Random Article


Verslag: Star Wars Identities – The Exhibition

 

Posted 14/11/2016 by

star-wars-identities-poster-smallWie Star Wars verhaaltechnisch ontleedt, zal niet bepaald ingewikkelde constructies terugvinden. Dat is niet toevallig. George Lucas ging namelijk terug naar de basis voor zijn iconische space opera. Hij deed lang onderzoek naar oude mythes en sagen. Naar verhalen die al honderden jaren mee gaan en nu nog steeds aantrekkelijk zijn voor de lezer. En die techniek werkte. Het ‘simpele’ verhaal van Star Wars is een bron van vreugde voor mensen die 30 jaar na de release geboren zijn. En ook The Force Awakens, de laatste nieuwe Star Wars-prent, leunt eigenlijk volledig op hetzelfde principe als de eerste film A New Hope.

De film draait eigenlijk om de reis van enkele personages. De emotionele- en levenscurve die zij meemaken door enkele voor hen opgeworpen barrières. Dat laat hen dan evolueren naar deze of gene kant. Het bepaalt hun toekomstige identiteit. En dat is nu net waar de tentoonstelling Star Wars: Identities om draait. Men gaat op onderzoek naar het waarom van een identiteit. Waarom wordt een persoon wie hij of zij is? Welke factoren hebben een invloed? Dat past men dan toe op het Star Wars-universum, meer bepaald op Anakin en Luke Skywalker. Zij groeiden namelijk op in een soortgelijke omgeving, maar werden uiteindelijk twee heel verschillende personen.

dart-vader-luke-skywalker

De tentoonstelling is ingedeeld in verschillende segmenten, elk een factor die de aard, karakter en handelingen van een persoon beïnvloedt. Zo beginnen we natuurlijk met de soort. We nemen een kijkje in de Mos Eisley cantina, een samenkomst van allerlei wezens die puur vanuit hun aard al divers reageren. Ook voorbeelden uit de andere films volgen. Een Gungan als Jar Jar Binks is per definitie geheel anders dan een Ewok.

star-wars-identities-sculpture-small

Bij deze eerste stap gaat ook het interactieve gedeelte van start. Je kiest namelijk een personage voor de reis die je door de tentoonstelling stap voor stap een eigen identiteit geeft. Bij elk segment maak je een keuze die jouw personage opbouwt en definieert. Het doet onmiddellijk denken aan een RPG en deze gamificatie maakt de tentoonstelling een stuk dynamischer.

star-wars-identities-choice-small       star-wars-identities-abilities-small

De reis gaat verder doorheen de diverse onderwerpen: welke kwaliteiten krijg je mee bij de geboorte (intelligent, sterk, creatief, enz.), dankzij je ouders, je cultuur, vrienden, mentors, enz. Bij die laatste krijgen we de eerste link naar het uiteindelijke lot van Anakin en Luke. Hoewel de tentoonstelling bewijst dat de eerdere factoren het pad effenden, denk maar aan de verschillende invloeden van Shmi Skywalker en Owen/Beru Lars, zijn het toch respectievelijk Darth Sidious en Obi-Wan Kenobi die de personages de weg toonden.

star-wars-identities-who-do-we-become-small

Het interessante aan deze aanpak is dat, hoewel het toegepast is op het Star Wars-universum, het eigenlijk om een studie van het individu gaat. Wat maakt een mens tot wat hij of zij is? Hoe wordt de persoonlijkheid opgebouwd? Men had even goed deze tentoonstelling met echte personages uit onze wereld kunnen maken. Door het toepassen op Star Wars krijgen vooral de jonge bezoekers best waardevolle informatie op een subtiele en speelse wijze binnen gelepeld. De volwassen fan zal wellicht niet verrast worden. Alle informatie blijft basic, er worden geen geheimen onthuld. Het blijft echter leuk om een personage te ontleden en als mentale oefening de verschillende stappen ook in andere (fictionele) werelden toe te passen.

Wat zeker de moeite is, zijn de diverse originele props en kostuums doorheen de tentoonstelling. Van sculpturen en sketches tot miniaturen en op de set gedragen outfits. Alles met de nodige uitleg en relevantie tot het onderwerp. De fotocamera draait even over toeren.

star-wars-identities-sebulba-smallstar-wars-identities-podracer-small

star-wars-identities-joda-smallstar-wars-identities-jedi-small

star-wars-identities-darth-vader-smallstar-wars-identities-clonetrooper-small

star-wars-identities-artwork-smallstar-wars-identities-falcon-small

Het einde van de tentoonstelling geeft jou de ietwat cliché keuze: volg je de keizer of sla je zijn aanbod af? Met andere woorden: wordt het ‘het pad van het licht’ of ‘van de duisternis’. Wel,… De power of the dark side is sterk op de Brainfreeze-redactie en deze keuze was snel gemaakt. Net voor je de zaal uitstapt krijg je de figuur te zien die je op jouw persoonlijke reis doorheen de tentoonstelling hebt gecreëerd.

star-wars-identities-your-choice-small

Star Wars Identities is een interessant gegeven met een originele invalshoek. Men stelt de  zoektocht naar de identiteit van het individu op een speelse wijze voor. Als een pure Star Wars-tentoonstelling is het echter wat mager. Zowel deze zoektocht als de info over het Star Wars-universum blijven oppervlakkig zodat je, wanneer je het gebouw verlaat, toch wat op je honger blijft zitten. Te meer omdat een ticket echt niet goedkoop is. De vele props en kostuums maken dit deels goed, maar zullen je zeker ook niet overweldigen. Ben je in Londen en heb je tijd en geld over, breng de tentoonstelling een bezoekje. Indien niet, spendeer je dat geld beter aan een Blu-ray van Star Wars en een boek over het onderwerp “identiteit”.

star-wars-identities-main-poster-small

Je kan de tentoonstelling vanaf 18 november bezoeken. Een ticket kost 20 pond tijdens de normale bezoeksuren een 25 pond tijdens de piekuren.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.