Random Article


Review: Batman – Return of the Caped Crusaders

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack: ,
 
Speelduur: 78 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 23 November 2016
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Hoge dosis nostalgie. Overal easter eggs.

Minder


Duurt iets te lang. Stemacteurs kunnen hun ouderdom niet langer verbergen.


Holy Animated Revival Batman! De swingin’ sixties versies van Batman en Robin zijn terug in Return of the Caped Crusaders. Lees hier de Brainfreeze-review van de nieuwe DC Comics-animatiefilm…

Posted 21/11/2016 by

 
Full Article
 
 

batman66

Holy zero G’s, Batman!

Na Batman: Bad Blood en Batman: The Killing Joke eerder dit jaar, laten Warner Bros. Animation en DC Entertainment nog een animatiefilm rond de Dark Knight op ons los. In tegenstelling tot de vorige twee, adapteert Batman: Return of the Caped Crusaders geen donkere verhaallijn uit het leven van de DC-superheld, maar keert men terug naar één van de lichtere periodes uit de Batman-geschiedenis.

Batman: Return of the Caped Crusaders wordt gepromoot als een geanimeerde versie van de iconische sixties Batman tv-reeks (en de daarbijhorende spin-off Batman: The Movie) die van 1966-1968 op de buis verscheen. Vermits de serie pas twee jaar geleden voor het eerst op DVD en Blu-Ray werd uitgebracht, heeft DC de nostalgische factor rond de meest campy periode uit de Batman-geschiedenis opgedreven. De huidige digitale Batman ’66-comic is daar een goed voorbeeld van. Ook in Return of the Caped Crusaders is nostalgie het sleutelwoord.

Net zoals in Batman: The Movie, krijgen Batman en Robin (ingesproken door hun originele acteurs Adam West en Burt Ward) te maken met een duivels plan van The Riddler, The Penguin, The Joker en Catwoman (die laatste wordt eveneens ingesproken door één van haar originele actrices, Julie Newmar). Vermits men in de wondere wereld der animatie niet zozeer op het budget moet letten zoals in de originele tv-reeks, gaat de actie al snel van Gotham City de ruimte in. Toch is dat nog niet de climax van het verhaal, want de Caped Crusader keert helemaal anders terug van deze trip dan dat we hem gewend zijn…

batman-return-of-the-caped-crusaders

In feite is Batman: Return of the Caped Crusaders één grote mix tussen de Batman jaren 60 tv-serie en het fantastische Batman: The Brave and the Bold. Deze animatiereeks omarmde eveneens de campyness van het Dynamic Duo en DC’s vele door sci-fi geïnspireerde Batman-verhalen uit de jaren 50-60. Om nog maar eens aan te tonen dat Batman niet altijd somber en grimmig hoeft te zijn. Terwijl er genoeg verwijzingen en easter eggs naar de sixties tv-serie in zitten, doen de makers toch ook hun best om andere periodes uit de geschiedenis van DC’s populairste superheld aan bod te laten komen. Heb je altijd al eens sixties Batman Adam West quotes uit Frank Millers grimmige The Dark Knight Returns (1986) willen horen zeggen? Het gebeurt hier!

Eén van de verkooppunten van Batman: Return of the Caped Crusaders is dat Adam West, Burt Ward en Julie Newmar terugkeren naar de personages die hen bekend maakten. Toch is dat het grootste minpunt van de film. Hoewel Ward nog altijd even jong en enthousiast klinkt als de immer sympathieke, naïeve en “Holy…!”-puns spuiende Boy Wonder, merk je dat West en Newmar wel degelijk wat jaartjes ouder zijn geworden. Deze geanimeerde versies van Batman en Catwoman zijn in principe nog in de fleur van hun leven, maar dat hoor je niet aan hun vermoeide stemmen. Dan doen de nieuwe stemacteurs voor The Joker, Penguin, Riddler, Alfred en Gordon het iets beter met hun imitaties van de originele acteurs.

batman-returnofthecapedcrusaders-villains-car

Batman: Return of the Caped Crusaders is méér dan slechts een extra aflevering van de Batman tv-serie. Het heeft duidelijk dezelfde smaak en humor, maar neemt zichzelf nooit serieus en omarmt volledig het feit dat er in animatie (en comics) werkelijk alles mogelijk is. Het is ook meer dan een ode aan de sixties reeks. Het is tevens een ode aan de (voor vele fans uit hun geheugen gewiste) kleurrijke sci-fi periode die de Batman-comics in de jaren 50 doormaakten.

Was je niet zo opgezet met de recentste Batman-animatiefilms en vond je zelfs de recentste live-action takes van Christopher Nolan en Zack Snyder te donker? Probeer deze dan eens. Let wel, dit is een zeer andere Batman dan wat vandaag de dag beschouwd wordt als “de iconische Dark Knight”. Kennis van de jaren 50-60 periode uit de Batman-geschiedenis is niet alleen een pluspunt, maar ook een must om hier ten volste van te kunnen genieten. Kijk je nostalgisch terug op die periode? Dan is dit pure fan-service en een absolute aanrader.

Batman: Return of the Caped Crusaders ligt bij ons vanaf 23 november in de winkelrekken.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.