Random Article


Review: Fantastic Beasts and Where to Find Them

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 133 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 16 november 2016
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
15 total ratings

 

Goed


Interessante en geloofwaardige personages. Visueel prachtig. Geslaagde verwijzingen naar de Harry Potter-wereld.

Minder


Net iets te voorspelbaar. Sommige scènes hebben last van een "informatie-dump".


De magie is terug! Na “Harry Potter” brengen J.K. Rowling en David Yates ons het visueel prachtige “Fantastic Beasts and Where to Find Them” met Eddie Redmayne, Colin Farrell en Johnny Depp. Lees hier onze spoilervrije recensie van het fantasy-epos!

Posted 15/11/2016 by

 
Full Article
 
 

Yesterday, a wizard entered New York with a case. A case full of magical creatures. And unfortunately, some have escaped.

Fans van de Wizarding World van J.K. Rowlings Harry Potter hebben er vijf jaar op moeten wachten, maar de magie is terug! Met Fantastic Beasts and Where to Find Them brengen regisseur/franchiseveteraan David Yates en scenarist J.K. Rowling alweer een populair fantasyboek tot leven. In deze prequel op Harry Potter verschuift de focus van de schoolse omgeving van Hogwarts naar de aanzet van een magische oorlog in de jaren 20 van de vorige eeuw. De vertrouwde omgeving wordt achtergelaten, maar dat neemt niet weg dat Fantastic Beasts een magisch spektakel is geworden dat tegelijkertijd groots, visueel prachtig en vernieuwend is, maar toch steeds herkenbaar blijft…

fantastic-beasts-1

In Fantastic Beasts volgen we het verhaal van “magizoologist” Newt Scamander (Oscarwinnaar Eddie Redmayne), een excentrieke doch introverte Britse magiër die aan de basis werkt van zijn Fantastic Beasts and Where To Find Them-catalogus met allerlei fabeldieren. Zijn laatste stop is het gespannen New York City van 1926, waar een politiek conflict op springen staat tussen de magische gemeenschap van tovenaars en de “No-Majes”/niet-magiërs met op kop extremisten die hunkeren naar een “Second Salem”-heksenjacht. Wanneer een deel van Newts verzameling feeërieke wezens, handig, maar onvoorzichtig opgeborgen in een draagbare koffer, ontsnapt, is het hek al helemaal van de dam.

Bijgestaan door ex-Auror “Tina” Goldstein (Katherine Waterston) en goedhartig No-Maj Jacob Kowalski (Dan Fogler) moet Scamander zijn collectie opnieuw vervolledigen alvorens het Magical Congress of the United States of America (MACUSA) onder leiding van presidente Seraphina Picquery en Percival Graves (Colin Farrell) hen op het spoor komt. Op de achtergrond van deze crisis in de magische wereld bereidt ook de duistere tovenaar Gellert Grindelwald (Johnny Depp) zijn gruwelijke heerschappij voor…

fantastic-beasts-4

Wie de vorige acht Harry Potter-films heeft gezien (en wie heeft dat nu niet?), had al kunnen voorspellen dat het scenario van J.K. Rowling wel in orde zou zijn. Vanaf het begin voelt Fantastic Beasts erg vertrouwd aan en laat het de kijker nooit meer ontsnappen uit de Wizarding World op het scherm. Inhoudelijk biedt de prent een emotioneel en mooi afgesloten, maar best voorspelbaar verhaal met heel wat situationele humor en voldoende uitleg voor mogelijke plotgaten. Door de vele nieuwe wezens, nieuwe instellingen en personages dreigen wereld opbouwende scènes daarentegen wel meer een “informatie-dump” te worden, hoewel dat voor ingelezen fans van het genre wel geen probleem zal zijn. Er zit misschien geen Harry Potter in deze Rowling-film, maar de duidelijke link – ook qua muziekkeuze door componist James Newton Howard – is er wel.

Verwijzingen naar de Harry Potter-boeken en -films zijn er daarom ook in overvloed, ondanks een bijna zeventigjarig tijdverschil. Bepaalde wetten, basisprincipes en wezens in de wereld zijn immers nog steeds dezelfde, maar ook de discussies over scholen of vermelding van bepaalde personages en hun voorouders zullen bij menig fan een lach op het gezicht toveren. De belangrijkste link is natuurlijk het uiteindelijke eindwerk van Scamander dat Harry Potter later nog zou vasthebben op Hogwarts. Geslaagde, maar niet altijd zo subtiele verwijzingen? Check!

fantastic-beasts-3

Qua verhaal en knipogen zit Fantastic Beasts dus wel goed, maar hoe zit het met de uitwerking? Op visueel vlak is Fantastic Beasts zonder twijfel de knapste prent uit de gehele franchise. De titulaire fantastische beesten zien er dan ook effectief fantastisch uit en voelen elk uniek aan. Van de schattige Niffler tot de simpelweg angstaanjagende Occamy: de magische wezens, elk met een eigen karakter, komen tot leven op het witte doek. De opbouw van de scènes door David Yates, die met de laatste Harry Potter-films al enkele visuele pareltjes neerzette, is bovendien opnieuw van gelijkwaardig niveau. Jammer dat Doctor Strange sommige dingen nog maar net heeft voorgedaan…

Het acteerwerk stelt eveneens niet teleur. Op kop staat natuurlijk Eddie Redmayne die Scamander perfect vertolkt als de introverte, maar tegelijkertijd excentrieke magiër die zich net iets te vaak laat leiden door zijn nieuwsgierigheid. De twee andere voorname hoofdrollen, Katherine Waterston als “Tine” Goldstein en een hilarische Dan Fogler als Jacob Kowalski, maar uiteraard ook veteranen Colin Farrell en Johnny Depp spelen hun rollen met verve. Zoals in Harry Potter wordt het geheel ook hier gedragen door meer dan interessante personages, wiens verhalen je simpelweg wil volgen.

fantastic-beasts-5

 

Kortom, Fantastic Beasts and Where to Find Them is een welkome terugkeer naar de Wizarding World van J.K. Rowling en een meer dan geslaagde fantasyfilm. Met een gezonde balans tussen nostalgisch teruggrijpen naar de welbekende Harry Potter-wereld en innovaties daarop doet de film ook meer dan genoeg om datzelfde universum verder op te bouwen. Jammer genoeg is dat door de overrompeling aan informatie niet altijd even positief. Met een schitterende cast, een visueel sterke regisseur en de verhalen van Rowling lijkt de toekomst van de (waarschijnlijk vijfdelige) Fantastic Beasts-franchise alvast meer dan veilig gesteld. Meer nog, we kijken alvast uit naar het onvermijdelijke vervolg!

Fantastic Beasts and Where to Find Them zal vanaf 16 november de Belgische bioscoopzalen betoveren.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.