meer dan herkenbare individualisme, de strijd tussen de sociale klassen, maar ook het kapitalisme van enkele grotere bedrijven die niet helemaal onschuldig zijn bij het uitbreken van de plaag, worden in Train to Busan duidelijk aangestipt. Hierdoor weet de film de typische horrorpent te overstijgen, zonder dat het ooit storend is.

Ondanks de morele thema’s moet de film nooit inboeten aan schrikwekkende actie, maar vooral naar het einde toe wordt Train to Busan jammer genoeg best voorspelbaar. Zowel de keuzes als verschillende personages staan bol van de Hollywoodclichés met als duidelijkste pijnpunt nog het mooie en emotionele, maar o zo voorzienbare einde.

Train to Busan 1

 

Aan meer dan een simpele claustrofobische zombiefilm mag je je met Train to Busan niet verwachten, maar laat dat je niet tegenhouden om dit Koreaanse pareltje te bekijken. De vele clichés en het voorspelbare verloop wegen immers niet op tegen de ijzersterke uitvoering en de vele angstaanjagende momenten. Train to Busan, dat binnenkort ook een Amerikaanse remake krijgt, bewijst dat het zombiegenre verre van dood is!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.